Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šnipų lizdai? Dėmesio centre – dvi rusų užuovėjos JAV

Du prabangūs pastatai prie Niujorko ir Vašingtono jau daug dešimtmečių yra Rusijos diplomatų JAV užuovėja – jie čia maudosi, žaidžia tenisą, sėdi pirtyje. Bet ketvirtadienį Baracko Obamos administracija šiuos kompleksus apibūdino visai kitaip: kaip šnipų lizdus, kur nuolat atvyksta Rusijos žvalgybos agentai, rašo „The New York Times“.
Rusijai priklausantys rūmai Long Ailande – Kilenvortas
Rusijai priklausantys rūmai Long Ailande – Kilenvortas / „Twitter“ nuotr.

JAV pareigūnų teigimu, į šias teritorijas prie vandens Rusijos agentai atvyksta svarbiems pokalbiams, kurių negali „pagauti“ amerikiečių elektroninė žvalgyba.

Tokia praktika baigsis – ketvirtadienį rusams įsakyta per 24 valandas išsinešdinti iš šių pastatų. Vienas jų – Long Ailande, kitas – Merilando valstijoje, 90 minučių kelio automobilio nuo Vašingtono.

Be to, iki sekmadienio šalį turi palikti 35 Rusijos diplomatai, įtariami šnipinėjimu, ir jų šeimos. Tokių priemonių JAV ėmėsi atsakydama į Rusijos programišių kišimąsi į Amerikos prezidento rinkimų procesą.

Long Ailande ramu, Merilande – vakarėliai

Kompleksas Long Ailande yra 49 kambarių namas Glen Kove, vadinamas Kilenvortu. Čia kadaise gyveno pramonininkas George'as duPontas Prattas.

Pasak teisėsaugos pareigūnų, pastatas dažniausiai tuščias, o jame visus metus gyvena tik namą prižiūrintys rusai. Teritorija aptverta, apatinę pastato dalį nuo vaizdo slepia tankūs krūmynai. Sveikatingumo centre kaimynystėje dirbanti Angelina Izzo žurnalistams teigė, kad rūmuose ir aplink juos „labai tylu“.

1982 metais R.Reagano administracijos atstovai teigė, kad sovietai iš rūmų Long Ailando saloje vykdo elektroninę žvalgybą.

Maskvai šis pastatas ir sklypas, kuriame jis stūkso, priklauso dar nuo sovietmečio, o naujienų antraštėse Kilenvortas yra atsidūręs ir anksčiau. 1982 metais R.Reagano administracijos atstovai teigė, kad sovietai iš šių rūmų vykdo elektroninę žvalgybą Long Ailande.

Anuomet Glen Kovo miesto taryba reagavo uždrausdama rusams nemokamai parkuotis paplūdimyje ir panaikino nuolaidas teniso kortams.

Tuo metu kompleksą Merilando valstijoje, Sentervilio miestelyje Korsikos upės pakrantėje, sudaro keli pastatai. Pagrindinis jų – plytiniai trijų aukštų rūmai, kur neretai vieši Rusijos ambasadorius. Sklype yra teniso kortai, futbolo aikštė, baseinas.

„Twitter“ nuotr./Rusijos diplomatų susibūrimo vieta JAV Merilando valstijoje
„Twitter“ nuotr./Rusijos diplomatų susibūrimo vieta JAV Merilando valstijoje

Sovietmečiu ambasadoriumi Vašingtone ilgai dirbęs Anatolijus Dobryninas čia praleisdavo ypač daug laiko, o Maskva nepardavė pastato žlugus Sovietų Sąjungai.

Kaimynystėje ūkį turinti 44-erių Julie Patterson pasakojo, kad rusai dažniausiai elgiasi draugiškai ir į Sentervilį paprastai atvyksta savaitgaliais. Pastate esą neretai rengiami vakarėliai, į kuriuos rusai atvyksta šeimomis.

Teks ieškoti naujų šnipų

Ekonominės sankcijos skirtos dviem Rusijos žvalgybos agentūroms – Vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU) ir Federalinei saugumo tarnybai (FST). Įšaldomas jų turtas, jos blokuojamos nuo JAV finansų sistemos. Panašūs suvaržymai bus taikomi dar trims įstaigoms, laikomoms programišių operacijų židiniais.

Teigiama, kad Baltieji rūmai ir Valstybės departamentas tiesiog nustatė skaičių 35, o tada paprašė Federalinio tyrimų biuro (FTB) surašyti Rusijos diplomatus, kurie iš tikrųjų yra žvalgybininkai.

Naujas sankcijas JAV politikai ir žvalgybos specialistai vertina skirtingai. Antai buvęs aukštas Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnas Stevenas Hallas suvaržymus pavadino „gana silpnais, labiau simboliniais“.

Tačiau S.Hallas pridūrė, kad tokie veiksmai kaip kompleksų Long Ailande ir Merilande uždarymas gali sukelti kur kas daugiau susierzinimo Maskvoje. Be to, faktas, kad JAV turės palikti 35 įtariami Rusijos operatyvininkai, „komplikuos rusų veiklą čia“.

Kitas buvęs įtakingas JAV pareigūnas pridūrė, kad iš Amerikos išvaroma grupė sudaro maždaug trečdalį šalyje po diplomatine priedanga veikiančių Rusijos žvalgybininkų. Daugiau rusų iš JAV buvo išprašyta tik Ronaldo Reagano laikais (55) ir 2001-aisiais (50).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sovietų sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1985 m.)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sovietų sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1985 m.)

„Būčiau priblokštas, jei rusai neatsakytų tuo pačiu ir neišsiųstų 35 JAV pareigūnų iš Rusijos“, – teigė S.Hallas, o netrukus iš Maskvos jau atskriejo siūlymai būtent taip ir pasielgti.

Aišku, jokia paslaptis, kad CŽV jau daugybę metų siunčia agentus į JAV diplomatines atstovybes ne tik Rusijoje, bet visame pasaulyje. Žvalgybininkai ten veikia kaip diplomatai, verslininkai ir kitokie profesionalai.

Kol kas neaišku, ar išvaromi rusai kuo nors prisidėjo prie programišių kampanijos per prezidento rinkimus. Teigiama, kad Baltieji rūmai ir Valstybės departamentas tiesiog nustatė skaičių 35, o tada paprašė Federalinio tyrimų biuro (FTB) surašyti Rusijos diplomatus, kurie iš tikrųjų yra žvalgybininkai.

Žinoma, žinia apie rusų išvarymą yra rimtas signalas Maskvai. Tačiau FTB dabar turės sunkiai dirbti, kad nustatytų naujus Rusijos šnipus, kuriuos Kremlius neabejotinai atsiųs į JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius