-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Slovakijos prezidento rinkimai vyks kovo 16-ąją

Slovakai kovo mėnesį rinks naująjį prezidentą, antradienį pranešė šios NATO ir euro zonos valstybės narės parlamento pirmininkas Andrejus Danko, oficialiai paskelbęs rinkimų, kurių baigtis sunkiai nuspėjama, kampanijų pradžią.
Andrejus Kiska
Andrejus Kiska / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabartinis prezidentas Andrejus Kiska, atvirai kritikuojantis valdančiąją trijų partijų koaliciją, gegužę paskelbė nesieksiantis antros kadencijos.

Jo pagrindinis politinis oponentas, buvęs premjeras Robertas Fico, taip pat nesivaržys dėl valstybės vadovo posto, nes šiuo metu pretenduoja į vieną iš laisvų vietų Konstituciniame Teisme.

„Skelbiu, kad Slovakijos prezidento rinkimai vyks kovo 16-ąją“, – sakoma parlamento tinklapyje išplatintame A.Danko pareiškime.

Jei nė vienas kandidatas nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, antras rinkimų turas šioje 5,4 mln. žmonių turinčioje valstybėje įvyks kovo 30-ąją.

Didžiausia koalicijos politinė jėga, kairiosios pakraipos populistinė partija „Smer-SD“, kol kas neiškėlė savo kandidato. Partija pasiūlė balotiruotis eurokomisarui Marošui Šefčovičiui, bet šis kol kas neapsprendė.

Tarp daugiau nei 20 oficialių kandidatų į prezidentus yra dar vienos koalicijoje dirbančios partijos „Most-Hid“ lyderis Bela Bugaras.

Kiti pretendentai yra kraštutinių dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėjas Marianas Kotleba ir Aukščiausiojo Teismo teisėjas Štefanas Harabinas.

Manoma, kad apie dalyvavimą rinkimuose galvoja ir A.Danko. Ketvirtadienį jis pareiškė, kad paskelbs savo sprendimą vėliau šį mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius