Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slaptas Rusijos „įteisintų vagių“ pasaulis virto „Gazprom“ primenančia korporacija

Du dešimtmečius apie Rusijoje veikiančius vadinamuosius įteisintus vagis (vor v zakone – rus.) informaciją renkančio portalo „Praim kraim“ įkūrėjas svetainei compromat.ru papasakojo, kad dabar tikrųjų vagių, gyvenančių pagal praėjusio amžiaus pradžioje susiformavusį elgesio kodeksą, yra labai nedaug. „Nusikaltėlių pasaulis dabar – tai korporacija, kaip „Gazprom“, – teigia jis.
Įvykio vietoje
Aslano Usojano nužudymo vietoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

„Praim kraim“ įkūrėjas, norintis išlikti anonimu, prisipažino, kad kartais jaučia simpatiją kai kuriems vagims: „Kai kurie jų neišsiskiria iš minios, yra inteligentiški, tuo pat metu turi didelę valdžią kalėjime sėdintiems vagims. Nei anksčiau, nei dabar apie juos nieko doro nežinoma: yra kažkokie dokumentai, kuriami filmai, plinta naujienos, tačiau jų pasaulis nuo seniausių laikų yra uždaras.“

„Įteisinti vagys“ negali turėti šeimos

Rusijoje valdžią užgrobę bolševikai savo žvilgsnį nukreipė ne tik į politinę opoziciją, bet ir į nusikalstamą pasaulį, kurio įtaka prastėjant socialinei padėčiai, augo kaip ant mielių.

Vienu metu sovietų valdžiai buvo beveik pavykę išnaikinti šią bendruomenę, nes daug kalėjime sėdėjusių vagių sutiko įstoti į Raudonąją armiją.

Sovietų valdžios kova su nusikaltėliais baigėsi tuo, kad didžiausią autoritetą turėję nusikaltėliai susivienijo. Jų elitas tapo „įteisintais vagimis“ – kitose šalyse analogų neturinčia bendruomene, kuri susisaistė bendru elgesio kodeksu ir specifinėmis kalėjimo tradicijomis.

Vienas pagrindinių nerašytų įstatymų – vagis negali turėti šeimos ir jokiu būdu bet kokia forma negali bendradarbiauti su valdžios institucijomis. Vienu metu sovietų valdžiai buvo beveik pavykę išnaikinti šią bendruomenę, nes daug kalėjime sėdėjusių vagių sutiko įstoti į Raudonąją armiją, o grįžę konfliktuodavo su atsisakiusiais tai daryti vagimis.

Tačiau tiems, kurie paisė vagių kodekso, pavyko atlaikyti Josifo Stalino valdymą ir net pergyventi Sovietų Sąjungos žlugimą.

„Scanpix“ nuotr./Lagerio liekanos Kolymoje
„Scanpix“ nuotr./Lagerio liekanos Kolymoje

KGB vagių užverbuoti nepavykdavo

Anot „Praim kraim“ projekto autoriaus, senojo elgesio kodekso dalis vagių paiso ir dabar. Nors vadinamosios „senosios mokyklos“ atstovų kasmet vis mažėja, vis dar atsiranda jų sekėjų.

Vieni garsiausių visų laikų „įteisintų vagių“ – Japončikas (Viačeslavas Ivankovas) ir Senis Chasanas (Aslanas Usojanas). Teigiama, kad po jų mirties Rusijoje baigėsi kriminalinė epocha, kad tai buvo neįtikėtiną autoritetą turintys vagys, tačiau „Praim kraim“ įkūrėjas apie tai turi savo nuomonę.

Mafija Rusijoje egzistavo visais laikais, tačiau tai nieko bendro su vagimis neturi.

„Apie vagis, kurie turėjo ir turi didelę įtaką, išskyrus Senį, visuomenė nežino. Nemanau, kad baigėsi epocha, ta epocha tęsiasi ir dabar. Tiksliau sakant, su jų atėjimu prasidėjo nauja epocha. Vagių pasaulyje jie yra vadinami reformatoriais“, – teigia portalo įkūrėjas.

„Devintajame dešimtmetyje „senius“ pradėjo naikinti. Kadangi „įteisinti vagys“ – asketai, jie neužsiima verslu, o daugiausia laiko praleidžia kalėjimuose, KGB jų negalėdavo užverbuoti, nes jų nebuvo kaip įbauginti – namų jie neturi, šeimos ir turto – taip pat. Laisvėje vagys gyvendavo vienas pas kitą svečiuose“ – pasakojo jis.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad vagių bendruomenė yra visai kas kita, nei mafija: „Mafija – tai pinigų kalimas. Mafija Rusijoje egzistavo visais laikais, tačiau tai nieko bendro su vagimis neturi. Vagys niekada nepriklausys nuo valstybės, nuo kyšininkavimo niekada nepriklausys, nes jie smerkia valstybę. Be to, tarp vagių egzistuoja lygybė, nors jie ir skiriasi savo autoritetu.“

Kadras iš „YouTube“/Rusijos mafijos vadeiva Aslanas Usojanas
Kadras iš „YouTube“/Rusijos mafijos vadeiva Aslanas Usojanas

 Kokios gaujos veikia dabar?

Iki dešimtojo dešimtmečio pabaigos visi vagys, anot eksperto, veikė drauge. Tuo metu vagis Nr.1 buvo Šakro (Zacharas Kalašovas), jis tuomet buvo laisvėje, visus prižiūrėjo ir buvo neginčijamas autoritetas.

Vėliau jis išvažiavo į užsienį dėl konflikto su kaukaziečiais.

Tikrų, kurie įšventinti pagal visas procedūras, „karūnuotų“ yra apie 90. Šiuo metu vagių pasaulis yra susiskaldęs, jie vieni kitus gaudo, sumuša.

„Maskvoje ir aplink ją veikiantys vagys yra senosios mokyklos atstovai, vadovaujasi tradicinėmis taisyklėmis. Jie Maskvoje gyveno atskirai nuo kitų banditų, į konfliktus stengėsi nesipainioti.

Dar dešimtajame dešimtmetyje prasidėjo tam tikras skilimas: buvo senosios mokyklos atstovai, kurie nemanė, kad reikia gerai gyventi, ir teigė, kad reikia gyventi teisingai. Kiti ne visada gyvena teisingai, tačiau gyvena gerai. Todėl kai kurie vagys nusprendė, kad patogiau yra išvengti kalėjimo, gyventi ramiai ir komfortiškai. Dabar suprasti, kas kuriai grupei priklauso, ganėtinai sunku“, – teigė ekspertas.

Jo duomenimis, vagių šiuo metu yra 530, jų sparčiai daugėja, nes norėdamos būti didesnės, grupės priima  žmones be didelės atrankos, kaip nebūdavo anksčiau.

„Tikrų, kurie įšventinti pagal visas procedūras, „karūnuotų“ yra apie 90. Šiuo metu vagių pasaulis yra susiskaldęs, jie vieni kitus gaudo, sumuša“, – sakė jis.

Anot jo, jauniausiam jam žinomam „įteisintam vagiui“ – devyniolika.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas, pravarde Šakro
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas, pravarde Šakro

„Senio“ oponentai buvo sutriuškinti

Esant gyvam Seniui daug jo oponentų teisėsaugininkai išstūmė į užsienį arba pasodino ilgiems metams į kalėjimą. Ukrainoje šiuo metu susiformavo labai galinga gruzinų vagių bendruomenė, ypač Odesoje, kai kurie išvyko į Italiją, Prancūziją, Turkiją. 2013 m. sausį Maskvoje buvo nužudytas ir pats A.Usojanas. Kol kas „įteisinti vagys“ neturi naujo juos vienijančio lyderio.

„Pagrindinis vagies tikslas – kontroliuoti bendrą kasą. Bet kuriame mažame ar didesniame mieste yra žmonių, kurie prižiūri vagių reikalus ir perduoda biudžetą regioniniam prižiūrėtojui, o šis – veža į Maskvą. Nusikaltėlių pasaulis dabar – tai korporacija, kaip „Gazprom“, – sakė jis. – Kasa, rusišku žargonu – „obščiakas“ renkamas kiekviename kalėjime, tai pinigai už įvairiausias paslaugas, problemų sprendimą, reikia atiduoti dalį net nuo azartinių lošimų. Kiekvienas save gerbiantis nusikaltėlis savo „uždirbtais“ pinigais dalijasi. Tai yra nematomas, paralelinis pasaulis“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius