Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slaptus dokumentus nutekinęs JAV karys: visuomenei nuo pat pradžių meluojama dėl Irako

JAV karys, nuteistas dėl slaptų dokumentų nutekinimo interneto svetainei „WikiLeaks“, šeštadienį padarė retą viešą kreipimąsi ir perspėjo amerikiečius, kad jiems ir vėl meluojama dėl Irako.
Bradley Manningas
Bradley Manningas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lyties tapatybę pasikeitęs karys, kuris dabar yra žinomas kaip moteris Chelsea Manning, atlieka 35 metų kalėjimo bausmę už šnipinėjimą ir dėl kitų kaltinimų, susijusių su 700 tūkst. slaptų dokumentų, tarp jų – diplomatinio susirašinėjimo pranešimų ir karinės žvalgybos bylų, perdavimu „ WikiLeaks“. Tai buvo didžiausio masto nutekinimas per visą JAV istoriją.

Aš suprantu, kad savo veiksmais pažeidžiau įstatymus. Tačiau tas susirūpinimas, kuris buvo mano motyvas, nebuvo išsklaidytas“, – rašė Ch.Manning.

„Aš suprantu, kad savo veiksmais pažeidžiau įstatymus. Tačiau tas susirūpinimas, kuris buvo mano motyvas, nebuvo išsklaidytas“, – laikraštyje „The New York Times“ rašė Ch.Manning, anksčiau – Bradley Manningas.

„Irake kylant pilietiniam karui, o Amerikai vėl svarstant apie intervenciją, tas neišspręstas reikalas turėtų suteikti naujo primygtinumo klausimui dėl to, kaip Jungtinių Valstijų kariškiai kontroliavo savo ilgo dalyvavimo ten ir Afganistane nušvietimą žiniasklaidoje“, – rašė Ch.Manning.

Nors JAV kariškiai viešai optimistiškai vertino 2010 metų Irako parlamento rinkimus, kurie esą padėjo atnešti į šalį stabilumą ir demokratiją, „tie iš mūsų, kurie buvo ten dislokuoti, puikiai žinojome apie sudėtingesnę realybę“, – rašė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kairėje – Bradley Manningas teisme 2013 metais. Dešinėje – nuotrauka iš 2010 metų, kai jis apsirengęs kaip moteris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kairėje – Bradley Manningas teisme 2013 metais. Dešinėje – nuotrauka iš 2010 metų, kai jis apsirengęs kaip moteris

„Kariškių ir diplomatiniuose pranešimuose, kurie patekdavo ant mano darbo stalo, būdavo detaliai aprašomos brutalios priemonės prieš politinius disidentus, kurias premjero Nuri al Maliki vardu taikė Irako vidaus reikalų ministerija ir federalinė policija. Sulaikytieji dažnai būdavo kankinami ar net nužudomi“, – teigia Ch.Manning.

Ch.Manning, buvęs JAV armijos žvalgybos analitikas, sakė: „Mane šokiravo mūsų kariškių prisidėjimas prie tų rinkimų korupcijos. Vis dėlto šios didelį susirūpinimą keliančios detalės praskrido žemiau Amerikos žiniasklaidos radiolokatoriaus“.

Kritikuodama kariškių praktiką žurnalistus vežtis kartu su savimi, Ch.Manning teigė, kad „dėl dabartinių spaudos laisvės apribojimų ir pernelyg didelio vyriausybės slaptumo amerikiečiams neįmanoma iki galo suvokti, kas vyksta per karus, kuriuos finansuojame“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius