-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sirijoje per intensyvų bombardavimą prieš artėjantį antžeminį puolimą žuvo apie 100 civilių

Sirijoje pirmadienį per intensyvų sukilėlių kontroliuojamos Rytų Gutos bombardavimą žuvo mažiausiai 100 civilių, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bombardavimas surengtas vyriausybės pajėgoms, regis, ruošiantis artimiausiu metui pradėti antžeminį puolimą.

Provyriausybinės pajėgos taip pat ruošiasi įžengti į šalies šiaurėje esantį kurdų kontroliuojamą Afrino anklavą, kad padėtų vietos kovotojams atremti jau mėnesį trunkantį turkų karių puolimą.

Nuo 2012 metų sukilėlių kontroliuojama Rytų Guta yra paskutinė opozicijos tvirtovė Damasko apylinkėse. Prezidentas Basharas al Assadas pasiuntė ten karių pastiprinimą ir, panašu, artimiausiu metu bus bandoma perimti regiono kontrolę iš sukilėlių.

Jungtinėms Tautoms smerkiant „beprasmes žmonių kančias“, pirmadienį keliems Rytų Gutos miestus užgriuvo aviacijos, artilerijos ir raketų smūgių kruša.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per puolimą žuvo 100 civilių, tarp jų mažiausiai 20 vaikų, o dar apie 300 žmonių buvo sužeisti.

„Režimas bombarduoja Rytų Gutą, kad išvalytų kelią savo antžeminių pajėgų puolimui“, – sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Pagrindinė opozicinė Nacionalinė koalicija, dirbanti tremtyje Turkijoje, pasmerkė masinį žmonių naikinimą Rytų Gutoje ir „tarptautinę tylą“.

Savo pareiškime Nacionalinė koalicija taip pat kaltino Damasko režimo sąjungininkę Rusiją, esą ši siekia „palaidoti politinį procesą“, skirtą rasti konflikto sprendinį.

Išgirdę lėktuvų gaudesį Hamurijos gyventojai paniškai puolė bėgti slėptis. Pasak šio miesto gyventojo 23 metų Alaa al Dino, žmonės baiminasi tikėtino vyriausybės pajėgų puolimo.

„Gutos likimas neaiškus. Mums belieka tikėtis Dievo malonės ir slėptis savo rūsiuose, – sakė jis naujienų agentūrai AFP pirmadienį. – Kitų alternatyvų nėra“.

Nuo 2011 metų, kai protestais prieš B.al Assado vyriausybę prasidėjo Sirijos pilietinis konfliktas, jau žuvo daugiau nei 340 tūkst. žmonių.

Ilgainiui šis konfliktas peraugo į karą, padalijusį šalį į režimo, sukilėlių, džihadistų ir kurdų pajėgų kontroliuojamas įtakos zonas.

Sirijos kurdų kovotojų vadinamieji Liaudies apsaugos daliniai (YPG) kontroliuoja šiaurės vakarinį Afrino regioną, prieš kurį jau mėnesį puolimą vykdo Turkijos kariai ir jų sąjungininkai sirų sukilėliai.

Turkija YPG laiko teroristine grupuote, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), ir siekia nustumti kurdų kovotojus nuo savo pietinė sienos.

YPG Afriną kontroliuoja nuo 2012 metų, kai Sirijos pajėgos pasitraukė iš šio regiono ir kitų vietovių, kur gyventojų daugumą sudaro kurdai.

Sirijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad provyriausybinės pajėgos rengiasi įžengti į Afriną ir „prisijungti prie pasipriešinimo Turkijos agresijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius