-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20 /13:50

SOHR: Sirijoje per pasalą prieš autobusą žuvo 15 provyriausybinių pajėgų kovotojų

Atokiame Sirijos regione per džihadistų pasalą prieš autobusą pirmadienį žuvo mažiausiai 15 provyriausybinių pajėgų kovotojų, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).
Sirijos vėliava
Sirijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Sirija

Pasak SOHR, lieka neaišku, ar žuvusieji priklausė reguliariajai kariuomenei, ar ją remiančioms sukarintoms grupuotėms.

Ataka buvo įvykdyta kelyje, jungiančiame Rakos miestą – kurdų administruojamą buvusį pagrindinį džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) centrą – su vyriausybės kontroliuojamu Chomsu.

Organizacijos duomenimis, dar keli kovotojai buvo sunkiai sužeisti.

Valstybinė naujienų agentūra SANA patvirtino, kad žuvo 13 asmenų ir, remdamasi šaltiniais kariuomenėje, nurodė, jog pasala buvo surengta apytiksliai 6 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas savo ruožtu pažymėjo, kad ši ataka buvo daugiausiai aukų pareikalavęs tokio pobūdžio išpuolis nuo kovo pradžios, kai iš pasalos taip pat buvo nukauti 15 žmonių.

Dar 10 karių ir režimą palaikančių grupuočių narių žuvo praėjusį mėnesį per IS nepriklausančių sukilėlių išpuolį prieš kariuomenės autobusą šiaurinėje Alepo provincijoje. Tai buvo didžiausias žuvusiųjų skaičius provyriausybinių pajėgų gretose per sukilėlių ataką nuo 2020 metų kovo, kai tarpininkaujant Rusijai ir Turkijai buvo paskelbtos paliaubos.

Iki Maskvos intervencijos į Sirijos konfliktą, prezidento Basharo al Assado režimas kontroliavo vos penktadalį šalies teritorijos.

Padedamas Rusijos ir Irano, Damaskas susigrąžino didžiąją dalį teritorijų, prarastų konflikto pradžioje. Sirijos pilietinis karas kilo 2011 metais, kai valdžia brutaliai malšino antivyriausybinius protestus.

IS kol kas nepaskelbė jokio pareiškimo, kuriuo prisiimtų atsakomybę už pirmadienį įvykdytą išpuolį.

Grupuotės įkurtą „kalifatą“, kadaise besidriekusį Irako ir Sirijos teritorijoje, 2019 metų kovą nugalėjo JAV vadovaujamos vietos pajėgos. Tačiau džihadistai teberengia atakas prieš režimo ir kurdų vadovaujamas pajėgas Sirijos rytuose.

Raka kadaise buvo faktinė IS „kalifato“ sostinė. Ta Britanijos dydžio protovalstybė spausdino savo mokyklinius vadovėlius, turėjo savo valiutą ir rinko mokesčius.

Analitikai jau ilgą laiką nuogąstauja, kad džihadistų organizacija gali atsigauti. Vis tik IS iki šiol neturi pastovių pozicijų, o jos kovotojų išpuolių intensyvumas nuo 2019 metų iš esmės nepakito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius