-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos kurdų pajėgos ragina Rusiją sustabdyti Turkijos puolimą

Sirijos šiaurėje veikiančios kurdų vadovaujamos pajėgos paragino Rusiją atgrasyti Turkiją nuo grasinamo prieš jas surengti sausumos operaciją, antradienį pranešė kurdų pajėgų vadas.
Sirija
Sirija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po gyvybes nusinešusio sprogimo Stambule, Ankara, kuri dėl jo kaltina kurdų grupuotes, surengė oro smūgių prieš pusiau autonomines kurdų zonas Sirijos šiaurėje ir šiaurės rytuose, taip pat Irake.

Ji taip pat grasina tose Sirijos teritorijose surengti sausumos puolimą.

„Raginome juos (rusus) sustabdyti turkų atakas“, – sakė Sirijos demokratinių pajėgų (SDF), kurdų de facto kariuomenės Sirijos šiaurėje, vyriausiasis vadas Mazloumas Abdi.

„Turkai atkakliai tvirtina pradėsiantys operaciją sausumoje. Jie jai ruošiasi... mums tai bus kova už mūsų egzistavimą“, – pridūrė jis.

Turkija kaltina kurdų grupuotes, įskaitant su SDF susijusius Sirijos šiaurėje veikiančius kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), prisidėjus prie lapkričio 13 dieną Stambule įvykdyto sprogdinimo, per kurį žuvo šeši žmonės.

Kurdų grupuotės ir valdžios institucijos neigia atsakomybę už šį išpuolį.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusią savaitę pareiškė, kad jo šalis yra labiau nei bet kada pasiryžusi apsaugoti savo sieną su Sirija nuo kurdų pajėgų atakų, ir pagrasino surengti sausumos operaciją „pačiu patogiausiu metu“.

Tiek Rusija, kuri yra Sirijos vyriausybės sąjungininkė, tiek Jungtinės Valstijos paragino deeskaluoti padėtį.

M.Abdi paragino užsienio jėgas laikytis 2019 metais pasiekto susitarimo, kuriam tarpininkavo Rusija. Pagal jį Sirijos vyriausybės pajėgos buvo dislokuotos palei šiaurinę šalies sieną, o Ankara savo ruožtu sustabdė ankstesnį puolimą.

„Neturime jokių problemų dėl vyriausybinių pajėgų skaičiaus didinimo“, – sakė SDF vadas, kuris savaitgalį susitiko su Rusijos pajėgų Sirijoje vadu.

Sirijos vyriausybė nepripažįsta JAV remiamos kurdų administracijos savivaldos šalies šiaurėje.

Nuo 2016 metų Turkija surengė kelis įsiveržimus prieš šiaurinėje Sirijos dalyje veikiančias kurdų pajėgas, o tai leido jai kontroliuoti teritorijas palei sieną.

R.T.Erdoganas pažadėjo apsaugoti turkų pietinę sieną ir jau seniai siekia, kad Sirijoje būtų sukurta 30 km į šalies gylį einanti „saugi zona“.

M.Abdi, kuris jau ilgą laiką kritikuoja „silpną“ SDF sąjungininko Vašingtono reakciją, paragino „visas susijusias šalis laikytis griežtesnės pozicijos ir sustabdyti išpuolį“.

Jei Turkija įvykdys savo grasinimus, „būsime priversti išplėsti karo mastą“, kad jis apimtų visą Sirijos sieną, sakė jis.

JAV kariai remia SDF, vadovavusią mūšiui, per kurį 2019 metais „Islamo valstybė“ buvo išstumta iš paskutinių šiai džihadistų grupuotei priklausiusių Sirijos teritorijos lopinėlių.

Per naujausius Turkijos smūgius žuvo apie 75 žmones, daugiausia SDF ir sąjungininkų kovotojai, taip pat civiliai ir Sirijos kariai, pranešė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi karo stebėtojų organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius