Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalio piratai už 3,3 mln. dolerių išpirką paleido Ispanijos tralerį ir jo įgulą

Somalio piratai atsiėmė 3,3 mln. dolerių (7,6 mln. litų) išpirką ir paleido pagrobtą Ispanijos tralerį bei 36 jo įgulos narius, o šis apsikeitimas vyko stebint vienam Ispanijos karo laivui.
Ispanijos karo laivai lydi išlaisvintą tralerį „Alakrana“.
Ispanijos karo laivai lydi išlaisvintą tralerį „Alakrana“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos premjeras nepaneigė, kad pagrobėjams buvo sumokėta išpirka.

„Vyriausybė padarė, ką reikėjo“, – sakė premjeras Jose Luisas Rodriguezas-Zapatero antradienį Madride vykusioje spaudos konferencijoje.

„Svarbiausia, kad jūreiviai grįš pas mus. Šalies ir jos Vyriausybės pagrindinė pareiga – gelbėti savo piliečių gyvybes“, – pridūrė jis.

Somalio piratai pirmadienį atakavo dar du laivus. Šiuo metu jie laiko apie 12 pagrobtų laivų ir daugiau nei 200 įgulų narių, tarp jų – britų sutuoktinių porą. Pastarieji buvo pagrobti praeitą mėnesį, kai piratai atakavo jų 12 metrų ilgio jachtą.

Piratu prisistatęs Alis Gabas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad už Ispanijos tunų žvejybos laivą „Alakrana“ buvo sumokėta 3,3 mln. dolerių išpirka. Pinigai buvo atplukdyti valtimi, o šį perdavimą stebėjo netoliese laukiančio karo laivo jūreiviai.

Išlaisvintas traleris išplaukė lydimas dviejų Ispanijos karo laivų. Pranešama, jog ilgiau nei šešias savaites nelaisvėje praleidusių įgulos narių sveikatos būklė gera.

Ispanijos vicepremjerė Maria Teresa Fernandez de la Vega spaudos konferencijoje sakė, kad „Alakrana“ išplaukė į Seišelius. Tame salyne šiuo metu bazuojasi JAV bepiločiai žvalgybos lėktuvai ir keli karo laivai, priklausantys kelių šalių pasiųstoms kovos su piratavimu pajėgoms.

Praeitų metų balandį Ispanijos Vyriausybė, kaip manoma, sumokėjo 1,2 JAV dolerių išpirką už kitą prie Somalio krantų pagrobtą tralerį su 26 įgulos nariais. Ta drama truko savaitę.

Pastaruoju metu piratai vis dažniau rengia atakas, nes už pagrobtus laivus jie gauna milijonines išpirkas.

Didžioji Britanija atsisakė mokėti išpirką už Paulą Chandlerį ir jo žmoną Rachel, kurių jachtą „Lynn Rival“ piratai pagrobė spalio 23 dieną.

Pareigūnai mano, kad sutuoktiniai, kuriems daugiau nei 50 metų, šiuo metu yra laikomi kažkur Somalyje. Piratai už jų paleidimą pareikalavo 7 mln. dolerių (16,2 mln. litų), o Chandlerių artimieji pareiškė, kad jie neturi tiek pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius