Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Sputnik V“ diplomatinis poveikis – nuodingas: sužlugdė Slovakijos vyriausybę ir skaldo Europą

Kai kovo mėnesį Slovakijos ministras pirmininkas pasveikino karinį lėktuvą, iš Rusijos atgabenusį į jo šalį du šimtus tūkstančių „Sputnik V“ vakcinos dozių, jis išdidžiai pozavo nuotraukoms ant asfalto priešais dėžes, pilnas preparato, jo manymu, turėjusio išgelbėti jo šalį.
Bratislava
Bratislava / „The New York Times“/Akos Stiller nuotr.

Tuo metu Slovakijoje buvo fiksuojamas didžiausias mirčių nuo COVID-19 skaičius vienam gyventojui visame pasaulyje ir Rusijos vakcinos pristatymas tapo brangiu vilties spindulėliu.

Rusijai šis žingsnis taip pat buvo labai naudingas: atsirado nedidelė, bet simboliškai svarbi nauja rinka rusiškam produktui Europos Sąjungoje, kuri iki šiol atsisako registruoti vakciną ir ragina valstybes-nares susilaikyti nuo užsakymų, kol preparatas nebus patvirtintas.

Tačiau Slovakijos lyderio Igorio Matovičiaus pastangos netrukus jam gerokai atsirūgo – kainavo jam darbą ir beveik nušlavė visą vyriausybę – taip nutiko praėjus vos trims mėnesiams po to, kai ji priėmė naują saugumo strategiją, pagrįstą vienareikšmiška parama NATO ir atsargumu Rusijos atžvilgiu.

Pabrėžtinai provakarietiškos Slovakijos vyriausybė, įstigusi tarp įsipareigojimo laikytis europinių taisyklių ir beviltiškų išeities iš sveikatos krizės paieškų, kelias savaites blaškėsi ištikta krizės.

Lieka neaišku, ar „Sputnik V“, pirmoji pasaulyje registruota vakcina, yra tikras proveržis medicinos srityje, kaip praėjusią vasarą paskelbė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tačiau ji jau pasirodė esanti nepaprastai veiksminga kurstant chaosą Europoje ir skaldant žemyną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius