Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17 /11:03

Smūgis B.Johnsonui: Šiaurės Airijos partija DUP atmeta britų vyriausybės „Brexit“ planą

Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) ketvirtadienį paskelbė negalinti paremti Boriso Johnsono „Brexit“ plano, taip suduodama skaudų smūgį Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui likus kelioms valandoms iki lemiamo Europos Sąjungos viršūnių susitikimo.
Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos
Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esamoje situacijoje negalime paremti to, kas siūloma muitų ir [Šiaurės Airijos asamblėjos bei vyriausybės] sutikimo klausimais, be to, trūksta aiškumo“ apie pridėtinės vertės mokestį (PVM), sakoma DUP pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“.

„Toliau dirbsime su vyriausybe bandydami pasiekti protingą susitarimą, kuris būtų priimtinas Šiaurės Airijai ir apsaugotų ekonominį bei konstitucinį Jungtinės Karalystės vientisumą“, – sakoma pareiškime.

DUP po 2017 metų rinkimų padėjo britų valdantiesiems konservatoriams suformuoti daugumą parlamente.

Šios Šiaurės Airijos partijos parama B.Johnsonui gyvybiškai svarbi, jei jis nori užsitikrinti parlamento paramą susitarimui su ES dėl „Brexit“ iki spalio 31 dienos.

Kaip pastebi BBC, ES pareigūnai „Brexit“ susitarimo juodraštį vertina kaip „daugiau mažiau paruoštą“. Tačiau Londone dokumentui dar nepritarta – būtent dėl to, kad DUP atstovai nėra patenkinti tam tikrais sutarties punktais.

Kaip jau minėta, DUP nuo 2017 metų visuotinių rinkimų remia konservatorių vyriausybę, be to, dalis torių euroskeptikų yra pareiškę, kad jų parama „Brexit“ susitarimui priklausys būtent nuo DUP pozicijos.

Derybos su unionistais dar tęsis, bet analitikai įspėja, kad B.Johnsonui gali nieko nepavykti, ir „Brexit“ terminas turės būti nukeltas.

Trečiadienį B.Johnsonas palygino derybas dėl „Brexit“ su kopimu į Everestą – esą viršukalnė „netoli“, bet vis dar paslėpta debesų.

„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Borisas Johnsonas

Spalio 31-oji – ne vienintelis terminas jo vyriausybei. Jei iki šeštadienio imtinai nepavyktų priimti aiškaus sprendimo dėl „Brexit“ Bendruomenių Rūmuose, B.Johnsonas privalės nusiųsti laišką ES ir oficialiai paprašyti nukelti išstojimo dieną iki 2020 metų sausio 31-osios.

Premjeras jau ne kartą teigė, kad vienintelis jo svarstomas variantas – „Brexit“ spalio 31-ąją. Tačiau trečiadienį „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay patvirtino, kad B.Johnsonas parašys laišką ES, jei iki šeštadienio vakaro nepavyks pasiekti jokio susitarimo.

Derybos tęsiasi. B.Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį kalbėjosi telefonu, paskutinę minutę prieš ES viršūnių susitikimą bandydami pasiekti „Brexit“ susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius