Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakai protestuoja prieš baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ bazės įkūrimą

Tai, kas Plungės merui atrodo iš nieko pučiamas burbulas, Slovakijoje verčia pavojaus varpais skambinti gynybos ministrą ir daugiau kaip 200 visuomenės veikėjų. Jie pasirašė kreipimąsi į šalies vadovus uždaryti bazę, kurią netoli Bratislavos įkūrė baikerių klubas „Naktiniai vilkai“ kartu su pačios Slovakijos sukarinta organizacija. Į ją kovotojai sugebėjo atsivežti net šarvuotosios technikos. Penktadienio vakarą Slovakijoje rengiamas protestas prieš „Putino baikerius“. Jų kratosi ir kitos regiono šalys.
„Naktiniai vilkai“ pakeliui į Bratislavą
„Naktiniai vilkai“ pakeliui į Bratislavą / nightwolves-ru.livejournal.com nuotr.

200 garsių Slovakijos visuomenės, politikos ir meno veikėjų šią savaitę kreipėsi į prezidentą, premjerą ir parlamento vadovą stabdyti tai, ką vadina „sukarintu Putino avangardu“ šalyje, priklausančioje ir Europos Sąjungai, ir NATO.

Iš oro matyti, kad „Naktinių vilkų“ bazės viduje – net seni tankai ir kita šarvuotoji technika. Neformali sukarinta grupuotė „Slovakų šauktiniai“ juos pasiskolino iš karo istorijos muziejaus. Kam – neaišku, bet kai apie tai sužinojo gynybos ministras, nušalino muziejaus vadovą.

„Pažiūrėkite – pamatysite mažą namelį. Eikim į vidų – pamatysite mažą namelį, kurį naudoja ir nuomojasi „Naktiniai vilkai“. Tai ir visa istorija apie vadinamąjį štabą“, – sakė „Naktinių vilkų“ Europos padalinio įkūrėjas Jozefas Hambalekas.

Bet tai – anaiptol ne visa istorija, ir ne viskas čia taip atvira. Kai „Laisvosios Europos“ žurnalistai pamėgino iš oro nufilmuoti bazę, sulaukė ne šiaip atskubėjusių žaliūkų. Pats organizacijos vadovas griebėsi jėgos. Žurnalistai išgirdo grasinimą: „Stokit čia, tuoj išsitrauksiu ginklą“.

„Naktinių vilkų“ partnere Slovakijoje tapusi grupuotė, anot stebėtojų, ir anksčiau siuntė kovotojų padėti Rusijos vadovaujamiems separatistams į Donbasą. Ji kaltinimus neigia ir aiškina, kad čia tik moko patriotiškumo, ginti tėvynę ir savo šeimas.

„Turime šešis „Naktinių vilkų“ Europos padalinio narius. Visi – slovakai iš Trnavos, Bratislavos ir kitų šalies vietų“, – kalbėjo J.Hambalekas.

Baikeriai suaktyvėjo, kaip tik tada, kai buvusi Čekoslovakija rengiasi po 3 savaičių paminėti Prahos pavasario sutriuškinimo 50 metų sukaktį. Ir tada Sovietų pajėgos pateko apgaule į formaliai sąjungininkišką šalį ir pradėjo jos okupaciją. Daugelis ir dabar įžiūri, kad „Naktiniai vilkai“ – tik priedanga.

Šio klubo baikeriai vieni iš pirmųjų ėmė veikti per Krymo okupaciją, o paskui, tiesiogiai transliuojant Rusijos valstybinei televizijai, per nacių eitynes primenančią ceremoniją sustojo į svastikos formos piešinį. V. Putinas ne kartą viešai važinėjosi su klubo nariais, juos apdovanojo. Jiems įvestos Vakarų sankcijos.

Pavasarį klubo vadovo neįleido ir Bosnija, bet dvi dešimtys baikerių surengė žygį, pavadintą „Rusiškieji balkanai“. Bosnijos valdžia įtarė, kad parama serbams gali padidinti įtampą šalyje. „Naktinių vilkų“ Serbijos padalinio narys kaltinamas prisidėjęs prie ginkluoto pučo, kurį Rusijos karinė žvalgyba rengė Juodkalnijoje.

Tačiau Slovakijoje „Putino baikerius“ priėmė grupuotė, turinti rimtų užtarėjų. Jos vadovas artimai draugauja su įtakinguoju buvusiu vidaus reikalų ministru. Net kai jis nuverstas po žurnalisto nužudymo, ministerija liko jo bendražygės rankose ir skelbia, kad bazėje nemato nieko neteisėta, nors Slovakijos užsienio reikalų ministerija pareiškė nerimą ir apkaltino baikerių klubą siekiant perrašyti istoriją.

„Pažiūrėkite į vėliavą, kurią laikau – Slovakijos vėliavą. Lenkas laiko Lenkijos vėliavą. Mes – Slovakijos patriotai. Mes – Rusijos klubas, bet mes slovakai“, – aiškino „Naktinių vilkų“ Europos padalinio įkūrėjas.

Bazės atidarymo iškilmėse prieš mėnesį dalyvavo vieninteliai užsienio diplomatai – iš Rusijos ambasados.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius