Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos kultūrinės vertybės barbariškai plėšiamos kovotojų ekstremistų

Sirijos archeologinės vietos yra plėšiamos „pramoniniu mastu“, o pajamos iš šio grobstymo naudojamos finansuoti „Islamo valstybės“ ekstremistus, trečiadienį pareiškė UNESCO vadovė.
Palmyros šventykla
Palmyros šventykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Palydoviniai vaizdai rodo, kad archeologinės vietos Sirijoje yra nusėtos tūkstančių nelegalių kasinėjimų... tai rodo, kad vyksta pramoninio masto plėšimas“, – Sofijoje kalbėjo Irina Bokova.

„Prekybos kultūros vertybėmis ribojimas yra aukščiausias prioritetas, nes iš jos finansuojami ekstremistų veiksmai“, – sakė ji spaudos konferencijoje.

„Pasaulis tikisi, kad mes imsimės ryžtingų ir neatidėliotinų veiksmų ... sustabdyti šį ekstremistų finansavimo šaltinį“, - pridūrė I.Bokova.

„Pasaulis tikisi, kad mes imsimės ryžtingų ir neatidėliotinų veiksmų ... sustabdyti šį ekstremistų finansavimo šaltinį“, - pridūrė I.Bokova.

Kaip nurodo Sirijos archeologijos apsaugos draugija (APSA), šalyje, kurioje jau ketverius metus vyksta nuožmus pilietinis karas ir kurioje dideles teritorijas kontroliuoja „Islamo valstybė“, buvo išplėšta, nuniokota ar sunaikinta daugiau kaip 900 istorinių paminklų ir archeologinių vietų.

Ypač didelė žala buvo padaryta Palmyrai, įtrauktai į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, kurią „Islamo valstybė užgrobė gegužės mėnesį.

Rugpjūčio mėnesį džihadistai nupjovė galvą 81 metų Khaledui al Asaadui – iškiliam archeologui ir paveldosaugininkui, kuris visą gyvenimą buvo pašventęs Palmyros tyrimams.

I.Bokova nurodė, kad Palmyros niokojimas „yra įžūlus nusikaltimas civilizacijai, nes ji yra kultūrinio dialogo simbolis, materialus įrodymas, jog kultūros galinčios sąveikauti... Būtent tai ekstremistai ir siekia sunaikinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius