Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Šokiruojančios prognozės“ 2020 metams: Vengrija išstos iš Europos Sąjungos

Vadinamąsias šokiruojančias prognozes jau daugiau kaip dešimtmetį rengiantis Danijos investicinis bankas „Saxo Bank“ 2020 metams prognozuoja, be kita ko, demokratų atėjimą į valdžią Jungtinėse Valstijose, pagrindinių Europos Centrinio Banko (ECB) palūkanų normų didinimą ir naujos atsargų valiutos Azijoje sukūrimą siekiant atsikratyti priklausomybės nuo JAV dolerio.
Vengrijos vėliava
Vengrijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

„Saxo Bank“ taip pat neatmeta galimybės, jog naftos kainos pašoks iki 90 JAV dolerių už barelį.

Jau 17 metų „Saxo Bank“ kasmet skelbiamose „šokiruojančiose prognozėse“ investuotojų dėmesys atkreipiamas ne į pagrindines tendencijas, nors į jas, be jokios abejonės, atsižvelgiama, bet į mažai tikėtinus įvykius (vadinamąsias baltas varnas), kurie visgi gali gerokai pakeisti padėtį pasaulyje, jeigu taps tikrove.

Bankas tradiciškai pabrėžia, kad jo parengtos „šokiruojančios prognozės“ nėra jo numatomas pagrindinis įvykių scenarijus ar oficialios prognozės, tačiau bet kuris iš šių įvykių, jeigu jis įvyktų, padarytų nemažą poveikį finansų rinkai ar pasaulio politikai.

Bankas išrenka dešimt labiausiai ginčytinų ir tarpusavyje nesusijusių idėjų, iš kurių bet kuri investicijų pasaulį gali apversti aukštyn kojom.

Štai viena iš šių prognozių.

Vengrija išstos iš Europos Sąjungos

Vengriją nuo įstojimo į Europos Sąjungą (ES) 2004 metais lydi ekonominė sėkmė.

Tačiau dabar šiai 15 metų santuokai kilo skyrybų grėsmė: ES Vengrijos atžvilgiu pradėjo procedūrą pagal ES sutarties 7 straipsnį dėl bendrijos vertybių apsaugos. Sąjungai užkliuvo šalies, o faktiškai jos premjero Viktoro Orbano įvedami vis griežtesni spaudos, teismų, mokslo, mažumų ir teisėsaugininkų laisvės ir nepriklausomumo suvaržymai.

Vengrijos valdžia aiškina, jog šalis tik ginasi ir visų pirma gina savo kultūrą nuo masinės imigracijos.

2020 metais, pagal 7 straipsnį pradėtai procedūrai lėtai stumiantis į priekį biurokratinėje ES sistemoje, šalių nesutarimai dar padidės.

V.Orbanas ims atvirai kalbėti apie „kraujo broliją“ su Turkija, kaip likusios Europos dalies priešprieša, ir staigus jo pareiškimų tono pasikeitimas įvyks tuo metu, kai sumažės Europos skiriamos paramos lėšos.

Vengrijos forinto kursas kris iki 375 forintų už eurą (nuo dabartinių 330,58 forinto), nes, Europos įmonėms peržiūrint investicijų Vengrijoje planus, rinkose kils nuogąstavimų dėl kapitalo nutekėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius