-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skerdynės Floridos mokykloje atskleidė absurdišką JAV pareigūnų nekompetenciją

Dar prieš vasario 14 d. skerdynes Floridos mokykloje žudiką Nikolasą Cruzą pažįstanti moteris paskambino į JAV Federalinių tyrimų biurą (FTB) ir paliko nerimą keliančią žinią: „N.Cruzas netrukus sprogs“, rašo CNN.
Šaudynės Floridos mokykloje
Šaudynės Floridos mokykloje / „Scanpix“ nuotr.

„Aš tik noriu, žinote, nusimesti nuo krūtinės akmenį, jei kas nors atsitiktų“, – rodo sausio 5 d. atlikto skambučio transkripcija, peržiūrėta CNN.

Praėjus šešioms savaitėms po šio skambučio, N.Cruzas užmušė 17 žmonių savo buvusioje mokykloje. Tai vienos iš kruviniausių masinių šaudynių šiuolaikinės JAV istorijoje.

Dar savaites prieš vasario 14-ąją atskiri žmonės pranešė įvairių nerimą keliančių perspėjimų apie devyniolikmetį N.Cruzą, tačiau teisėsaugos pareigūnai nesiėmė jokių veiksmų. O mokyklai priskirtas policijos pareigūnas kruvinų skerdynių metu net nebuvo pastate.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Cruzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Cruzas

„Jis tuoj sprogs“

Neįvardyta moteris, kuri skambino FTB, N.Cruzą apibūdino kaip jauną žmogų su peilių ir ginklų sandėliu, kuris netrukus „sprogs“. Ji baiminosi, kad „jis pateks į mokyklą ir visus iššaudys“.

Moteris tikino, kad N.Cruzo protiniai gebėjimai – kaip 12–14 metų vaiko, o jis buvo išmestas iš mokyklos dėl to, kad į studentus ir mokytojus mėtė kėdes. Ji taip pat FTB pateikė tris N.Cruzo profilių vardus socialiniame tinkle „Instagram“, kuriame skerdikas rašė, kad „nori žudyti žmones“, viešino sužalotų gyvūnų nuotraukas.

FTB buvo gavusi ir kitą pranešimą pernai rugsėjį apie „Youtube“ komentatorių Nikolą Cruzą, kuris rašė, kad „būsiu profesionalus mokyklos šaulys“.

Kol purškė kulkomis, policija buvo lauke

Kuomet Koral Springso policijos pareigūnai per šaudynes atvyko prie „Marjory Stoneman Douglas“ vidurinės mokyklos, juos ištiko nuostaba, kad šerifo pavaduotojas Scotas Petersonas, ginkluotas mokyklai priskirtas pareigūnas, o taip pat kiti trys šerifo pavaduotojai, buvo lauke, CNN pranešė šaltiniai.

Šerifo pavaduotojai buvo išsitraukę pistoletus ir slėpėsi už automobilių. Nė vienas iš jų nesiryžo įžengti į mokyklą.

Koral Springso policija šturmavo mokyklą, tuomet ir šerifo pavaduotojai prisijungė ir įėjo į mokyklos pastatą. Nėra aišku, ar šaulys vis dar buvo mokykloje, kai atvyko policija.

CNN šaltiniai įspėjo, kad dabar perklausomi įrašai ir oficialūs parodymai gali skirtis nuo policijos pareigūnų duotų parodymų.

Šerifo pavaduotojas S.Petersonas atsistatydino po to, kai buvo nušalintas, vidinis tyrimas dar laukia, vietos šerifą taip pat siūloma nušalinti iš užimamų pareigų dėl nekompetencijos ir pareigų nevykdymo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nicolas Cruzas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nicolas Cruzas

Šaulys ir pats skambino 911

Pernai lapkritį mirus šaulio N.Cruzo mamai, jis buvo perduotas globoti kitai šeimai. Netrukus dėl audringų nesutarimų su naujais globėjais N.Cruzas pats skambino pagalbos telefonu 911 ir grasino susisprogdinti. Jo balsas buvo nestabilus, jis tikino nežinantis, kur yra, kadangi naujos vietovės nepažįsta, rašo CNN.

Jau lapkričio 28 d. Rocxanne Deschamps, kuri priėmė globoti N.Cruzą ir jo jaunesnį brolį, taip pat skambino pagalbos telefonu, teigdama, kad N.Cruzas tapo pamišęs ir agresyvus po to, kai pametė mamos nuotrauką. N.Cruzą ėmė tramdyti pačios R.Deschamps sūnus, tuomet būsimas žudikas išbėgo iš namo sakydamas, kad „pasiims šautuvą ir sugrįš“, rodo įrašai.

Šioje šeimoje N.Cruzas pagyveno trumpai ir netrukus išsikraustė.

Peržiūrima daugiau skambučių

Tai ne vieninteliai N.Cruzo susidūrimai su teisėsauga. Vietos šerifo biuras pranešė, kad gavo 23 skambučius, kurie susiję su N.Cruzu arba jo broliu. Dabar peržiūrima, kaip pareigūnai reagavo į visus skambučius.

Du skambučiai kelia itin daug įtarimų. 2016 m. vasarį pareigūnai gavo informacijos iš kaimynų sūnaus, kad N.Cruzas planuoja šaudynes nežinomoje mokykloje. „Instagram“ tinkle buvo publikuota nepilnamečio nuotrauka su ginklais. Tuomet teisėsauga nustatė, kad N.Cruzas turi peilių ir šratinį šautuvą, ši informacija buvo perduoda ir mokykloje budinčiam pareigūnui.

Lapkritį į policiją skambinęs asmuo įspėjo, kad N.Cruzas kolekcionuoja ginklus ir peilius ir nori prisijungti į kariuomenę. Skambinęs asmuo tikino, kad N.Cruzas apniktas savižudiškų minčių ir gali tapti „mokyklos šauliu“. Gavę skambutį pareigūnai neparengė raporto – N.Cruzas nebegyveno nurodytu adresu. Šerifo pavaduotojas nukreipė skambinusįjį į Palm Byčo šerifo biurą.

CNN nurodo, kad šaulys skerdynes transliavo, tačiau ne realiu laiku, o su 20 minučių užlaikymu. Policija vietoje manė, kad šaulys vis dar yra mokykloje, kai jis jau buvo pabėgęs kurį laiką.

Pirmieji įžengę į mokyklą papasakojo, ką matė

Pirmieji policijos pareigūnai, įskubėję į nusikaltimo sceną, pasidalijo atsiminimais.

Chrisas Crawfordas iš Coral Springs policijos departamento teigė, kad patruliavo netoli prekybos centro, kuomet išgirdo pranešimus apie šūvius vasario 14 d. Jis įšoko į automobilį ir spaudė iki mokyklos 160 kilometrų per valandą greičiu įsijungęs sirenas.

Atvykęs čiupo šautuvą ir bėgo į pastatą, kuriame vyko skerdynės. Čia jis jau sutiko kitus pareigūnus, kurie slaugė sužeistus mokinius. Jis puolė jiems padėti – mokinių žaizdas, kad būtų sustabdytas kraujavimas, reikėjo suveržti specialiais tvarsčiais.

„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Floridos mokykloje
„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Floridos mokykloje

„Mums visiems išduoti koviniai tvarsčiai – tai yra marlės gabalas su krešėjimui skirtomis priemonėmis, kurias tu sukiši į žaizdą“, – sakė C.Crawfordas.

Atvykus medikams buvęs jūrų pėstininkas skubėjo į pastatą, išraižytą kulkų skylių, kulkų gilzėmis buvo padengtos visos grindys. Nebuvo jokių sirenų ar šūksnių, tik visiška tyla, koridoriuose gulėjo aukos, rašo CNN.

Dalis mokinių ir mokytojų vis dar buvo užsibarikadavę klasėse ir sandėliuose, jie buvo pernelyg išsigandę išeiti, dėstė C.Crawfordas. Kai kuriose klasėse mokiniai skambino 911, tačiau visiškai nieko nekalbėjo, kad tik neatkreiptų šaulio dėmesio. Dispečeriai girdėjo tik kvėpavimą.

12 numeriu pažymėtame pastate C.Crawfordas pradėjo belstis į duris.

„Pasibeldžiau į trečią klasę ir pasakiau, kad esu iš Coral Springs policijos. Jie atsakė, kad neatidarys durų, turėjau su jais derėtis. Jie paprašė pakišti mano pažymėjimą po durimis. Tuomet pasigirdo, kad stalai nukraustomi nuo durų“, – sako C.Crawfordas.

Jis su kitais pareigūnais surinko apie 70 mokinių į vieną klasę ir paprašė paskambinti tėvams, kad praneštų, jog viskas gerai.

„Kur tik bepasisuktum, ten buvo vis kitas pareigūnas su aukomis ir krauju aplink juos. Tai buvo siaubinga. Aš turiu dvejų metų vaiką. Nenoriu jo leisti į mokyklą“, – kalbėjo policininkas, sergėjęs mokinius, kol atvyks specialiųjų pajėgų komanda.

„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Floridos mokykloje
„Scanpix“ nuotr./Šaudynės Floridos mokykloje

Coral Springs policijos seržanto Jeffo Heinricho žmona ir sūnus buvo mokykloje, kai šaudymas prasidėjo. Seržanto žmona mokykloje dirba, o sūnus mokosi.

Pats J.Heinrichas tuo metu buvo ne tarnyboje, tačiau skubėjo į mokyklą ir padėjo slaugyti sužeistus mokinius. Jo žmona ir sūnus per evakuaciją liko nesužeisti.

„Dėl Dievo malonės jie surado vienas kitą ir galėjo pasislėpti. Tai buvo siurrealu. Niekada negalvotum, kad taip gali atsitikti, o ėmė ir atsitiko“, – braukdamas ašaras kalbėjo pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius