Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sirijos opozicija sutinka siųsti bendrą delegaciją į derybas Ženevoje

Susiskaldžiusios Sirijos opozicijos grupės anksti penktadienį paskelbė susitarusios pasiųsti bendrą delegaciją į ateinančią savaitę Ženevoje vyksiantį Jungtinių Tautų remiamų taikos derybų naują etapą, intensyvėjant diplomatinėms pastangoms užbaigti jau ilgiau kaip šešerius metus besitęsiantį konfliktą.
Sirijos vėliava
Sirijos opozicija sutinka siųsti bendrą delegaciją į derybas Ženevoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas Saudo Arabijos inicijuoto susitikimo Rijade antrąją dieną. Per šį renginį apie 140 opozicijos veikėjų susirinko tartis dėl galimybės susivienyti prieš tiesiogines derybas su prezidento Basharo al Assado režimu, planuojamas surengti lapkričio 28-ąją.

Keli ankstesni JT remiamų derybų ratai nepadėjo užbaigti nuo 2011 metų besitęsiančio konflikto Sirijoje, nusinešusio jau per 330 tūkst. žmonių gyvybių ir privertusio dar milijonus gyventojų palikti savo namus.

„Susitarėme su grupėmis čia, Rijade, taip pat su Kairo ir Maskvos platformomis suformuoti vieną jungtinę delegaciją, dalyvausiančią Ženevos derybose“, – žurnalistams sakė Sirijos opozicijos narė Bassma Kodmani.

B.Kodmani: „Susitarėme su grupėmis čia, Rijade, taip pat su Kairo ir Maskvos platformomis suformuoti vieną jungtinę delegaciją, dalyvausiančią Ženevos derybose.“

Ji pridūrė, kad penktadienį bus surengta tolesnių pasitarimų, per kuriuos bus galutinai suderinta 50 delegatų grupės sudėtis ir atstovavimas kiekvienai frakcijai.

Šio susitikimo delegatai buvo smarkiai spaudžiami atsisakyti kai kurių radikaliausių pozicijų, padėčiai Sirijos konflikte pakrypus B.al Assado režimo naudai po virtinės karinių pergalių.

Viena Kaire veikianti Sirijos opozicijos grupė anksčiau trečiadienį sutiko susivienyti su kitomis opozicijos struktūromis, tarp jų Saudo Arabijos remiamu Aukštuoju derybų komitetu (ADK) – didžiausiu opoziciniu bloku – ir Stambule įsikūrusia Nacionaline koalicija.

Diskusijoms užsitęsus iki išnaktų, Maskvoje veikianti Sirijos opozicijos grupė irgi atrodė linkusi suvienyti jėgas su minima delegacija.

Vis dėlto didelių nesutarimų išlieka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos prezidentas Basharas al Assadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijos prezidentas Basharas al Assadas

B.al Assado likimas

B.Kodami sakė, kad ADK ir jo artimiausi sąjungininkai nekeičia seniai galiojančios pozicijos, kad B.al Assadas privalo pasitraukti iš valdžios, kad būtų galima užbaigti karą ir pradėti pereinamąjį laikotarpį. Maskvos remiama grupė dėl šio pareiškimo išreiškė „abejonių“.

Susitikimą Rijade boikotavo keli įtakingi opozicijos veikėjai, tarp jų Maskvos grupės vadovas Qadri Jamilas ir buvęs ADK lyderis Riadas Hijabas.

Šią savaitę R.Hijabas atsistatydino iš Saudo Arabijos remiamo ADK vadovo posto dėl „pastangų nužeminti revoliucijos lubas ir pratęsti režimo gyvavimą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Riadas Hijabas
„Scanpix“/AP nuotr./Riadas Hijabas

B.al Assado likimas buvo didelis kliuvinys per Sirijos režimo ir opozicijos taikos derybų kelis etapus.

JT pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura, trečiadienį dalyvavęs derybų Rijade atidaryme, sakė, kad šio susitikimo tikslas – suteikti postūmį kitą savaitę vyksiančioms taikos deryboms.

Tuo mečiu metu Damasko sąjungininkė Rusija stengiasi suorganizuoti stringanti taikos procesą turintį atgaivinti „suvažiavimą“, kuriame dalyvautų B.al Assado režimo atstovai ir įvairios opozicijos grupės.

Tačiau B.Kodmani pabrėžė, kad opozicija neįsipareigoja dalyvauti tame forume, ir sakė, kad kol kas nebuvo pasiūlyta jokių datų arba uždavinių.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė susitikimą su Irano ir Turkijos lyderiais, kad aptartų galimybes rasti Sirijos konflikto politinį sprendinį. Kremliaus vadovas anksčiau šią savaitę taip pat susitiko su B.al Assadu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius