Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankoje sugriežtintas saugumas, augant gyventojų nepasitenkinimui dėl krizės

Šri Lankos sostinėje penktadienį buvo sugriežtintas saugumas, kai naktį šimtai protestuotojų pabandė įsiveržti į prezidento namus, kilus smurto protrūkiui ir gyventojų nepasitenkinimui dėl didžiulės ekonomikos krizės.
Protestas Šri Lankoje
Protestas Šri Lankoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Šią 22 mln. gyventojų turinčią Pietų Azijos valstybę yra ištikęs didžiausias ekonominis nuosmukis nuo nepriklausomybės paskelbimo 1948 metais: dėl užsienio valiutos trūkumo šalis stokoja būtiniausių prekių, tokių kaip maisto produktai ir dujos maistui gaminti, gyventojams kasdien išjungiama elektra. Daugelis baiminasi, kad šalis nebegalės mokėti savo skolų.

Ketvirtadienio vakarą šimtai žmonių, suburtų nenustatytų socialinių tinklų aktyvistų, žygiavo prie prezidento Gotabayos Rajapaksos namų ir reikalavo jo atsistatydinimo.

Protestuotojai padegė du kariuomenės autobusus ir policijos visureigį, plytgaliais apmėtė pareigūnus ir degindami padangas blokavo pagrindinį kelią į Kolombą.

Per susirėmimus buvo sunkiai sužeistas vienas žmogus. Policija pranešė apie dar penkis sužeistus pareigūnus ir 45 sulaikytus asmenis.

Saugumo pajėgos šaudė į protestuotojų minią, demonstrantus vaikė ašarinėmis dujomis ir vandens patranka. Kol kas nepatvirtinta, ar pareigūnai šaudė guminėmis, ar kovinėmis kulkomis.

Ankstų penktadienio rytą baigėsi naktį galiojusi komendanto valanda, tačiau mieste ir jo apylinkėse, kur kelią į prezidento namus vis dar blokavo apdegęs autobusas, buvo sustiprintos policijos ir kariuomenės pajėgos.

Penktadienį G.Rajapaksos kanceliarija pranešė, kad protestuotojai norėjo atkartoti „Arabų pavasarį“ – korupcijos ir ekonomikos stagnacijos išprovokuotus antivyriausybinius protestus, prieš daugiau nei dešimtmetį vykusius Artimųjų Rytų šalyse.

„Ketvirtadienio vakaro protestui vadovo ekstremistinės pajėgos, raginančios surengti Arabų pavasarį ir destabilizuoti mūsų šalį“, – sakoma trumpame prezidentūros pranešime.

Pasak oficialių šaltinių, protesto metu G.Rajapaksos namuose nebuvo.

Viena privati televizija buvo priversta staiga nutraukti tiesioginę transliaciją dėl, pasak žurnalistų, patirto spaudimo iš vyriausybės.

Tačiau socialiniuose tinkluose platinami vaizdo įrašai, kurių autentiškumą patvirtino naujienų agentūra AFP, rodo, jog proteste dalyvavę vyrai ir moterys šaukė: „Pamišėli, pamišėli, eik namo“ ir reikalavo visų įtakingos G.Rajapaksos šeimos narių atsistatydinimo.

Prezidento vyresnysis brolis Mahinda vadovauja vyriausybei, o jaunesnysis – dirba finansų ministru. Vyriausiasis prezidento brolis ir sūnėnas taip pat užima postus vyriausybėje.

Keblią Šri Lankos padėtį dar labiau pablogino COVID-19 pandemija, kuri paralyžiavo salos turizmo sektorių, o užsienyje dirbančių šrilankiečių perlaidos taip pat smarkiai sumažėjo.

Daugelis ekonomistų dėl krizės taip pat kaltina vyriausybės netinkamą valdymą, įskaitant mokesčių mažinimą ir ilgus metus trunkantį biudžeto deficitą bei skolinimąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius