Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos ir Rusijos pajėgos grasina atnaujinti Dumos bombardavimą Gutoje

Kol kas padedant Maskvai buvo pasiekti du susitarimai dėl evakuacijos iš Gutos, dėl kurių anklavą iš viso autobusais paliko daugiau nei 17 tūkst. sukilėlių, jų šeimos narių ir kitų civilių. Jiems buvo leista atsitraukti į opozicijos kontroliuojamą teritoriją šalies šiaurės vakaruose.
Subombarduota Rytų Guta
Subombarduota Rytų Guta / „Scanpix“/AP nuotr.

Sirijos režimas ir jo sąjungininkė Rusija grasina atnaujinti paskutinės likusios opozicijos tvirtovės Dumos bombardavimą Rytų Gutoje, jeigu sukilėliai nesutiks iš ten pasitraukti, antradienį pranešė šaltiniai naujienų agentūrai AFP.

Islamistų grupuotė „Jaish al-Islam“ („Islamo kariauna“), kontroliuojanti šį didžiausią Gutos miestą, turėjo vilties, kad derybose su Maskva susitars dėl leidimo likti šiame mieste ir jie nebus išvaryti kaip kitos sukilėlių grupuotės.

Tačiau deryboms atsidūrus aklavietėje Rusija pareikalavo, kad sukilėliai visiškai pasitrauktų iš Dumos, sakė du derybininkams artimi šaltiniai.

„Jų susitikimo pabaigoje pirmadienį grupuotės „Jaish al-Islam“ sukilėliams rusai pateikė dvi galimybes: pasiduoti arba laukti atakos“, – sakė vienas šaltinių naujienų agentūrai AFP.

Rusija davė grupuotei kelias dienas, po kurių žadėjo pradėti bombardavimą, sakė jis.

Pasak šaltinio, Maskva ragino pasekti kitos islamistų grupuotės „Faylaq al-Rahman“ pavyzdžiu. Praėjusią savaitę pastaroji sutiko pasitraukti iš savo kontroliuotos teritorijos Gutoje, patyrusi intensyvų karinį spaudimą.

Pagal kitą susitarimą, įgyvendintą praėjusią savaitę, islamistų grupuotės „Ahrar al Sham“ kovotojai ir jų šeimų nariai paliko anklavo vakarinėje dalyje esantį Charastos miestą.

Prieš įstringant deryboms dėl Dumos buvo susitarta, kad „Jaish al Islam“ sukilėliai sudės savo sunkiuosius ginklus mainais už atnaujintą vandens ir elektros tiekimą miestui.

Kol vyko derybos, Dumoje buvo gana ramu, o bombardavimai persikėlė į kitus miestus.

Tačiau dabar Maskva nebenori daryti Dumai jokių išimčių, sakė antras opozicijos šaltinis naujienų agentūrai AFP.

„Rusai nenori, kad susitarimas dėl Dumos skirtųsi nuo susitarimų dėl kitų Gutos dalių, o „Jaish al-Islam“ grupuotė nori pasilikti ir nenori, kad gyventojai trauktųsi (iš miesto)“, – kalbėjo šaltinis.

„Jiems duotas ultimatumas“, – sakė jis ir pridūrė, kad atsakymo laukiama „iki trečiadienio ar ketvirtadienio“.

Sirijos vyriausybei artimas laikraštis „Al-Watan“ antradienį pranešė, kad aplink Dumą jau telkiamos karinės pajėgos.

„Visos Rytų Gutoje veikiančios pajėgos juda link Dumos, ruošiantis masinei karinei operacijai, jeigu „Jaish al-Islam“ teroristai nesutiktų perduoti miesto ir pasitraukti“, – cituodamas šaltinius kariuomenėje rašo dienraštis.

Sirijos vyriausybės pajėgos jau užėmė daugiau nei 90 proc. Rytų Gutos, o jų puolimas pareikalavo daugiau nei 1,6 tūkst. civilių aukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius