Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos prezidentui paskelbus amnestiją jau paleista 60 kalinių

Sirijoje pagal prezidento amnestiją paleista 60 kalinių, tarp jų asmenų, daugiau kaip dešimtmetį kalintų režimo kalėjimuose, ir asmenų, kurių bylos susijusios su terorizmu, pirmadienį paskelbė karą šalyje stebinti organizacija.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nuo sekmadienio paleista apie 60 sulaikytųjų iš įvairių Sirijos regionų“, pranešė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR). Pranešime sakoma, kad kai kurie šių kalinių „praleido mažiausiai 10 metų“ režimo kalėjimuose, pagarsėjusiuose nužudymais ir kankinimais.

Prezidentas Basharas al Assadas per 11 metų trunkantį šalies pilietinį karą, prasidėjusį režimui ėmus brutaliai slopinti daugiausia taikius protestus, paskelbė kelias amnestijas.

Tačiau žmogaus teisių gynėjai sako, kad šeštadienį paskelbta nauja amnestija yra išsamiausia.

Naujuoju prezidento įsaku skelbiama „bendra amnestija už teroristinius nusikaltimus, sirų įvykdytus“ iki 2022 metų balandžio 30-osios, išskyrus žmonių mirtį sukėlusius nusikaltimus.

Tai reikštų, kad gali būti paleista dešimtys tūkstančių kalinių, sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, daug šių kalinių kaltinami teroristiniais nusikaltimais, bet tokių kaltinimų apibrėžimas nėra griežtas, jais naudojamasi norint nuteisti „savavališkai areštuotus“ žmones.

Sirų aktyvistai socialinėje žiniasklaidoje paskelbė 20 paleistų kalinių sąrašą, ir jame yra žmonių, daug metų praleidusių liūdnai pagarsėjusiame Saidnajos kalėjime.

Šį kalėjimą žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ yra pavadinusi „žmonių skerdykla“. Organizacija nustatė, kad pareigūnai ten per ketverius metus pakorė apie 13 tūkst. asmenų.

Teisininkė Nora Ghazi sakė, kad naujoji amnestija yra „didžiausios apimties nuo Sirijos revoliucijos pradžios, nes apima visus teroristinius nusikaltimus, išskyrus žmonių mirtį nulėmusius“ nusikaltimus.

N.Ghazi vadovauja organizacijai „No Photo Zone“, teikiančiai teisinę pagalbą kalinamų ir dingusių asmenų šeimoms.

Tikriausiai bus paleista dar daug kalinių, „bet tam prireiks laiko“, sakė ji.

Praėjusį kartą B.al Assadas amnestiją paskelbė 2021 metų gegužę, kelios savaitės prieš jo perrinkimą ketvirtai prezidento kadencijai.

Nuo karo pradžios režimo kalėjimuose buvo laikoma pusė milijono žmonių. Maždaug 100 tūkst. jų mirė dėl kankinimų ar sveikatai kenkiančių sąlygų, nurodė SOHR.

Aktyvistai kaltina režimą, kad jis mirtinai nukankina daug kalinių. Režimas taip pat kaltinamas kalinių žaginimu, egzekucijomis be teismo.

Prezidento įsake dėl amnestijos minimi tokie nusikaltimai kaip „darbas su teroristinėmis grupėmis, terorizmo finansavimas ar rengimas, terorizmo priemonių gaminimas, saugumo ardymas“, Sirijos oficialiajai naujienų agentūrai SANA sakė šalies teisingumo viceministras Nizaras Sadqani.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius