Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalyje 2024 metais bus įvesta tiesioginė visuotinė rinkimų teisė

Somalio vyriausybė ir federacinės valstybės narės sekmadienį pranešė, kad bus įvesta visuotinė tiesioginė rinkimų teisė ir 2024 metų birželį bus surengti vietos valdžios rinkimai.
Somalis (2022 m. lapkritis)
Somalis (2022 m. lapkritis) / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Somalis

Šis žingsnis žengtas po to, kai kovą prezidentas Hassanas Sheikhas Mohamudas pažadėjo panaikinti sudėtingą netiesioginę sistemą, galiojančią nuo 1969 metų.

„Pagrindiniai principai turėtų būti tokie, kad Somalio Federacinės Respublikos rinkimai turi suteikti visuomenei galimybę demokratiškai atiduoti savo balsą pagal vieno asmens ir vieno balso sistemą“, – sakė vyriausybė, pasiekusi susitarimą su regionų vadovais.

Reforma siekiama „skatinti daugiapartinę politinę sistemą“, kuri būtų nepriklausoma ir be korupcijos.

Somalis stengiasi išbristi iš dešimtmečius trukusio konflikto ir chaoso, tačiau kovoja su kruvinu islamistų sukilimu ir stichinėmis nelaimėmis, įskaitant alinančią sausrą, dėl kurios milijonai žmonių kenčia badą.

Nuo 1969 metų, kai valdžią užgrobė diktatorius Siadas Barre, šalyje nebuvo rengiami vieno asmens ir vieno balso rinkimai.

Vietoj to, klanų priklausomybė buvo Somalio politikos organizavimo principas, o tokios įtakingos pareigos kaip parlamento pirmininko, premjero ir prezidento buvo paskirstytos tarp pagrindinių grupių.

Somalio regionų įstatymų leidėjai ir klanų delegatai taip pat renka įstatymų leidėjus į nacionalinį parlamentą, kuris savo ruožtu skiria prezidentą.

Tačiau dėl klanų priešpriešos dešimtmečius vyko nesutarimai ir politiniai ginčai, kuriais pastaraisiais metais pasinaudojo su „al Qaeda“ siejami „al Shabaab“ kovotojai.

„Šviesi ateitis“

Ketvirtadienį Somalyje, pusiau autonominėje Puntlando valstijoje, įvyko pirmieji nuo 1969 metų visuotiniai vietos rinkimai.

Tiesioginis balsavimas taip pat vyko Puntlando kaimynystėje Somalilande, kuris 1991 metais paskelbė nepriklausomybę, bet niekada nebuvo pripažintas tarptautiniu mastu.

Nors regioninė rinkimų komisija teigė, kad balsavimą Puntlande aptemdė nenurodyti saugumo incidentai, Jungtinės Tautos, Afrikos Sąjunga ir kelių kaimyninių šalių vyriausybės pasveikino istorinį balsavimą.

„Partneriai mano, kad Puntlando tiesioginių rinkimų patirtis gali suteikti informacijos ir įkvėpti demokratijos plėtrą visame Somalyje visais valdžios lygmenimis“, – sakoma jų pareiškime.

Susitarimas dėl visuotinės rinkimų teisės buvo pasiektas po keturias dienas trukusių Nacionalinio konsultacinio forumo, kuriame dalyvavo H.Sh.Mohamudas, ministras pirmininkas Hamza Abdi Barre ir federacinių žemių vadovai, posėdžių.

Tačiau Puntlando valstijos prezidentas Saidas Abdullahi Deni (Saidas Abdulahis Denis) posėdyje nedalyvavo.

Susitarime taip pat raginama įvesti vieną prezidento mandatą, pagal kurį rinkėjai rinktų prezidentą ir viceprezidentą, taip panaikinant ministro pirmininko postą.

H.Sh.Mohamudas buvo išrinktas 2022 metų gegužę po užsitęsusios politinės krizės, kilusios po to, kai federalinė vyriausybė ir regioninės valstijos nesugebėjo susitarti dėl prezidento rinkimo mechanizmo.

„Politika – tai ne dominavimas, o idėjų organizavimas, todėl klanų politika nėra svarbi Somalio nacionalinei politikai“, – kovą sakė H.Sh.Mohamudas, pristatydamas savo planus dėl visuotinės rinkimų teisės.

„Matau šviesią šios šalies ateitį“, – pridūrė jis.

H.Sh.Mohamudas yra pirmasis Somalio prezidentas, laimėjęs antrąją kadenciją po to, kai pareigas ėjo 2012–2017 metais.

Jis pažadėjo spręsti daugybę problemų ir padėti piliečiams, pavargusiems nuo džihadistų judėjimo „al Shabaab“ smurto, augančios infliacijos ir didėjančios sausros, dėl kurios milijonams žmonių gresia badas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius