Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 07 /15:04

Rusijos gynybos ministras pripažino, kad Sirijoje veikia ir karo laivai – smogta 112 taikinių

Rusijos aviacijos smūgių virtinę Sirijos vakaruose trečiadienį lydėjo antžeminių pajėgų puolimas, kurio taikiniais tapo bent ketverios sukilėlių pozicijos, pranešė padėtį toje šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu užsiminė ir apie karo laivus, atakuojančius taikinius Sirijoje.
Rusijos karo lėktuvai atakavo sukilėlių aljanso pozicijas Sirijoje
Rusijos karo lėktuvai atakavo sukilėlių aljanso pozicijas Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos pajėgos atakavo 112 taikinių karo krečiamoje Sirijoje nuo bombardavimo kampanijos, nukreiptos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS), pradžios praeitą savaitę, gynybos ministras ketvirtadienį raportavo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Nuo rugsėjo 30-osios iki šiandien buvo smogta 112 taikinių, – ministras Sergejus Šoigu sakė susitikimą su šalies vadovu, kurį transliavo televizija. – Smūgių intensyvumas didėja.“

Palaiko antžeminį puolimą

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) kol kas nepaskelbė, kiek buvo žuvusiųjų arba sužeistųjų per praeitą naktį ir trečiadienį paryčiais vykdytus smūgius, kurie buvo „intensyvesni negu įprasta“.

Pasak jo, susirėmimai vyko Chamos provincijoje; jie prasidėjo, kai režimo pajėgas, įskaitant vyriausybę palaikančius sukarintus dalinius, atakavo sukilėlius, o Rusijos naikintuvai smogė iš oro.

Antžeminį puolimą vykdė „režimo pajėgos“, nurodė, paprastai taip įvardijanti Sirijos kariuomenę ir ją palaikančias vietos bei užsienio sukarintas grupes. „Pirmąkart (aviacijos) smūgius lydėjo kautynės ant žemės tarp režimo pajėgų ir sukilėlių“, – sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, susirėmimai vyko Chamos provincijoje; jie prasidėjo, kai režimo pajėgas, įskaitant vyriausybę palaikančius sukarintus dalinius, atakavo sukilėlius, o Rusijos naikintuvai smogė iš oro.

„Dabar toje provincijoje režimas taip pat intensyviai naudoja bombardavimą „žemė–žemė“, – aiškino R.A.Rahmanas. „Kol kas nėra informacijos apie kokią nors (vyriausybės pajėgų) pažangą ant žemės, bet per antskrydžius buvo smogta mašinoms ir sukilėlių bazėms“, – pridūrė jis.

Sirijos valstybinė žiniasklaida ir Damasko vyriausybę palaikantys regioniniai kanalai trečiadienį neminėjo naujų Rusijos smūgių arba antžeminių atakų.

Rusijos aviacija trečiadienį atakavo taikinius Kafr Zaitos, Kafr Nabudos, as Sajado gyvenvietes ir al Latamnos kaimą Chamos provincijoje, taip pat Chan Šaichūno ir Alhbito miestelius Idlibo provincijoje, pranešė SOHR.

Didžiąją dalį Idlibo provincijos kontroliuoja sukilėlių aljansas, kuriam priklauso teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusra Front“ ir kitos islamistų grupuotės.

Prabilo apie galimybę koordinuoti veiksmus su JAV

Tuo metu vienas Rusijos gynybos ministerijos atstovas prabilo apie galimybę koordinuoti karinius veiksmus su JAV.

„Rusijos gynybos ministerijoje buvo atsiliepta į Pentagono prašymą ir operatyviai peržiūrėti amerikiečių pasiūlymai dėl veiksmų koordinavimo kovojant su teroristine grupuote ISIL („Islamo valstybė“) Sirijos teritorijoje“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Igorį Konašenkovą.

„Tie pasiūlymai gali būti priimti realizavimui, – pridūrė jis. – Tereikia patikslinti atskiras technines detales, kurios šiandien bus svarstomos Rusijos gynybos ministerijos ir Pentagono ekspertų lygmeniu.“

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Sergejus Lavrovas ir Johnas Kerry
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Sergejus Lavrovas ir Johnas Kerry

JAV ir Rusijos pareigūnai šią savaitę Maskvos iniciatyva surengė pasitarimą dėl priemonių, kurios leistų išvengti nelaimingų atsitikimų ir kar virš Sirijos skraidantys karo lėktuvai neatsidurtų toje pačioje vietoje tuo pačiu laiku.

Šios „konflikto šalinimo“ derybos buvo surengtos po to, kai Rusija pradėjo bombarduoti taikinius Sirijoje, palaikydama tos šalies prezidentą Basharą al Assadą, dar labiau komplikuodama jau puspenktų metų besitęsiantį konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius