Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovėnijai sustabdžius naujienų agentūros finansavimą, ES įspėja „nespausti“ žiniasklaidos

Europos Komisija pirmadienį įspėjo nebandyti daryti spaudimo žiniasklaidai, kai Slovėnijos vyriausybė sustabdė finansavimą nacionalinei naujienų agentūrai STA, kritikavusiai ministrą pirmininką Janezą Janšą.
Janezas Jansa
Janezas Jansa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė gruodį paskelbė sustabdanti finansavimą STA, nurodžiusi, kad jos vadovybė nepateikė finansinių dokumentų apie naujienų agentūros sąskaitas.

Šis žingsnis buvo žengtas konservatoriui J.Janšai išsakius aštrios kritikos naujienų agentūrai. Premjeras piktinosi kritiškais STA pranešimais apie jo vyriausybės atsaką į koronaviruso pandemiją.

Europos Komisijos atstovas spaudai Christianas Wigandas sakė, kad žiniasklaidai turi būti sudarytos sąlygos dirbti laisvai. Jis pabrėžė, kad visuomeninei žiniasklaidai „Europos Sąjungoje tenka ypatingas vaidmuo“.

„Raginame visas valstybes nares susilaikyti nuo bandymų daryti spaudimą“, – sakė Ch.Wigandas.

Raginame visas valstybes nares susilaikyti nuo bandymų daryti spaudimą.

„Sprendimas dėl agentūros finansavimo turi būti kruopščiai išnagrinėtas nacionaliniu lygiu, atitinkamų valdžios institucijų, ir mes toliau atidžiai stebėsime situaciją“, – pridūrė EK atstovas.

Slovėnijos informacijos biuras STA kasmet skiria apie 2 mln. eurų. Ši naujienų agentūra buvo įkurta 1990 metais, kai šalis apsisprendė palikti buvusią Jugoslavijos Federaciją.

Slovėnijos parlamentas vėliau gruodį priėmė kovai su koronaviruso pandemija skirtų priemonių paketą, į kurį, be kita ko, buvo įtrauktas raginimas atnaujinti finansavimą STA.

Tuomet vyriausybė perdavė šį klausimą ES institucijoms, argumentuodama, kad gali pažeisti bloko taisykles dėl valstybės pagalbos ir konkurencijos.

Pirmadienį Europos Komisija tvirtino, kad dėl atitinkamo finansavimo dydžio mokėjimams atlikti nereikalingas jos pritarimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janezas Janša
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Janezas Janša

Pernai kovą prie vyriausybės vairo stojęs J.Janša savo „Twitter“ paskyroje dažnai puldinėja žiniasklaidą, kritiškai atsiliepiančią apie jo darbą kovojant su koronaviruso krize. Premjeras kaltina ją skleidžiant melą ir tarnaujant opozicijos interesams.

Spalį J.Janša tviteryje parašė, kad STA yra „nacionalinė gėda ir teršia savo vardą“. Taip premjeras sureagavo į naujienų agentūros sprendimą paskelbti išsamų interviu su vyriausybę kritikavusiu muzikantu, užuot plačiau nušvietus J.Janšos susitikimą su artimu jo sąjungininku, Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius