-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotijos pirmoji ministrė: argumentai nepriklausomybės referendumui „yra neginčytini“

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon ketvirtadienį išdėstė planus dėl naujo nepriklausomybės referendumo ir teigė, kad dabar yra aiškių „konstitucinių ir demokratinių argumentų“ naujam balsavimui.
Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon / Vida Press nuotr.

Jos Škotijos nacionalinė partija (SNP) per praėjusią savaitę įvykusius Jungtinės Karalystės rinkimus savo regione užtikrintai nugalėjo ir, gavusi beveik pusę balsų, užsitikrino 47 iš 59 Škotijai JK parlamente skirtų vietų.

Dėl tokių rezultatų, taip pat dėl SNP daugumos po ankstesnių visuotinių rinkimų 2015 ir 2017 metais argumentai dar vienam referendumui „yra neginčytini“, spaudos konferencijoje Edinburge sakė N.Sturgeon.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Bendrai visoje šalyje rinkimus didele persvara laimėjo JK ministro pirmininko Boriso Johnsono Konservatorių partija, tačiau po kampanijos, kurios metu reiškė nepritarimą naujam referendumui dėl nepriklausomybės, Škotijoje ji neteko daugiau kaip pusės savo turėtų vietų.

„Škotija praėjusią savaitę labai aiškiai pasakė nenorinti Boriso Johnsono vadovaujamos torių vyriausybės, kuri išvestų mus iš Europos Sąjungos, – žurnalistams sakė N.Sturgeon. – Tokia ateitis mūsų laukia, jei neturėsime galimybės svarstyti nepriklausomybės alternatyvą.“

55 proc. škotų per referendumą 2014 metais balsavo prieš nepriklausomybės paskelbimą. Tuomet tai buvo vadinama kartą per kartos gyvenimą pasitaikančiu balsavimu dėl Škotijos ateities.

Nepriklausomybės šalininkai sakė, kad nesieks kito balsavimo, jei nebus „esminio aplinkybių pasikeitimo“ dėl Škotijos santykių su likusia JK dalimi.

Tačiau B.Johnsonas iki kito mėnesio pabaigos turi išvesti JK iš ES, tad nacionalistai sako, kad „Brexit“ yra būtent toks aplinkybių pasikeitimas, nes dauguma škotų 2016-aisiais balsavo už pasilikimą bloke.

Ateitis, kurią škotai pasirinko prieš trejus metus, jiems „paprasčiausiai jau nebegalima“, sakė N.Sturgeon.

„Tai nebėra savo vardo verta sąjunga, ir tai nėra lygių [narių] sąjunga“, – pridūrė ji.

N.Sturgeon paragino vyriausybę Londone perduoti atitinkamas galias, sudarančias sąlygas administracijai Edinburge surengti antrą referendumą dėl nepriklausomybės.

Anksčiau pirmoji ministrė yra sakiusi, kad prašys britų vyriausybės tokius įgaliojimus suteikti iki metų pabaigos.

Ji taip pat yra užsiminusi, kad nori referendumo 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius