Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smūgis E.Macrono partijai – opozicija sustabdė COVID-19 priemonių įstatymo projektą

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono centristų partija antradienį buvo priversta raudonuoti iš pykčio, opozicinėms partijoms sujungus jėgas, kad sulaikytų įstatymo projektą, griežtinantį dėl COVID-19 epidemiologinės padėties taikomus suvaržymus.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nacionaliniame Susirinkime – žemuosiuose parlamento rūmuose – vyko diskusijos dėl COVID-19 sveikatos paso, suteikiančio galimybę tik visiškai paskiepytiems asmenims dalyvauti renginiuose, maitintis viešojo maitinimo įstaigose arba keliauti tarpmiestiniais traukiniais, atimant tokią galimybę iš neigiamą COVID-19 testo atsakymą pateikusių arba vien persirgusių koronavirusine infekcija.

Tačiau vėlų pirmadienio vakarą vyriausybei paprašius pratęsti šio įstatymo projekto svarstymą po vidurnakčio, siekiant užtikrinti, kad jis galėtų būti priimtas jau kitą savaitę, dešinioji Respublikonų partija (LR) susivienijo su kraštutiniais dešiniaisiais ir kraštutiniais kairiaisiais, kad sustabdytų teisės akto projekto nagrinėjimą.

Parlamentą kontroliuojančios E.Macrono partijos „Respublika, pirmyn“ (La Republique en Marche, LREM) nusivylimui, balsuojant dėl įstatymo nagrinėjimo pratęsimo salėje buvo nepakankamai šios partijos narių.

Remiantis vietos žiniasklaida, netikėtas daugumą įstatymų palaikiusios LR partijos žingsnis rodo didėjančią politinę įtampą prieš 2022 metų balandį vyksiančius prezidento rinkimus. E.Macronas laikomas šių rinkimų favoritu, bet dar neaišku, ar tikrai juos laimės.

Vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis išreiškė pasipiktinimą opozicijos parlamentarų surengtu „procedūriniu perversmu“. Anot jo, opozicija nori „išmušti iš bėgių“ vakcinacijos paso priėmimo grafiką dėl grynai politinių priežasčių.

„Darysime viską, kad laikytumėmės kalendoriaus, kaip numatyta“, – sakė jis radijui „France Inter“. Vyriausybė siekia, kad naujasis įstatymas įsigaliotų nuo sausio 15 dienos.

Vyriausybės pareigūnus taip pat supykdė opozicijos parlamentarų džiūgavimas, sveikinant teisės akto priėmimo atidėjimą, kurį G.Attalis pavadino „gana šokiruojančiu“ siaučiant pandemijai.

Kliuviniai bandant priimti šį įstatymą išryškino LREM – greitai iškilusios centristinės partijos, kuriai nepavyko susikurti tvirto pagrindo po 2017 metų E. Macrono greito iškilimo į prezidentus – silpnumą.

„Diletantas lieka diletantu“, – pakomentavo Nacionalinio Susirinkimo LR frakcijos seniūnas Damienas Abadas, apibūdindamas balsavimą kaip „didelį smūgį valdančiajai partijai ir vyriausybei“.

Po aršių naujametinių diskusijų dėl Europos vėliavos iškėlimo ant Triumfo arkos Paryžiuje, pažymint Prancūzijos pirmininkavimą Europos Sąjungai, dienraštis „Le Monde“ rašo, kad šis epizodas yra dar vienas priešrinkiminės įtampos ženklas.

„Atrodo, kad prezidento rinkimų kampanija įsiveržė į diskusijas dėl sveikatos apsaugos politikos“, rašo laikraštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius