-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smėlio audra paralyžiavo Iraką

Irake pirmadienį dėl dar vienos paralyžiuojančios smėlio audros buvo laikinai uždarytas Bagdado oro uostas, sostinę užgulus dusinančiam dulkių debesiui.
Smėlio audra Irake
Smėlio audra Irake / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Tai jau dešimta smėlio audra Irake nuo balandžio vidurio. Šalį taip pat alina didelės sausros, dirvožemio degradavimas, karščiai. Irakas perspėja, kad klimato kaita jam kelia „egzistencinę grėsmę“.

Anksčiau šį mėnesį minėdamas Pasaulinę aplinkos dieną prezidentas Barhamas Salehas pabrėžė, kad kova su klimato kaita „privalo tapti nacionaliniu prioritetu Irakui, nes kelia egzistencinę grėsmę mūsų būsimų kartų ateičiai“.

Pirmadienį ryte tirštos baltos dulkės nuklojo Bagdadą ir aplinkinius rajonus, matomumas sumažėjo iki kelių šimtų metrų.

Bagdado oro uosto pareigūnai paskelbė, kad skrydžiai sustabdomi kelioms valandoms. Jie buvo atnaujinti maždaug 10 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Šiitų šventajame mieste an Nadžafe centrinėje Irako dalyje oro uostas taip pat ryte dėl dulkių buvo kelioms valandoms sustabdęs darbą.

Pastarosiomis savaitėmis oro uostai dėl smėlio audrų buvo kelis kartus priversti stabdyti skrydžius.

Gegužės mėnesį dėl smėlio audrų ligoninėse atsidūrė tūkstančiai žmonių, patyrusių kvėpavimo sutrikimų, o vienas žmogus mirė.

Iraką, kur vasaromis oro temperatūra kartais viršija 50 Celsijaus laipsnių, Jungtinės Tautos laiko viena iš penkių labiausiai pažeidžiamų pasaulio valstybių, kalbant apie klimato kaitą ir dykumėjimą.

Aplinkos ministerija yra įspėjusi, kad ateinančius du dešimtmečius Irake gali būti vidutiniškai po 272 smėlio audrų dienas per metus, o iki 2050-ųjų šis skaičius gali viršyti 300.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius