Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Singapūro teismas atmetė myriop nuteisto protinę negalią turinčio vyro apeliaciją

Singapūro teismas antradienį atmetė paskutinę apeliaciją dėl mirties bausmės protinę negalią turinčiam malaiziečiui, o jo šeima pareiškė esanti „priblokšta“ ir „sukrėsta“ šio sprendimo.
Singapūras
Singapūras / Shutterstock.com nuotr.

Nagaenthranas K.Dharmalingamas 2009 metais buvo suimtas už nedidelio kiekio heroino gabenimą į miestą-valstybę, kur galioja vieni griežčiausių pasaulyje narkotikų kontrolės įstatymai. Vėlesniais metais jam buvo paskirta tuo metu privaloma mirties bausmė.

Iš pradžių buvo planuota vyrui įvykdyti egzekuciją pakariant lapkritį, tačiau tokie planai sulaukė kritikos dėl susirūpinimo jo protine negalia. Tarp pasmerkusiųjų nuosprendį buvo britų milijardierius Richardas Bransonas ir Europos Sąjunga.

34 metų nuteistasis pateikė galutinę apeliaciją, kurioje jo advokatai argumentavo, kad egzekucija proto negalią turinčiam asmeniui prieštarauja tarptautinei teisei.

Tačiau Apeliacinis Teismas skundą atmetė: Singapūro vyriausiasis teisėjas Sundareshas Menonas pareiškė, kad jis „neturi jokio faktinio ir teisinio pagrindo“.

Nagaenthranui K.Dharmalingamui „buvo suteiktas teisingas procesas“, o jo gynyba nepateikė „nieko, kas leistų manyti, kad jis turi argumentų“, nutarė teisėjas, kaltindamas malaiziečio advokatus manipuliuojant teismo procesą, siekiant vilkinti egzekucijos įvykdymą.

Nuteistasis, dėvėjęs violetinius kalinio drabužius ir baltą apsauginę kaukę, posėdžio metu atrodė esąs niūrios nuotaikos.

M.Ravi – žmogaus teisių advokatas, padedantis gynybai šioje byloje – pranešė, kad daugiau apeliacijų nebus pateikta ir kad egzekucija gali būti įvykdyta jau po kelių dienų.

Jo sesuo Sarmila Dharmalingam, kalbėdama su naujienų agentūra AFP iš Malaizijos, netramdydama ašarų sakė, kad šeimą „pribloškė teismo sprendimas“.

„Esame sukrėsti teismo sprendimo, priimto nepaisant to, kad mano brolis... turi žemą IQ (intelekto koeficientą)“, – kalbėjo ji.

Ji pridūrė, kad ilgai nagrinėta byla šeimynai kėlė „siaubingas kančias“.

Žemas IQ

Apeliacinis skundas turėjo būti pateiktas prieš kelis mėnesius, tačiau buvo atidėtas, nes Nagaenthranas K.Dharmalingamas užsikrėtė COVID-19.

Nuo 2019 metų Singapūre nebuvo įvykdyta nė vienos mirties bausmės. Tačiau auga susirūpinimas, kad miestas valstybė ruošiasi įvykdyti egzekuciją keliems narkotikų prekeiviams.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, Singapūras yra viena iš daugiau nei 30 pasaulio šalių, kur tebebaudžiama mirties bausme už nusikaltimus, susijusius su narkotikais.

Nagaenthranas K. Dharmalingamas buvo suimtas, kai jis, būdamas 21 metų, mėgino įvažiuoti į Singapūrą. Pareigūnai aptiko jam prie šlaunies pririštą 43 gramų heroino ryšuliuką.

Jo šalininkai teigia, kad jo IQ yra 69 balai – tai laikoma neįgalumo lygiu – ir kad jis buvo priverstas įvykdyti nusikaltimą.

Tačiau Singapūro pareigūnai gynė apkaltinamąjį nuosprendį, pabrėždami, kad teismas nustatė, jog nuteistasis nusikaltimo metu „žinojo, ką daro“.

Miestas-valstybė tebetaiko mirties bausmę už tam tikrus sunkius nusikaltimus, įskaitant prekybą narkotikais ir nužudymą. Valdžios teigimu, tokia politika leido Singapūrui likti viena saugiausių vietų Azijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius