Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Sprogimai „Nord Stream“: Vokietijos žiniasklaida rado naują pėdsaką, vedantį į Ukrainą

Po sprogimų „Nord Stream“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose, tarptautinės žiniasklaidos bendradarbiavimo dėka, atsirasta naujų pėdsakų, vedančių į Ukrainą.
„Nord Stream 2“ dujotiekis
Iš sprogusio „Nord Stream 2“ dujotiekio besiveržiančios dujos / „Reuters“/„Scanpix“

Tyrimo metu, kurį atliko Vokietijos žiniasklaidos bendrovės NDR ir WDR bei leidinių „Süddeutsche Zeitung“ ir „Tagesschau“ žurnalistai, dalyvaujant Švedijos leidinių „Expressen“, Lenkijos „Frontstory“ ir Danijos „Berlingske“ komandoms, išryškėjo naujos detalės dėl įvykdytų sprogimų dujotiekiuose.

Žurnalistai dar kartą atkreipė dėmesį į 15 metrų ilgio jachtą „Andromeda“, žinia apie kurią jau buvo nuskambėjusi tiriant dujotiekio sprogimus anksčiau. Jau kovo mėnesį tapo žinoma, kad penki vyrai ir viena moteris 2022 m. rugsėjo pradžioje jachta išplaukė į jūrą iš Vokietijos Rostoko miesto uosto. Laivą išsinuomojo ukrainiečiams priklausanti Lenkijos bendrovė.

Paskutinis tyrimas padėjo žurnalistams išsiaiškinti, jog ši bendrovė yra Varšuvoje įsikūrusi kelionių agentūra, kurios adresu įregistruota daugiau kaip 100 kitų įmonių. Pastebėta, kad įmonė jau daugelį metų neturi didelės apyvartos, tačiau 2020 m. gavo 2,8 mln. eurų. Žurnalistams iki šiol nepavyko išsiaiškinti, kas lėmė tokį ženklų pajamų išaugimą.

Nuo 2021 m. rugsėjo mėn. bendrovės prezidente ir akcininke užregistruota moteris, kuri, kaip įtariama, gyvena Kyjive.

Žurnalistų nuomone, ji gali būti tik priedangai skirtas asmuo, ir pažymi, kad žvalgybos tarnybos nuolat naudojasi fiktyviomis bendrovėmis, kad paslėptų arba finansuotų savo operacijas.

Tyrime pažymėta, kad Vokietijos saugumo tarnybos aptiko dar vieną pėdsaką, vedantį į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Pažymima, kad kai kurie asmenys, kurie išsinuomojo jachtą „Andromeda“ ir vėliau ja išplaukė į jūrą, pateikė asmens tapatybės dokumentus. Tarp dokumentų buvo ir Rumunijos piliečio pasas, priklausantis asmeniui „Stefan M.“ vardu, tačiau, Federalinės kriminalinės tarnybos duomenimis, asmuo tuo pačiu vardu ir ta pačia gimimo data sabotažo metu buvo Rumunijoje.

Jachtą išsinuomojo maždaug 25 metų vyras, gyvenantis viename iš miestų į pietryčius nuo Kyjivo. Tyrimo autoriams jo vardas ir pavardė yra žinomi. Asmeninėse socialinių tinklų paskyrose paskelbtose jo nuotraukose matyti jaunas vyras, kartais vilkintis karinę uniformą su šalmu ir su ryškiomis tatuiruotėmis. Tyrimo duomenimis, ukrainietis anksčiau tarnavo pėstininkų dalinyje.

Kovą Vakarų žiniasklaida pranešė, kad su dujotiekių sprogimais galėtų būti susijusios nevyriausybinės grupės, kurioms galėjo priklausyti rusai ir ukrainiečiai.

Atsakydamas į tai, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina su sprogimais nesusijusi, ir pasiūlė išanalizuoti, kokie veikėjai galėjo slypėti už šios informacijos.

Balandžio pabaigoje Danijos žiniasklaidą pasiekė karinių šaltinių informacija, kad likus keturioms dienoms iki sprogimų netoli „Nord Stream“ buvo pastebėtas Rusijos laivas SS-750.

Gegužės mėn. buvo paskelbtas bendras Šiaurės Europos žurnalistų tyrimas, kuriame teigiama, kad Rusijos laivai sprogimų Rusijos dujotiekio „Nord Stream“ atšakose rajone buvo mažiausiai tris kartus, o vienas iš jų – likus penkioms dienoms iki incidento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius