Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprogimai karinėje aviacijos bazėje Baltarusijoje: kas įvyko ir kokią įtaką tai turės

„Baltarusija tampa vis nestabilesnė ir vis labiau traukiama į karą“, – interviu 15min ketvirtadienį pareiškė Baltarusijos opozicijos aktyvistas Franakas Viačorka, komentuodamas pranešimus apie sprogimus Rusijos naudojamoje karinėje aviacijos bazėje Gomelio srityje. Jo teigimu, liudininkų pateikti duomenys ir viešai pateikiama informacija leidžia kelti kelias pagrindines versijas dėl to, kas įvyko.
Sprogimai Baltarusijoje. Elenos Kanarskaitės iliustracija
Sprogimai Baltarusijoje. Elenos Kanarskaitės iliustracija

Opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas teigė, kad sprogimų faktas netoli Ziabrovkos nekelia jokių abejonių.

Anot baltarusių opozicijos, šią oro bazę Baltarusijos pietryčiuose netoli Ukrainos sienos rusai naudojo kaip lėktuvų, sraigtasparnių ir raketų paleidimo aikštelę pulti Ukrainą.

„Gavome informaciją iš liudininkų, ją taip pat patvirtina kiti šaltiniai, kad naktį įvyko mažiausiai aštuoni sprogimai su blyksniais. Nėra abejonių, kad tai įvyko“, – 15min sakė F.Viačorka.

Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka
Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka

Jo neįtikina oficiali Baltarusijos gynybos ministerijos versija apie mažą incidentą – esą atliekant bandymą užsidegė įrenginys, kurio variklis buvo pakeistas.

„Gaisro variklyje versija sunku patikėti, nes sprogimas buvo didelis ir ten neturėjo būti tokios įrangos. Atsirado versijos, kad tai galėjo būti ataka arba pratybų dalis. Jei tai provokacija, sabotažas ar partizanų diversija, tada turėtume netrukus sulaukti daugiau informacijos ir neabejotinai bus atsakas iš režimo“, – kalbėjo F.Viačorka.

„Girdėjome Ukrainos valdžios atstovų pareiškimą, kurie padėkojo Baltarusijos partizanams, kas rodytų, kad Ukraina žino, kad tai partizanų veiksmas. Bet kaip žinome karo metu niekas nieko nesakys tiesiai. Taigi renkame informaciją, kad suprastume, kas tikrai įvyko“, – kalbėjo F.Viačorka.

Jo teigimu, šie įvykiai kelia didelį nerimą ir sulauks atgarsio tiek visuomenėje, tiek kariuomenėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Lukašenka ir Baltarusijos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Lukašenka ir Baltarusijos kariai

„Baltarusijos teritorija tampa vis labiau ir labiau nestabili, o Baltarusija vis labiau traukiama į karą ir kaltė dėl to tenka A.Lukašenkos režimui. Baltarusijos visuomenė nenori karo, nenori kovoti su Ukraina ir nenori, kad šalis būtų įtraukta į Rusijos agresiją prieš Ukrainą“, – teigė F.Viačorka.

„Tai taip pat darys poveikį Baltarusijos kariuomenei, kuri dabar labai išsigandusi, kad bus verčiama įžengti į Ukrainą. Joje moralė ir dabar labai žema, bet po tokių sprogimų dar mažėja“, – teigė jis.

Kas žinoma apie sprogimus

Karinę veiklą Baltarusijoje fiksuojantis „Telegram“ kanalas „Belaruskij gajun“ pranešė, kad sprogimai prasidėjo maždaug pusvalandis po vidurnakčio.

Šis incidentas įvyko praėjus mažiau nei dviem paroms po to, kai galingi sprogimai nugriaudėjo Rusijos aviacijos bazėje Kryme.

Rusijos valdžia taip pat mėgino sumenkinti šį įvykį, bet palydoviniai vaizdai atskleidė, kad buvo sunaikinti mažiausiai aštuoni rusų karo lėktuvai.

Ukrainos valdžia teigia, kad šiuos įvykius rusų okupantai turėtų priimti kaip perspėjimą, bet tiesiogiai atsakomybės neprisiėmė.

„Techninių incidentų epidemiją Krymo ir Baltarusijos kariniuose aerodromuose Rusijos kariškiai turėtų laikyti įspėjimu: pamirškite Ukrainą, nusivilkite uniformą ir išvykite. Nei okupuotame Kryme, nei okupuotoje Baltarusijoje nesijausite saugūs. Karma jus suras bet kur“, – pareiškė prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas.

Baltarusijos kariai agresijoje prieš Ukrainą nedalyvauja, bet diktatorius Aliaksandras Lukašenka leidžia naudoti savo šalies teritoriją puolimui.

Likus keliems mėnesiams iki Maskvai pasiunčiant savo pajėgas į Ukrainą, Rusija dislokavo Baltarusijoje tūkstančius karių, dalyvavusių didelėse bendrose pratybose. Minskas tvirtino, kad šios pajėgos paliks šalį pratyboms pasibaigus – vasario 20-ąją, bet vėliau paskelbė, kad jos paliekamos neribotam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius