Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergejus Lavrovas: Rusija ir Japonija „toli gražu nėra partnerės“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį sakė, kad Maskva ir Tokijas dar „toli gražu nėra partneriai“, nors atnaujino pastangas išspręsti dešimtmečių senumo konfliktą dėl ginčijamų salų.
Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas
Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Japonijos premjeras Shinzo Abe kitą savaitę Maskvoje turi derėtis dėl keturių strateginę reikšmę turinčių salų, kurias sovietų armija užėmė Antrojo pasaulinio karo paskutinėmis dienomis.

Pernai abu lyderiai sutarė intensyvinti pastangas dėl to, kad pagaliau būtų pasirašyta oficiali Maskvos ir Tokijo taikos sutartis.

Prieš šias derybas S.Lavrovas, kalbėdamas per metinę konferenciją, nustatė konfrontacinį toną.

„Mes vis dar toli gražu ne partneriai tarptautinių santykių srityje“, – sakė S.Lavrovas ir pridūrė, kad šalys taip pat neranda konstruktyvių būdų santykiams pagerinti.

„Kodėl Japonija yra vienintelė šalis pasaulyje, negalinti sutikti su visais Antrojo pasaulinio karo rezultatais?“ – klausė jis.

Pasak S.Lavrovo, karo rezultatų pripažinimas yra ne ultimatumas, o „neišvengiama dabartinės tarptautinės sistemos dalis“.

S.Lavrovas šią savaitę susitiko su Japonijos užsienio reikalų ministru Taro Kono ir pareikalavo Tokijo pripažinti visas ginčijamas Kurilų salas Rusijos dalimi, kad galėtų tęstis taikos derybos.

Trečiadienį jis sakė, kad Maskvos ir Tokijo santykiams kenkia ne tik ginčas dėl salų, bet ir Japonijos provakarietiška pozicija.

„Japonija balsuoja ne su mumis, bet prieš mus dėl visų Rusiją dominančių rezoliucijų Jungtinėse Tautose“, – sakė jis.

Ginčijamos Kurilų salos yra Iturupas, Kunašyras, Chabomajus ir Šikotanas. Viena jų yra mažiau nei 10 km nuo Japonijos Hokaido salos. Trys šių salų yra gyvenamos, o Chabomajus yra salelių grupė, kurioje tik budi pasieniečiai.

1956 metais Japonija ir tuometinė Sovietų Sąjunga pasirašė dokumentą, kad SSRS yra pasirengusi po taikos susitarimo pasirašymo atiduoti Šikotaną ir Chabomajų, bet Japonija pareikalavo visų keturių salų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius