-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slaptas Izraelio ginklas kovoje su terorizmu – patys palestiniečiai

Pirmadienio incidentas, kai „Hamas“ pasiųstas mirtininkas susisprogdino viename Jeruzalės autobuse ir sužeidė mažiausiai 20 žmonių, Izraelio saugumiečių nuomonės nekeičia – palestiniečių išpuolių banga slūgsta. Priežastis – vis efektyvesnis palestiniečių savivaldos saugumo pajėgų (PASF) darbas, rašo „The Daily Beast“.
Palestinos nacionalinės saugumo pajėgos pratybų metu
Palestiniečių savivaldos saugumo pajėgos pratybų metu / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vieną šaltą pavasario dieną Izraelio gynybos pajėgų pulkininkas leitenantas Yoelis Pinto kuo ramiausiai kariniu visureigiu privažiavo prie įėjimo į Betliejų ir išlipo iš mašinos.

Nors kariškis patruliuoja Guš Ecione – žydų nausėdijoje Judėjos dykumos pakraštyje į pietus nuo Jeruzalės, pašaliniams toks elgesys galėjo atrodyti pavojingas.

Šioje vietoje – pietiniame Vakarų Krante – dažnai siautėja palestiniečių jaunimas, Izraelio karius iš už tvoros apmėtantis akmenimis ir Molotovo kokteiliais.

Bet Y.Pinto tiesiog spindėjo ramybe ir tarsi rodė, kad nesijaudina dėl pastarojo pusmečio smurto. Vienas visureigyje pavojingoje zonoje be palydos? O jei kas nors užpuls?

„Mūsų lūkesčiai yra tokie, kad bet kokiomis problemomis pasirūpins palestiniečių savivaldos saugumo pajėgos, – įsitikinęs izraelietis. – Nemanau, kad kitoje pusėje nėra kuo pasitikėti“.

Užkirto kelią šimtams išpuolių

Išpuolis Jeruzalėje tarsi ir liudytų priešingai. Atsakomybę už ataką prisiėmė Gazos Ruože šeimininkaujantis teroristinis judėjimas „Hamas“, po to pažėręs liaupsių tariamam „kankiniui“.

Vis dėlto statistika rodo, kad smurto lygis Vakarų Krante nuo praėjusių metų gruodžio nuosekliai smunka. Kiekvieną mėnesį regione vis mažiau teroristinių išpuolių ir demonstracijų, dažniausiai peraugančių į susirėmimus su Izraelio pajėgomis.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu jau tradiciškai paskubėjo priskirti visus nuopelnus savo kabinetui. Esą situacija geresnė dėl „vyriausybės tvirto, atsakingo ir metodiško atsako“.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu.
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu.

Tik oficialioje Izraelio vidaus saugumo tarnybos „Shin Bet“ ataskaitoje užfiksuota kita, gana netikėta smurto sumažėjimo priežastis – PASF.

Palestiniečiai tikisi, kad bendradarbiavimas su Izraelio pajėgomis padės jiems lengviau pasiekti valstybingumą.

Nors per pastarąjį pusmetį per susirėmimus ir išpuolius žuvo 30 izraeliečių ir 200 palestiniečių, ne tik Y.Pinto, bet ir daugelis kitų Izraelio saugumo pareigūnų pabrėžia, kad Izraelio pajėgų ir PASF bendradarbiavimas tvirtas kaip niekada anksčiau.

Kaip sausį „Defense News“ teigė palestiniečių žvalgybos vadovas Majidas Farajas, PASF vien pernai spalį užkirto kelią net 200 teroristinių išpuolių prieš izraeliečius.

Kitaip tariant, patys palestiniečiai vykdo įtariamųjų areštus, seka įtartinus islamistus ir ieško ginklų slėptuvių. Antai balandžio pradžioje PASF susekė tris jaunus palestiniečius, kurie jau buvo apsiginklavę šautuvais ir granatomis bei pasiruošę teroro aktui.

Ryšį palaiko kiekvieną dieną

M.Farajo teigimu, palestiniečiai tikisi, kad geranoriškas bendradarbiavimas su Izraelio pajėgomis padės jiems lengviau pasiekti valstybingumą.

„Daug dešimtmečių kovojome kitokiu būdu, o dabar kaunamės už taiką, – kalbėjo palestiniečių savivaldos žvalgybos vadovas. – Todėl aš kovosiu prieš radikalizaciją ir smurtą, o tai turėtų mums atnešti nepriklausomybę“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Palestinos nacionalinės saugumo pajėgos pratybų metu
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Palestiniečių savivaldos saugumo pajėgos pratybų metu

Tokie sausį M.Farajo ištarti žodžiai daug kam nepatiko – pareigūną smerkė ir nemažai paprastų palestiniečių, ir, be abejo, grupuotė „Hamas“, prabilusi apie kolaboravimą su priešu.

Vakarų Krante nėra neįprasta išgirsti, kaip PASF nariai pavadinami „okupacijos subrangovais”. Todėl šių pajėgų pareigūnai viešai kalba retai – ypač po M.Farajo interviu „Defense News“.

2014-aisiais kalbėta atvirai. Griežtai saugomame komplekse prie Ramalos palestiniečių savivaldos Profilaktinio saugumo tarnybos (PST) atstovas žurnalistams išsamiai aiškino apie darbą kartu su izraeliečiais.

PST paskirtis – žvalgybinė, o šią instituciją netgi būtų galima vadinti palestiniečių FTB. Pačiame regione tarnybos agentai žinomi ir kaip „Hamas“ medžiotojai“.

Jau tada „The Daily Beast“ žurnalistui buvo paaiškinta, kad Izraelio ir palestiniečių saugumiečiai „kasdien palaiko ryšį ir rengia reguliarius susitikimus“.

70 moksleivių su peiliais

„Žvelgiant iš saugumo perspektyvos, didelio skirtumo tarp mūsų ir izraeliečių pozicijų nėra. Mūsų interesai bendri“, – aiškino PST atstovas.

Jo teigimu, ypatingą dėmesį abi pusės skiria „Hamas“ ir – pastaruoju metu – paprastiems palestiniečiams. Jie – jauni vyrai, kurie kažkodėl griebia peilį ir iškeliauja sėti smurto.

Kaip skelbia ir Izraelio pajėgų atstovai, ir žiniasklaida, palestiniečių žvalgybininkai atidžiai stebi socialinių tinklų turinį, ieškodami galimo išpuolio ženklų. Dirbama ir mokyklose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai mėto akmenis į Izraelio pareigūnus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai mėto akmenis į Izraelio pareigūnus.

„Mūsų saugumo tarnybos vyksta į mokyklas, kur tikrina mokinių kuprines ir ieško jose peilių. Vienoje mokykloje suskaičiavome 70 vaikinų ir merginų, kurie su savimi turėjo peilius.

Ginklus iš jų paėmėme ir paaiškinome, kad jie daro klaidą. Kad nenorime, jog jie žudytų ir žūtų. Kad norime, kad jie gyventų ir leistų gyventi kitiems“, – neseniai pasakojo palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas.

M.Abbasui svarbu stabilumas Vakarų Krante

Prisipažinimas apie 70 peiliais apsiginklavusių jaunuolių gali skambėti keistai – Izraelio valdžia gali pagrįstai piktintis vien pačiu faktu, kad ginklai atsiduria mokykloje.

Ir iš tiesų Izraelio švietimo ministras Naftali Bennettas yra pavadinęs M.Abbasą „teroristu“, o B.Netanyahu kovą pareiškė, kad palestiniečių lyderis padeda „diegti naujai jaunų palestiniečių kartai žudikišką neapykantą Izraeliui“.

Kažkiek pagrindo tokiems kaltinimams yra – juk net pačioje M.Abbaso partijoje „Fatah“ nestinga liaupsių Izraelio pajėgų nušautiems palestiniečiams užpuolikams.

Tačiau pats M.Abbasas nuolankiai pripažįsta, kad smurto kurstymo tarp palestiniečių, deja, yra, ir žada su tuo kovoti. O Izraelio pajėgų atstovai patvirtina: palestiniečių savivalda iš tiesų veikia nuosaikiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmoudas Abbasas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mahmoudas Abbasas

„M.Abbasui labai svarbu išlaikyti stabilumą Vakarų Krante. Palestiniečių savivalda stengiasi grąžinti tvarką ir teisingumą į autonomijos visuomenę“, – pastebi „The Daily Beast“.

Ginklų į Izraelio karius nekreipia

Būta itin sunkių akimirkų. Izraelio pajėgos teigia, kad pirmosios smurto epidemijos dienos pernai rudenį PASF buvo net gėdingos – pareigūnai nė nesirodė gatvėse ir gana pasyviai stebėjo riaušininkus.

Tačiau dabar PASF nariai Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje matomi beveik visur ir visada. Pareigūnai energingai vaiko demonstracijas, taip užtikrindami, kad protestai neįkais iki kruvinų susirėmimų.

Net tarptautiniai diplomatai Jeruzalėje „The Daily Beast“ patvirtino, kad PASF su užduotimis susitvarkė net geriau nei daugelis tikėjosi ir veikė darniai, disciplinuotai bei profesionaliai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Palestinos nacionalinės saugumo pajėgos pratybų metu
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Palestiniečių savivaldos saugumo pajėgos

Pajėgas sudaro beveik 30 tūkst. ginkluotų vyrų, ir vos trys jų prisijungė prie protestuotojų pastarąjį pusmetį.

Nesunku palyginti – per Antrąją intifadą 2000-2005 metais palestiniečių saugumo pareigūnai masiškai plėšėsi nuo savęs uniformas ir kreipė ginklus į Izraelio karius bei civilius.

Po sprogdinimo pakilo įtampa

Labiausiai prie PASF atgimimo prisidėjo JAV. Vašingtonas šių pajėgų apginklavimui ir apmokymui per metus vidutiniškai skiria 100 mln. dolerių, o veteranas amerikietis diplomatas neoficialiai prasitaria: „Tiesą sakant, PASF yra sėkmingiausia viso taikos proceso dalis“.

Žinoma, Izraelio pajėgos vis dar dažnai rengia naktines antiteroristines operacijas palestiniečių miestuose. Neabejojama ir tuo, kad būtent žydų valstybė yra pagrindinis saugumo Vakarų Krante garantas.

Bet tokių reidų sėkmę užtikrinta būtent itin glaudus veiksmų derinimas su PASF. Palestiniečiai tyliai praleidžia izraeliečius ten, kur jiems reikia.

„Kad įžengtume į Dženiną, mums kadaise reikėjo divizijos (10-20 tūkst. karių, – red.). Dabar užtenka nedidelės grupės karių“, – pernai spalį stebėjosi ir Izraelio gynybos ministras Moshe Yaalonas.

Y.Pinto: „Nematau, kad palestiniečiai eitų į gatves ir šauktų apie naują sukilimą. Žmonės nenori jokio smurto eskalavimo“.

Tuo metu iš visureigio išlipęs pulkininkas leitenantas Y.Pinto sako pats puikiai matantis, kad daugelis palestiniečių nepalaiko teroristų ir kad atakomis džiaugiasi tik „Hamas“.

„Nematau, kad palestiniečiai eitų į gatves ir šauktų apie naują sukilimą. Žmonės nenori jokio smurto eskalavimo“, – teigė Y.Pinto.

Dabar laukia kelios itin svarbios savaitės – juk ką tik nugriaudėjo sprogimas Jeruzalės autobuse. Tai buvo pirmoji tokia ataka viešajame transporte per trejus metus. Ypač neramiai laukiama religinių švenčių – žydų Paschos ir arabų Ramadano.

Vis dėlto vilčių, kad taikos pagaliau nori dauguma ir vienoje, ir kitoje pusėje, šiuo metu daugiau nei buvo kada nors anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius