Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos katalikai dalyvavo pirmose sekmadienio mišiose po Velykų atakų

Tūkstančiai katalikų sustiprinto saugumo sąlygomis sekmadienį dalyvavo pirmose po Velykų atakų mišiose Šri Lankos sostinėje Kolombe.
Pamaldos Šri Lankoje
Pamaldos Šri Lankoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Automatais ginkluoti kariai saugojo Šv. Teresės bažnyčią Kolombo Timbirigasjajos rajone, o tikintieji buvo tikrinami, ar nesineša sprogmenų.

Didelė bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelė buvo tuščia, nes sustiprinę saugumą pareigūnai į kompleksą neįleido jokių mašinų.

Dėl balandžio 21-osios sprogdinimų trijose krikščionių bažnyčiose ir trijuose prabangiuose viešbučiuose vyriausybė kaltina vietos džihadistus. Per atakas žuvo mažiausiai 258 žmonės, o dar beveik 500 buvo sužeisti.

Netrukus po mirtininkų išpuolių pamaldos visose bažnyčiose buvo sustabdytos, bet Kolombo arkivyskupas kardinolas Malcolmas Ranjithas ketvirtadienį paskelbė, kad nuo sekmadienio jo arkivyskupijoje bus aukojamos mišios.

Pastarąsias dvi savaites kardinolas sekmadienio mišias aukodavo privačiai, bet jos būdavo tiesiogiai transliuojamos per nacionalinę televiziją.

Šeštadienį jis Šv. Liucijos katedroje taip pat aukojo specialias mišias balandžio 21-osios atakų aukoms atminti. Mišiose dalyvavo žuvusiųjų giminaičiai ir atakas išgyvenę žmonės.

Daugumoje bažnyčių ne Kolombe įprastos pamaldos buvo atnaujintos praėjusią savaitę, bet vietos policija sustiprino jų apsaugą.

Privačios katalikiškos mokyklos, kurios po Velykų atostogų liko uždarytos, nuo antradienio vėl pradės dirbti, sakė Bažnyčios pareigūnai.

Visos valstybinės mokyklos – iš viso daugiau kaip 10 tūkst. – darbą pratęsė praėjusią savaitę, policijai ir saugumo pajėgoms dislokavus ginkluotus sargybinius.

Tačiau nepaisant naujų saugumo priemonių, įskaitant automobilių statymo suvaržymus prie mokyklų, lankomumas buvo mažas.

Vyriausybė dėl Velykų atakų kaltino vietos grupę „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ), nors atsakomybę už jas taip pat prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), o sprogdintojai prieš atakas nusifilmavo prisiekiantys ištikimybę viešumos vengiančiam IS lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi.

Pagal naujus nepaprastosios padėties įstatymus NTJ buvo uždrausta. Prezidentas Maithripala Sirisena pažadėjo eliminuoti kovotojus ir atkurti normalią padėtį šalyje, dar visiškai neatsigavusioje po beveik prieš dešimtmetį užbaigto, 37 metus trukusio tamilų separatistų karo.

Šri Lankos policija pranešė nukovusi ar areštavusi visus už atakas atsakingus asmenis, bet nurodo, kad pasaulinio terorizmo grėsmė išlieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius