Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalio vyriausybė: per operaciją nukautas aukšto rango „al Shabaab“ lyderis

Somalio vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad per antskrydį šalies pietuose buvo nukautas aukšto rango „al Shabaab“ kovotojas, už kurio galvą buvo paskirta 3 mln. JAV dolerių (3,1 mln. eurų) premija.
Somalio vėliava
Somalio vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Somalis

Per spalio 1 dieną Somalio kariuomenės ir tarptautinių saugumo partnerių surengtą bepiločio lėktuvo smūgį Abdullahis Yare žuvo netoli pakrantės miesto Haramkos, sakoma pirmadienį internete paskelbtame Informacijos ministerijos pranešime.

„Šis lyderis buvo vyriausiasis grupuotės dvasininkas ir vienas iš labiausiai pagarsėjusių „al Shabaab“ grupuotės narių“, – rašoma pranešime.

„Jis – buvęs šuros tarybos vadovas ir grupuotės finansų direktorius“, – nurodė ministerija turėdama omenyje įtakingą „al Shabaab“ konsultacinį organą.

Pasak ministerijos, buvo manoma, kad A.Yare, vienas iš su „al Qaeda“ susijusios grupuotės įkūrėjų, būtų buvęs kitas eilėje perimti vadovavimą judėjimui iš sergančio jo vadovo Ahmedo Diriye.

„Atsikratymas juo yra tarsi dyglys, pašalintas iš Somalio kaip tautos“, – sakė ministerija.

A.Yare buvo vienas iš septynių lyderių, kuriuos Jungtinės Valstijos 2012 metais įtraukė į labiausiai ieškomų asmenų sąrašą. Vašingtonas už jo sugavimą pasiūlė 3 mln. dolerių.

Apie smūgį paskelbta praėjus kelioms savaitėms po to, kai neseniai išrinktas Somalio prezidentas Hassanas Sheikhas Mohamudas po virtinės mirtinų išpuolių pažadėjo pradėti visapusišką karą su džihadistais. Tarp jų – 30 valandų trukusi viešbučio apgultis sostinėje Mogadiše, per kurią žuvo 21 žmogus.

Praėjusį mėnesį H.S.Mohamudas paragino piliečius nesiartinti prie „al Shabaab“ kontroliuojamų teritorijų, nes pažadėjo suintensyvinti puolimą prieš kovotojus.

Anksčiau JAV pajėgos bendradarbiavo su Afrikos Sąjungos ir Somalio kariais vykdydamos kovos su terorizmu operacijas ir dažnai rengė reidus bei bepiločių lėktuvų smūgius „al Shabaab“ mokymo stovykloms visame Somalyje.

Praėjusį mėnesį JAV kariuomenė pranešė, kad per oro antskrydį netoli Bulobardės – pagrindinio miesto prie kelio, jungiančio Mogadišą su Beledveinu, svarbiu miestu pasienyje su Etiopija, – nukovė 27 džihadistų kovotojus.

Ji teigė, kad antskrydis buvo surengtas Somalio vyriausybės prašymu.

Griežtą šariato – islamo teisės – versiją išpažįstanti grupuotė „al Shabaab“ jau 15 metų vykdo kruviną sukilimą prieš Mogadišo vyriausybę ir nepaisant Afrikos Sąjungos operacijos prieš šią grupuotę tebėra galinga jėga.

Jos kovotojai 2011 metais buvo išstumti iš sostinės, tačiau toliau rengia išpuolius prieš kariuomenės, vyriausybės ir civilių taikinius.

Praėjusią savaitę grupuotė prisiėmė atsakomybę už bombos sprogimą, per kurį žuvo aukšto rango Somalio policijos pareigūnas netoli „al Shabaab“ kontroliuojamo Bursos kaimo, esančio maždaug už 30 km į šiaurę nuo Mogadišo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius