Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos lyderė – Europos Sąjungai: tikimės vėl prie jūsų prisijungti

Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon šeštadienį išreiškė viltį, kad jos sritis atsiskirs nuo Jungtinės Karalystės ir vėl prisijungs prie Europos Sąjungos kaip nepriklausoma valstybė, Britanijai galutinai pasitraukus iš bloko.
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kaip nepriklausoma Europos Sąjungos narė Škotija būtų partnerė ir tiltų statytoja“, – N.Sturgeon parašė savosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) tinklalapyje.

Per 2016 metų „Brexito“ referendumą Škotija aiškia balsų dauguma palaikė tolesnę JK narystę Europos Sąjungoje. Tačiau per tą balsavimą laimėjus „Brexito“ šalininkams Škotija įgijo naują paskatą svarstyti galimybes pasitraukti iš Jungtinės Karalystės.

2014 metų referendumą Škotijos nepriklausomybės šalininkai pralaimėjo, bet dabar N.Sturgeon agituoja surengti naują plebiscitą ir viliasi, kad tapusi nepriklausoma Škotija vėl galėtų tapti ES nare.

„Vis daugiau žmonių Škotijoje tiki, kad mūsų siekius labiausiai atitiktų tolesnis indėlis prie bendrų pastangų ir solidarumo, kuriems atstovauja ES“, – rašė ji.

„Dėl „Brexito“ dabar galime tai padaryti tik kaip nepriklausoma valstybė narė, – pridūrė N.Sturgeon. – Mes nenorėjome išstoti ir tikimės greitai vėl prie jūsų prisidėti kaip lygi partnerė.“

Pastaruoju metu Škotijoje rengtos apklausos rodė nuoseklų palaikymą nepriklausomybės siekiui. Be to, Londono ir didelius įgaliojimus turinčios Edinburgo vyriausybės santykius dar labiau pablogino nesutarimai dėl atsako į koronaviruso pandemiją.

Vis dėlto sugrįžti į ES nebūtų vien formalumas, ypač kai Škotijos metinio biudžeto deficitas išlieka didelis. Be to, N.Sturgeon pirmiausiai turėtų užsikrinti JK premjero Boriso Johnsono sutikimą surengti referendumą dėl srities nepriklausomybės.

Ministras pirmininkas tokią galimybę atmetė, bet SNP tikriausiai teigtų turinti įgaliojimus tai padaryti ir spaustų B.Johnsoną, jeigu gerai pasirodytų per artėjančius regionų valdžios rinkimus.

Nors Londonas laikosi pozicijos, kad 2014 metų referendumas dešimtmečiams išsprendė Škotijos nepriklausomybės klausimą, N.Sturgeon argumentuoja, kad „Brexitas“ ir visiškas pasitraukimas iš ES bendrosios rinkos bei muitų sąjungos iš esmės pakeitė padėtį.

„Dabar susiduriame su kietu „Brexitu“ prieš mūsų valią, blogiausiu įmanomu laiku – vidury pandemijos ir ekonomikos recesijos“, – šeštadienį sakė ji.

„Pernelyg ilgai JK vyriausybės viena po kitos vedė Škotiją klaidinga kryptimi, kurios kulminacija buvo „Brexitas“, – pabrėžė SNP lyderė. – Nenuostabu, kad tokiam dideliam skaičiui žmonių Škotijoje tai jau įgriso.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius