-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos policijai įsakyta pereiti į puolimą riaušėms nuslopinti

Šri Lankos policijai buvo įsakyta pereiti į puolimą ir naudoti kovinius šaudmenis riaušėms sustabdyti, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango pareigūnas po dar vienos neramios nakties, per kurią būta pavienių padegimų.
Patruliuojantys Šri Lankos kariai
Patruliuojantys Šri Lankos kariai / „Scanpix“/AP nuotr.

Policija skelbia, kad nuo pirmadienio, kai visuomenės pyktis dėl salą ištikusios sunkios ekonominės krizės peraugo į smurtą tarp prezidento Gotabaya Rajapaksos šalininkų ir priešininkų, žuvo aštuoni žmonės.

Net įvedus komendanto valandą ir tūkstančiams saugumo pajėgų narių gavus nurodymą šaudyti be įspėjimo, kad būtų užkirstas kelias tolesniems neramumams, antradienio vakarą buvo padegtas prabangus viešbutis, kuris, kaip skelbiama, priklauso vienam Rajapaksų giminaičiui.

„Tai jau nebe spontaniškas pyktis, o organizuotas smurtas“, – sakė aukšto rango saugumo pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškmo sąlyga.

„Jei situacija nebus suvaldyta, gali įsivyrauti visiška anarchija“, – pridūrė jis.

Saugumo pareigūnas sakė, kad 85 tūkst. policininkų buvo nurodyta pereiti į puolimą ir naudoti kovinius šaudmenis prieš viešosios tvarkos drumstėjus.

Pirmadienį prasiveržus smurtui buvo įvesta komendanto valanda. Ji turėjo būti atšaukta trečiadienio rytą, tačiau dėl tebesitęsiančių neramumų buvo pratęsta dar 24 valandoms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Šri Lankoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Šri Lankoje

Be gaisro viešbutyje, antradienio vakarą policija pranešė, jog dviejose vietose pareigūnai šaudė į orą, kad išsklaidytų minią, bandžiusią padegti automobilius.

Policija taip pat pranešė, jog sustiprino kelių teisėjų, kuriuos bandyta užpulti, apsaugą.

Neramumai Šri Lankoje įsisiūbavo po pirmadienio įvykių, kai lazdomis ginkluoti vyriausybės šalininkai Kolombe užpuolė kelias savaites dėl ekonominės krizės taikiai protestavusius demonstrantus, reikalavusius prezidento atsistatydinimo.

Po to iki vėlyvos nakties visoje šalyje siautėjusios riaušininkų minios padegė dešimtis valdančios partijos politikų namų ir pabandė įsiveržti į premjero rezidenciją sostinėje.

Prezidento brolį Mahindą Rajapaksą antradienį prieš aušrą teko gelbėti per karinę operaciją, kai praėjus kelioms valandoms po jo atsistatydinimo iš ministro pirmininko pareigų jo rezidenciją šturmavo tūkstančiai įpykusių protestuotojų.

Šri Lanka ką tik pradėjo darbuotojų lygio derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl galimos finansinės pagalbos, šaliai pristigus dolerių net būtiniausioms prekėms importuoti.

Antradienį atkartodamos Jungtinių Tautų vyriausiosios žmogaus teisių komisarės ir Europos Sąjungos raginimus Šri Lankos valdžiai užkirsti kelią tolesniems neramumams, Jungtinės Valstijos sakė, kad yra susirūpinusios tiek dėl didėjančio smurto, tiek dėl kariuomenės dislokavimo.

„Pabrėžiame, kad taikūs protestuotojai niekada neturėtų patirti smurto ar bauginimo – tiek karinių pajėgų, tiek civilių dalinių“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius