Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių šalių lyderiai nemato COVID-19 grėsmės: nuo viruso ginasi žolelėmis ir fizine veikla

Maždaug trečdaliui pasaulio laikantis socialinio atstumo ribojimų, šių šalių lyderiai COVID-19 grėsmės nemato. Jie ragina piliečius nuo viruso gintis deginant žoleles, geriant degtinę ir palaikant gerą fizinę formą. O štai Nikaragvos prezidento žmona balandžio pradžioje ragino dalyvauti masinėse eitynėse, skirtose pademonstruoti solidarumą su COVID-19 paveiktomis šalimis.
Gurbanguly Berdymuchamedovas, Jairas Bolsonaro ir Aliaksandras Lukašenka
Gurbanguly Berdymuchamedovas, Jairas Bolsonaro ir Aliaksandras Lukašenka / 123RF „Scanpix“/AFP ir „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ginasi degindami žoleles

Turkmėnistano prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas tikina suradęs būdą, kaip apsaugoti šalies piliečius nuo COVID-19. Jis pataria deginti žolelę peganą, kuri esą gali apsaugoti nuo užkrečiamųjų ligų, „nematomų plika akimi“, rašo „Financial Times“.

Pareigūnai vyriausybiniuose pastatuose, biuruose, turguose, mokyklose ir kapinėse du kartus per dieną degina peganą, nors nėra jokių mokslinių tokio ritualo naudingumo įrodymų.

AP/„Scanpix“ nuotr./Gurbanguly Berdymuchamedovas sėdi automobilyje „Volkicar“ po pergalingų lenktynių.
AP/„Scanpix“ nuotr./Gurbanguly Berdymuchamedovas sėdi automobilyje „Volkicar“ po pergalingų lenktynių.

Turkmėnistano valdžia tikina, kad šalyje vis dar nėra COVID-19 užsikrėtimo atvejų. Tačiau Vienoje veikiantis portalas „Chronicles of Turkmenistan“ praeitą savaitę pranešė apie mažiausiai septynis užsikrėtusiuosius.

Pasak „Financial Times“, iš itin uždaro Turkmėnistano pandemijos metu uždarius sienas gauti informacijos – dar sudėtingiau.

Kelias savaites Turkmėnistano vyriausybė ir valstybinė žiniasklaida apskritai vengė minėti koronaviruso pavadinimą. JAV finansuojama radijo stotis „Azatlyk“ skelbė, kad policija suėmė piliečius, gatvėje kalbėjusius apie pandemiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Futbolo varžybos Turkmėnistane pandemijos metu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Futbolo varžybos Turkmėnistane pandemijos metu

Balandį pavėluotai pripažinęs koronaviruso grėsmę, G.Berdymuchamedovas ragino pasitelkti savo mėgstamiausią prevencinį būdą – „stiprinti sveikos gyvensenos principus“.

Praeitą savaitgalį po mėnesio pertraukos vėl prasidėjo Turkmėnistano futbolo sezonas, anksčiau šį mėnesį prezidentas surengė pasivažinėjimą dviračiu po sostinę – taip paminėjo Pasaulinę sveikatos dieną.

Taip pat ruošiamasi balandžio pabaigoje vyksiančiai Arklio dienai, rašo „Financial Times“.

Protestuoja prieš karantiną

„Niekas neatims mano teisės laisvai judėti. Virusas egzistuoja ir turėsime su juo susidoroti, tačiau kaip vyrai, o ne, velniai rautų, vaikai“, – kalbėjo Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, perbraukęs riešu per nosį ir iškart paspaudęs ranką pagyvenusiai moteriai.

Virš 209 mln. gyventojų turinčioje Brazilijoje nustatyta daugiau nei 40 tūkst. užsikrėtimo atvejų, pranešama apie 2 588 užsikrėtusiųjų mirtis.

Tačiau tai nesustabdė J.Bolsonaro nuo dalyvavimo sekmadienį vykusioje protesto akcijoje prieš valstijų gubernatorių paskelbtus karantino nurodymus.

„Scanpix“/AP nuotr./Jairas Bolsonaro proteste prieš karantiną
„Scanpix“/AP nuotr./Jairas Bolsonaro proteste prieš karantiną

Maždaug 600 demonstrantų minia ragino kariškius įsikišti sprendžiant koronaviruso pandemijos reikalus ir paleisti Kongresą. Tačiau apklausos rodo, kad, nepaisant ekonominių padarinių, dauguma brazilų palaiko karantino priemones.

Savo ruožtu J.Bolsonaro valstijų gubernatorius dėl karantino paskelbimo išvadino „darbų žudikais“, o bažnyčioms padarė išimtį – joms netaikomi ribojimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jairas Bolsonaro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jairas Bolsonaro

Buvęs kariuomenės kapitonas gyrėsi, kad gera fizinė forma apsaugos jį nuo susirgimo.

„Kadangi buvau sportininkas, jei užsikrėsčiau virusu, man nereikėtų nerimauti. Nieko nejausčiau, ar, blogiausiu atveju, man pasireikštų švelnūs gripo simptomai ar sloga“, – sakė jis.

Ne kartą praeityje virusą vadinęs isterija, J.Bolsonaro palaiko gydymą maliarijai skirtu vaistu hidrochlorokvinu – įsakė karinėms laboratorijoms padidinti jo gamybą.

Ragino dalyvauti eitynėse

Pandemijos metu autokratas Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega mėnesiui buvo dingęs iš viešumos ir nepasisakydavo apie koronavirusą.

Galiausiai praėjusią savaitę pasirodęs televizijoje pareiškė, kad pandemija yra „ženklas iš Dievo“, jog didžiulės pinigų sumos, skirtos atominėms bomboms, turi būti išleidžiamos sveikatos apsaugai.

„Scanpix“ nuotr./Danielis Ortega
„Scanpix“ nuotr./Danielis Ortega

Nors jis praėjusios savaitės kalboje nepaminėjo konkrečių kovos su krize priemonių, pranešama, kad D.Ortega į prezidentūrą užsisakė beveik 400 litrų dezinfekcinio skysčio ir 5 tūkst. porų pirštinių, rašo „Financial Times“.

Balandžio pradžioje, kai pasaulio valstybės jau buvo pradėjusios užsidarinėti, D.Ortegos žmona ir viceprezidentė Rosario Murillo paragino Nikaragvos gyventojus išeiti į gatves dalyvauti eitynėse „Meilė COVID-19 metu“. Taip buvo demonstruojamas solidarumas su koronaviruso paveiktomis šalimis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikaragvos gyventojas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikaragvos gyventojas

Šalyje vis dar veikia mokyklos, parduotuvės ir turgūs. Pranešama, kad vyriausybė verčia mokytojus eiti į mokinių namus ir daryti jų tėvams spaudimą, jog jie ir toliau leistų atžalas į ugdymo įstaigas, rašo „Financial Times“.

Nikaragvoje vis dar vyksta futbolo ir beisbolo varžybos, valstybės sienos – atviros, savanoriškas karantinas taikomas tik atvykusiems iš užsienio.

Oficialiais duomenimis, 6,46 mln. gyventojų turinčioje Nikaragvoje užfiksuota 10 užsikrėtimo COVID-19 atvejų, mirė du užsikrėtusieji.

Traktoriais prieš „koronapsichozę“

„Mano šalyje nuo koronaviruso niekas nemirs. Tą viešai pareiškiu“, – balandžio 13 dieną sakė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, nors Sveikatos apsaugos ministerija jau buvo patvirtinusi 29 užsikrėtusiųjų mirtis.

A.Lukašenka pandemiją yra apibūdinęs kaip „koronapsichozę“, šalyje nebuvo įvestas karantinas.

„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Dar kovą jis ragino nebijoti viruso ir gręžtis į žemės ūkį.

„Tiesiog turite dirbti, ypač dabar, kaime. Smagu žiūrėti televizorių: žmonės vairuoja traktorius, niekas nekalba apie virusą. Traktorius visus išgydys. Laukai visus išgydys“, – kalbėjo paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas prezidentas.

A.Lukašenka taip pat yra pataręs gydytis degtine ir pirtimi.

Baltarusija išlieka vienintelė Europos valstybė, kurioje vis dar vyksta futbolo varžybos. Žiūrovai įleidžiami į stadionus, tiesa, matuojama jų kūno temperatūra. Futbolo klubo „Sluckas“ vadovas transliuotojui NBC gyrėsi, kad pandemijos metu pasaulyje mažai žinomas klubas įgijo fanų iš Australijos, Anglijos ir JAV.

A.Lukašenka tikino, kad karantinas sužlugdytų ekonomiką.

„Štai rekomendacijos: nevaikščiokite būriais, nesitrinkite vienas į kitą, nesibučiuokite, neapsikabinkite ir t.t. Tačiau galiausiai pamatysime, kas buvo teisus, o kas – ne“, – sakė jis.

Baltarusijoje pirmadienį po pailgintų pavasario atostogų vėl buvo atidarytos mokyklos, bet valdžia leido tėvams laikyti vaikus namie.

Remiantis oficialiais duomenimis, Baltarusijoje nustatyti 6 264 užsikrėtimo atvejai, 51 COVID-19 susirgęs asmuo mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius