Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27 /15:00

Skandalas: Norvegijoje išsilaipino Rusijos specialiosios pajėgos

Rusijos specialiųjų pajėgų taktinės grupės pastarosiomis dienomis aktyviai veikė Norvegijoje – tiek Svalbardo saloje, tiek pagrindinėje šalies teritorijoje. Rusijos kariai Norvegijoje atliko žvalgybines misijas ir čia paliko techninių stebėjimo sistemų bei sensorių. Tokią sensacingą žinią penktadienį paskelbė norvegų portalas „AldriMer“. 2016 m. kalbėta ir apie rusų diversantų slaptą išsilaipinimą Lietuvos pajūryje, Juodkrantėje, tačiau jokių įrodymų nebuvo pateikta.
Rusijos specialiosios pajėgos
Rusijos specialiosios pajėgos / „Scanpix“ nuotr.

Kad rusai tikrai ne kilniaširdiškais tikslais buvo išsilaipinę Norvegijoje, esą rodo Vakarų sąjungininkų žvalgybos tarnybų informacija, be to, duomenis patvirtino JAV žvalgybinio lėktuvo misija.

Kaip skelbia portalas, Rusijos specialiųjų pajėgų karių išsilaipinimas Norvegijoje siejamas su Barenco jūroje Rusijos vykdomomis karinėmis pratybomis, kuriose dalyvauja šalies Šiaurės laivynas.

Informaciją „AldriMer“ patvirtino keturi vienas su kitu nesusiję šaltiniai gynybos ir žvalgybos srityje iš trijų skirtingų šalių.

„Rusijos (specialiųjų pajėgų, – red.) taktinės grupės atliko karines operacijas Svalbarde, o Rusijos kariniai daliniai įvykdė specialias žvalgybines užduotis žemyninėje Norvegijoje“, – tinklalapiui teigė vienas šaltinis.

Pranešama, kad Rusijos karių užduotis – veikti kartu su agentais, jau esančiais Norvegijos šiaurėje ir prisidengiančiais civilių drabužiais. Rusijos taktinės grupės esą gerai žinomos NATO ir anksčiau yra veikusios Kryme.

Rusijos Šiaurės laivynas Barenco jūroje taip pat mobilizavo mažiausiai vieną specialų P-650 klasės povandeninį laivą, kurio paskirtis ir yra slapta išlaipinti specialiąsias pajėgas.

Įdomu, kad „AldriMer“ rašo, jog Norvegijos pareigūnai žino apie pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgų šalyje atliktas operacijas. Neaišku, ar rusų kariai tebėra Norvegijoje.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos specialiosios pajėgos per pratybas
„Scanpix“ nuotr./Rusijos specialiosios pajėgos per pratybas

Rusija reguliariai vykdo žvalgybines misijas Norvegijoje – kaip ir kitur, čia šnipinėja diplomatai, sulaukiantys ir svečių su specialiomis užduotimis iš Maskvos ar Murmansko, kur tokias misijas prižiūri Rusijos federalinės saugumo tarnybos agentai.

Žvalgybai taip pat naudojami žvejybos traleriai, kuriais į Norvegiją atgabenami Rusijos pareigūnai. Beje, ketvirtadienį Norvegijos šiaurėje vienas toks rusų traleris užsidegė.

Kaip „AldriMer“ teigė šaltiniai, Norvegijos pasieniečiams dabar prisakyta būti itin budriems. Pranešama, kad rusų agentai sieną dažniausiai kerta „Toyota“ automobiliais, ypač – visureigiais. Naudojamasi ir mašinų nuomos paslaugomis jau Norvegijoje.

Nauja šiuo atveju tai, kad Rusijos pajėgos drįso išsilaipinti Norvegijos teritorijoje. Tiesa, kaip praneša „AldriMer“, NATO struktūros greitai užfiksavo, kas vyksta, ir stebėjo visas operacijas.

Portalas teigia negalintis atskleisti, kokias technines priemones naudojo Aljansas.

Kalbėta apie rusų karius Juodkrantėje

2016 m. pavasarį prabilta apie tai, kad Rusijos specialiųjų pajėgų kariai galėjo būti slapta išsilaipinę ir Lietuvos pajūryje, Juodkrantėje.

Apie tai interviu lrt.lt prasitarė tuometis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Vėliau jis tikino, kad apie galimą Rusijos karių išsilaipinimą Juodkrantėje svarstė tik hipotetiškai.

„Čia buvo hipotetinis mano pamąstymas. (...) Jeigu jūs atkreipėte dėmesį į mano interviu, buvo pasakyta – galėjo, gali. Tai buvo hipotetiškai“, – LRT laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo A.Paulauskas.

Kad Juodkrantėje per pratybas galėjo būti išsilaipinę rusų diversantai, A.Paulauskas paminėjo duodamas interviu portalui lrt.lt.

„Komitete tiek ir tebuvo pasakyta – kad yra tikimybė, jog tai įvyko. Kokia ta tikimybė – sunku atsakyti, nes duomenys nėra patikrinti 100 procentų“, – tada tvirtino A.Paulauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius šiuo klausimu žurnalistams yra sakęs negalintis komentuoti slaptos informacijos, tačiau, jo teigimu, „tarnybos sureagavo laiku ir tinkamai“. Prezidentė savo ruožtu teigė, kad pareigūnams negalima komentuoti žvalgybinės informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius