Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Nyderlanduose: pirmieji skiepai nuo COVID-19 – tik trečiadienį

Nyderlandų vyriausybė pakliuvo į nuožmios kritikos ugnį. Parlamentarai vienas po kito pliekia premjero Marko Rutte kabinetą dėl vakcinavimo nuo koronaviruso planą, pagal kurį pirmieji piliečiai bus paskiepyti tik trečiadienį. Olandus skiepyti nuo COVID-19 pradedama vėliausiai visoje Europos Sąjungoje.
Markas Rutte
Markas Rutte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia naujienų agentūra AP, M.Rutte jau pripažino, kad jo vyriausybė buvo sutelkusi visą dėmesį į paprastesnę „AstraZeneca“ vakciną, nors šią naudoti ES bus leista dar negreitai – tikriausiai dar ne sausį.

Nyderlandų valdžia – kaip galima suprasti – ignoravo „Pfizer/BioNTech“ pagamintą vakciną, kurios dozėmis jau skiepijami žmonės visoje ES, Jungtinėje Karalystėje, JAV. Šiai vakcinai kol kas vienintelei yra uždegusi žalią šviestą Europos vaistų agentūra.

„Tai skandalinga, – per debatus parlamente piktinosi didžiausios opozicinės Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas. – Tai ne strategija, o chaosas, visiškas chaosas. Ruoštasi prastai ir per vėlai.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas

Ir iš tiesų – 2020-ųjų pabaigoje olandai iš šono stebėjo, kaip kitos ES šalys pradeda skiepyti piliečius. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen tada kalbėjo apie „jaudinančią vienybės akimirką“.

Bet G.Wildersas Nyderlandus dabar vadina „Europos kaimo kvaileliu“. Mat svarbu ir tai, kad pernai gruodį į šalį vis dėlto atvyko tūkstančiai „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozių.

Bet vyriausybė nutarė palikti jas specialiuose šaldytuvuose ir kuo ramiausiai užbaigti nacionalinės skiepijimo kampanijos planus – nepaisant to, kad turėjo kelis mėnesius tvarkos apsibrėžimui.

„Kabinetas visiškai susimovė – juk dozės vis dar šaldytuvuose!“ – teigė Leiboristų partijos atstovas Lodewijkas Asscheras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandus skiepyti nuo koronaviruso bus pradėta tik trečiadienį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olandus skiepyti nuo koronaviruso bus pradėta tik trečiadienį

Šalies sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge laiške parlamentarams teigė, kad vyriausybė įrodė esanti nepakankamai lanksti ir neprisitaikė prie pokyčių. Jau per debatus tą patį kartojo M.Rutte: „Esu labai nusivylęs, kad dviem savaitėmis atsiliekame nuo kitų šalių.“

Masinis skiepijimas prasidės trečiadienį. Pirmiausia bus skiepijami slaugos namų darbuotojai, neįgalieji ir COVID-19 skyriuose dirbantys medikai bei slaugytojai.

Nyderlanduose, kaip ir daugelyje kitų šalių, galioja ypač griežti apribojimai.

Nuo gruodžio vidurio šalyje neveikia mokyklos, teatrai, barai, restoranai, ir nors užsikrėtimų pastarosiomis dienomis mažiau, jų vis dar labai daug. Šalyje mirė daugiau nei 11 tūkst. COVID-19 užsikrėtusių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius