Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos policijos viršininkas nušalintas po velykinių išpuolių šalyje

Šri Lankos prezidentas pirmadienį nuo pareigų nušalino šalies policijos viršininką ir paskyrė naują gynybos sekretorių, pertvarkydamas saugumo pajėgas po Velykų sekmadienio teroro išpuolių šalyje.
Pujithas Jayasundara
Pujithas Jayasundara / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš virtinę sprogdinimų bažnyčiose ir viešbučiuose, per kuriuose žuvo 253 žmonės ir dar beveik 500 buvo sužeisti, Šri Lankos saugumo tarnybos ignoravo užsienio žvalgybos perspėjimus dėl islamo ekstremistų išpuolių grėsmės.

Policijos vadovui Pujithui Jayasundarai atsisakius atsistatydinti ir atverti kelią 85 tūkst. narių turinčių pajėgų pertvarkymui, prezidentas Maithripala Sirisena pirmadienį nušalino jį nuo pareigų.

Vietoje jo laikinai eiti policijos vadovo pareigas buvo paskirtas generalinio inspektoriaus pirmasis pavaduotojas Chandana Wickramaratne, sakoma oficialiame M.Sirisenos pranešime.

Prezidentas taip pat paskyrė buvusį kariuomenės vadą Shantha Kottegoda vyriausiuoju šalies gynybos pareigūnu.

Jo pirmtakas Gynybos ir teisėsaugos ministerijoje Hemasiri Fernando pasitraukė iš šio posto praėjusį ketvirtadienį dėl teroro atakų, atsakomybę už kurias prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

69 metų generolas Sh.Kottegoda buvo priverstas atsistatydinti iš kariuomenės vado pareigų 2005 metų gruodį tuometinio prezidento Mahindos Rajapakse.

Remiantis oficialiais šaltiniais, savo sprendimą prezidentas priėmė sužinojęs apie Indijos užsienio reikalus kuruojančios žvalgybos agentūros „Research and Analysis Wing“ iš anksto perduotą informaciją apie Velykų sekmadienio sprogdinimų detales, išgauta iš vieno nelaisvėje Indijoje laikomo įtariamo džihadisto.

Po išpuolių vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį, islamo ekstremistų paieškoms buvo sutelktos tūkstantinės pajėgos.

Pasak pareigūnų, saugumo pajėgos pirmadienį apieškojo vienas musulmonų kapines Kolombe, gavę informacijos, kad ten buvo paslėpta sprogmenų, bet nieko nerado.

Visoje šalyje buvo organizuota patikros postų, sulaikyta 13 užsienio piliečių, užsibuvusių šalyje pasibaigus jų vizų galiojimui, nurodė pareigūnai.

Kol kas neaišku, ar šie užsieniečiai – 10 Nigerijos piliečių ir po vieną Indijos, Irano ir Tailando pilietį – yra kaip nors susiję su ekstremistų grupuotėmis arba Velykų sekmadienio sprogdinimais.

Nuo balandžio 21 dienos buvo suimta daugiau nei 150 žmonių, daugiau nei 15 buvo nukauta per reidus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius