Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Robertui Fico pavesta suformuoti naują Slovakijos vyriausybę

Slovakijos prezidentas pirmadienį paprašė kairiųjų pažiūrų premjero Roberto Fico, kurio partija laimėjo savaitgalį vykusius rinkimus, bet prarado daugumą parlamente, suformuoti koalicinę vyriausybę.
Robertas Fico
Robertas Fico / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Slovakija Rinkimai

„Po pirmojo derybų etapo nusprendžiau pavesti partijos „Smer“, surinkusios daugiausiai balsų, pirmininkui suformuoti vyriausybę ir daugumos koaliciją, kuri tokią vyriausybę palaikytų“, – nurodė prezidentas Andrejus Kiska.

Šeštadienį vykusių rinkimų rezultatai rodo, kad R.Fico „Smer-SD“ (Smer-socialdemokratai) gavo 49 mandatus 150 vietų parlamente, kuriame anksčiau turėjo patogią 83 vietų daugumą.

Antra liko liberalų „Laisvė ir solidarumas“ (SaS), gavusi 21 mandatą, o konservatyvi partija „Paprasti žmonės“ (OLANO-NOVA) užsitikrino 19 vietų.

Tuo tarpu du ultradešinieji nacionalistų judėjimai įspūdingai sustiprino savo pozicijas ir potencialiai gali lemti būsimos vyriausybės stabilumą bei gyvavimo trukmę.

R.Fico sekmadienį pareiškė, kad šių rinkimų rezultatai yra „didelis žemės drebėjimas“ partijoms, ir nurodė pradėjęs konsultacijas su kitomis tradicinės pakraipos partijomis dėl koalicijos suformavimo.

Tačiau SaS pareiškė nedalyvausianti jokiame aljanse su R.Fico – populistu, kuris prieš rinkimus uoliai kurstė visuomenės nusistatymą prieš pabėgėlius ir musulmonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius