Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šįkart nebepabėgs? El Chapo kalės Uolinių kalnų Alkatrase

Šią savaitę Niujorke kaltu dėl narkotikų gabenimo į JAV ir vadovavimo Sinaloa karteliui pripažintas Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas praeityje yra net du kartus pabėgęs iš kalėjimo. Bet Amerikoje tokio žygdarbio pakartoti jam beveik neabejotinai nepavyks, rašo „The Daily Telegraph“.
Kalėjimas „Supermax ADX Florence“ JAV Kolorado valstijoje
Kalėjimas „Supermax ADX Florence“ JAV Kolorado valstijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Guzmanas kol kas dar Niujorke, kur antradienį buvo nuteistas, bet „El Chapo“ už kelių mėnesių greičiausiai keliaus į griežčiausio režimo kalėjimą „Supermax ADX Florence“, esantį Kolorado valstijoje ir vadinamą „Uolinių kalnų Alkatrasu“.

JAV pareigūnai meksikietį ten išveš būtent dėl to, kad praeityje daug sąjungininkų pogrindiniame pasaulyje turintis „El Chapo“ iš kalėjimų gimtinėje buvo pabėgęs jau du sykius. Į Koloradą jis bus nugabentas birželį, kai išgirs, kokia bausmė jam skiriama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas

Kolorado „Supermax ADX Florence“ kalėjime laikomi patys pavojingiausi nusikaltėliai, kuriuos kalinti kur nors kitur pernelyg rizikinga, – žudikai maniakai, teroristai, mafiozai ir narkotikų prekeivių kartelių nariai.

Meksikoje „El Chapo“ yra tapęs tikra legenda, mat net dukart sugebėjo pabėgti iš kalėjime. 2001-aisiais jis paspruko pasislėpęs skalbinių vežimėlyje, o 2014 metais – pusantro kilometro ilgio tuneliu. Abu sykius J.Guzmanui, žinoma, padėjo kalėjimų apsaugininkai.

VIDEO: Paviešintas 2017 m. „El Chapo“ Guzmano perdavimo JAV vaizdo įrašas

„Turint omenyje tokią praeitį, tikėtina, kad jis keliaus į Koloradą. Jei mėgčiau lažybas, dėl to lažinčiausi“, – teigė baudžiamosios teisės profesorius Johno Jay koledže Martinas Hornas.

„Supermax ADX Florence“ J.Guzmano jau lauktų spalvinga nuožmių nusikaltėlių komanda. Joje – 1993 metais Pasaulio prekybos centro sprogdinimą organizavęs Ramzi Yousefas, Bostono maratono sprogdintojas Džocharas Carnajevas.

Taip pat – 34-erių britas Richaras Reidas, kuris 2001 metais bandė susprogdinti lėktuvą, skridusį iš Paryžiaus į Majamį. Sprogmenis jis buvo paslėpęs savo batuose. Galiausiai Kolorado dykumoje kali ir „Unabomberis“ Tedas Kaczynskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedas Kaczynskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedas Kaczynskis

Žinoma, naująjį kalėjimo gyventoją ir kitų Meksikos kartelių lyderiai, kurie buvo suimti jau anksčiau – pavyzdžiui, vienas Sinaloa kartelio įkūrėjų Hectoras „El Guero“ Palma Salazaras ar Tichuanos kartelio šulas Francisco Javieras Arellano Felixas.

„Supermax ADX Florence“ buvo atidarytas 1994 metais. Šiuo metu ten kali 402 kaliniai, visi – vyrai.

Kaliniai 23 valandas per parą praleidžia vienutėse, o bendrauti su išoriniu pasauliu jiems draudžiama. Gyvenimą šiame kalėjime 2015 metais kreipdamasis į teismą nupasakojo Kolorade kalintis Mahmudas Abouhalima.

„Ši maža dėžė, kurios ilgis – 2,5 metro, ši maža skylė tapo mano pasauliu, mano valgomuoju, mano vieta skaitymui ir rašymui, miegui, šlapinimuisi ir tuštinimuisi. Aš gyvenu tualete“, – rašė M.Abouhalima.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalėjimas „Supermax ADX Florence“ JAV Kolorado valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalėjimas „Supermax ADX Florence“ JAV Kolorado valstijoje

Buvęs šio kalėjimo vadovas Joe Gunja dar 2011 metais „The New York Daily News“ pabrėžė, kad kalėjimo H sektoriuje išskirtinai laikomi vien teroristai.

„Tai labiausiai saugoma, labiausiai kontroliuojama ir ankščiausia vieta visame kalėjime. Sektorius skirtas patiems blogiausiems“, – tvirtino J.Gunja.

Vienas dabar jau buvęs „Supermax ADX Florence“ kalinys 2017 metais kalbėjo, kad kalinimo sąlygos ten yra „nehumaniškos“: „Tiems vyrukams Gvantaname geriau nei mums.“

VIDEO: Narkobaronas „El Chapo“ sulaikytas po pusantrų metų slapstymosi
VIDEO: Paviešinta, kaip buvo šturmuojama narkotikų barono „El Chapo“ slėptuvė džiunglėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius