-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiurpios mobilizuotų Rusijos karių istorijos: vieni pamiršti mūšio lauke, kiti tapo „patrankų mėsa“

Mobilizuoti Rusijos kariai toliau siunčiami į frontą be apmokymų ir reikiamos ekipuotės. Mūšio lauke atsidūrę mobilizuotieji skundžiasi, kad dažnai yra paliekami likimo valiai, negauna aprūpinimo ir beprasmiškai žūva, nespėję net pakelti ginklo.
Mobilizacija Rusijoje
Mobilizacija Rusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Spalio 17 d. „YouTube“ kanalas „Rus_GamerPro“ paskelbė spalio 8 d. nufilmuotą mobilizuotų Maskvos regiono gyventojų ir maskviečių vaizdo įrašą. Jie pasakojo, kad netrukus bus išsiųsti prie Lymano Donecko srityje dalyvauti „viename iš puolimo ešelonų“. Kartu kariai pažymėjo, kad jie siunčiami į fronto liniją su „surūdijusiais, užstringančiais ir užsikertančiais“ ginklais ir be jokio apmokymo – šaudykloje jie buvo tik kartą.

Kitą dieną po pirmųjų šaudymo pratybų mobilizuoti vyrai atsidūrė Ukrainos Luhansko srityje. Vėliau jie įrašė dar vieną vaizdo įrašą, kuriuo disponuoja interneto portalo „Mediazona“ redakcija, tačiau įrašo dalyviai paprašė jo neskelbti. „Mediazona“ papasakojo jų istoriją.

VIDEO: Первые мобилизованные с Москвы. Проблемы.

Fronte atsidūrė be mokymų

Dauguma paviešintame vaizdo įraše užfiksuotų mobilizuotųjų buvo pašaukti rugsėjo 23–25 d., pirmosiomis dienomis po to, kai Rusijoje prasidėjo dalinė mobilizacija. Pasak vieno iš jų sesers, jos brolis šaukimą gavo rugsėjo 22 d., o 25 d. tiesiai iš karinės registracijos punkto buvo išsiųstas į karinį dalinį Alabino kaime netoli Naro-Fominsko. Jis ten praleido kelias dienas, per kurias už savo pinigus nusipirko reikiamą ekipuotę.

Tada mobilizuoti vyrai buvo perkelti netoli Nikitovkos kaimo Belgorodo srityje, kur praleido tris dienas. Po to jie buvo išsiųsti į Chochlovo kaimą, o iš ten – į Luhansko sritį. „Mediazona“ tvirtina, kad jie taip ir nebuvo apmokyti.

Racijos neveikė, gavo tik automatus

Mobilizuoti vyrai buvo priskirti Tamanės divizijos 15-ojo motorizuotojo šaulių pulko 2-osios kuopos 1-ajam būriui. Pasak jų, spalio 9 d. jie buvo atvežti į Svatovės regioną ir apsistojo „nedideliame miške“. Kitą dieną jie gavo neveikiančią raciją. Vėliau ji buvo pakeista, tačiau naujoji irgi neveikė, todėl jie „neturėjo ryšio su štabu, kuopos vadu, 2-uoju ar 3-iuoju būriu“. Iš viso šioje pozicijoje buvo apie 30 žmonių, įskaitant vieną pėstininkų kovos mašinos mechaniką-vairuotoją, nors pačios kovinės transporto priemonės nebuvo.

Kariškiai teigė, kad jie buvo ginkluoti tik automatais: nebuvo nei rankinių granatų, nei šovinių rankiniam granatsvaidžiui, o vienas kulkosvaidis buvo sugedęs.

Kariškiai teigė, kad jie buvo ginkluoti tik automatais: nebuvo nei rankinių granatų, nei šovinių rankiniam granatsvaidžiui, o vienas kulkosvaidis buvo sugedęs. Netrukus kuopos vadas davė būriui užduotį „pasitikti priešo koloną“. Į mobilizuotų vyrų prieštaravimus, kad nė vienas iš jų niekada nėra šaudęs iš rankinio granatsvaidžio, karininkas atsakė: „Aš jus dabar nusiųsiu į pirmąją liniją ir ten pašaudysite iš savo ginklų.“

Chaotiškas atsitraukimas

Spalio 12 d. vakare ukrainiečių artilerija pradėjo šaudyti netoli 1-ojo būrio pozicijos. Maždaug po valandos mobilizuoti vyrai pamatė 30–40 rusų kareivių grupę, judančią nuo fronto linijos.

„Priėjome prie vaikinų, paklausėme, kas vyksta, ar kaimas atiduotas. Jie atsakė: „Mūšis kaime pralaimėtas, mus sumušė minosvaidžiais, mes atsitraukiame.“ Ten buvo maždaug dvi kuopos, 5-oji ir 6-oji, lygiai tokios pat mobilizuotos kaip ir mes. Vienas iš jų pasakė, kad netrukus įvyks tankų mūšis.“

Netrukus keturi rusų tankai su įjungtais žibintais pravažiavo pro 1-ojo būrio pozicijas fronto linijos link. Maždaug po 20 minučių mobilizuoti vyrai išgirdo artilerijos ugnies garsus ir pamatė, kad tankai grįžta nedideliu greičiu ir su išjungtais žibintais, rašo „Mediazona“.

„Visi greitai susirinkome savo automatus, neperšaunamas liemenes, asmeninius krepšius ir nuėjome ta kryptimi, kuria važiavo tankai“, – sakė kariškis. Pasak jų, karininkai bandė sustabdyti atsitraukimą, bet kai netoliese pradėjo šaudyti artilerija, „kaip tarakonai išsilakstė“.

„Karininkai sušoko į savo automobilius ir staigiai išvažiavo iš blokposto. Tankistai prašė radijo imtuvo – jie neturėjo ryšio su savo vadais. Perdavėme jiems savo raciją. Jie taip pat paprašė ginklų: „Vaikinai, ar turite kulkosvaidį?“

Būrys toliau traukėsi ir už 20–25 kilometrų pasiekė apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos karių blokpostą. Jį pasiekė tik 15 vyrų. Pasak karių, naktį jie buvo apšaudomi artilerijos ugnimi ir nežino, koks likimas ištiko tuos, kurie nepasiekė blokposto.

Blokposte iš mobilizuotųjų paėmė ginklus, neperšaunamas liemenes ir šalmus. Tada jiems buvo pasakyta: „Vaikinai, darykite, ką norite, trumpai tariant, tiesiog ********** [palikite mus ramybėje].“

Išgyvenusieji pasiekė Rusijos sieną

Spalio 14 d. mobilizuoti vyrai išėjo iš blokposto ir po kurio laiko sutiko rusų kareivius, važiavusius pėstininkų kovos mašinomis. Jie sutiko juos pavežti į Svatovę. Ten jie pasislėpė tuščiame name, bijodami, kad bus išsiųsti atgal į fronto liniją. Blokposte jie išgirdo, kad tokiais atvejais vadai esą suplėšo karines korteles, iš anksto „nurašydami“ karį kaip žuvusį ar dingusį be žinios, rašo „Mediazona“.

Iš Svatovės likusieji 13 mobilizuotų vyrų kartu su kitais besitraukiančiais daliniais pasiekė Rusijos pasienį.

Spalio 23 d. „Mediazona“ susisiekė su mobilizuotu vyru, vardu Vladislavas. Jis sakė, kad 1-ojo būrio likučiai ir kiti mobilizuoti vyrai, besitraukiantys iš Svatovės apylinkių, pasiekė karinį dalinį Belgorodo srityje. Pasak jo, Generalinė prokuratūra, FSB ir „daugelis kitų“ tiria, kas nutiko.

Kalbėdamas su žurnalistais Vladislavas sakė, kad tikisi, jog bus nubausti vadai, kurie į fronto liniją siuntė neapmokytus ir beveik neginkluotus naujokus. Jis taip pat pridūrė, kad, jo duomenimis, į prokuratūrą su panašiais skundais kreipėsi apie 200 žmonių. Tos pačios dienos vakare Vladislavas rašė „Mediazona“ korespondentui, kad jis ir jo bendražygiai „tikriausiai vėl kažkur važiuos“. Nuo to laiko jo telefonas buvo nepasiekiamas.

Nei maisto, nei vandens, nei šovinių

Dar vieną vaizdo įrašą paskelbė Ukrainoje, mūšio lauke, be ryšio ir ginklų paliktas kitas mobilizuotųjų būrys.

VIDEO: 423 ПОЛК. КАНТЕМИРОВСКАЯ ДИВИЗИЯ

4-osios gvardijos Kantemirovo tankų divizijos 423-iojo pulko 5-osios kuopos vadas ir jo mobilizuoti kariai nufilmavo vaizdo įrašą, kuris taip pat paplito internete. Vaizdo įraše kariai kalba apie didelius pulko nuostolius, kontrolės, ryšio, paramos stoką, ekipuotės trūkumą. Jie teigia atvykę be jokių apmokymų, apsirengę tuo, ką nusipirko patys.

Vaizdo įraše nufilmuoti kariai teigia esantys palikti mūšio lauke likimo valiai. Jie net neturi išsikasę apkasų, įsirengę blindažo, tiesiog iš šakių pasistatę pastogę miškelyje. Vyrai skundžiasi, kad neturi nei maisto, nei vandens, kurį priversti patys susirasti ir atsinešti. Jie taip pat teigia turintys labai šovinių, bet neturintys granatų.

Vyrai teigia, kad nežino, kokias užduotis turi vykdyti, nežino, kur yra priešo pajėgos. Skundžiasi, kad juos nuolat apšaudo, yra nemažai žuvusių ir sužeistųjų. „Tegyvuoja rusų armija, pyz....“, – ironiškai rėžia vienas karys.

Kariai neskelbia savo buvimo vietos, tačiau žinoma, kad Kantemirovo divizijos daliniai šiuo metu kovoja Luhansko ir Charkivo srityse.

Kremlius pripažįsta: yra problemų

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį pripažino, kad mobilizuotiesiems trūksta ekipuotės.

„Iš tiesų, buvo ekipuotės problemų, iš dalies jų vis dar esama, tačiau energingos priemonės, kurių imamasi padėčiai ištaisyti, jau duoda pirmuosius teigiamus rezultatus“, – žurnalistams sakė D.Peskovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Pasak D.Peskovo, tai yra viena iš užduočių, kuriomis rūpinasi Rusijos vyriausybės koordinacinė taryba, atsakinga už ginkluotųjų pajėgų poreikių užtikrinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius