Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 28 /15:41

„Staigmena“: protestų prieš Rusijos valdžią dieną policija įsiveržė į Aleksejaus Navalno biurą, aktyvistą vėliau suėmė

Rusijos policija sekmadienio rytą įsiveržė į vieno šalies opozicijos lyderių Aleksejaus Navalno biurą Maskvoje ir iškart pradėjo vykdyti apklausas. Reido pretekstas – įtarimai, kad biure yra paslėptas sprogmuo, rašo „The Guardian“. Sekmadienį visoje Rusijoje vyksta protestai prieš valdžią.
Policija ir FSB įsiveržė į A.Navalno būstinę Maskvoje ir į joje įrengtą studiją
Policija ir FSB įsiveržė į A.Navalno būstinę Maskvoje ir į joje įrengtą studiją / „Twitter“ nuotr.

Iš improvizuotos studijos A.Navalno biure Maskvoje sekmadienį turėjo būti transliuojami reportažai ir pasakojimai apie visoje šalyje vykstančius protestus prieš Vladimiro Putino režimą.

Įsiveržę pareigūnai transliaciją nutraukė, tačiau tiesioginė laida iškart buvo pratęsta iš visai kitos studijos. Kur ji yra, iki šiol neaišku – aktyvistai skelbia, kad įsiveržta jau į tris skirtingas patalpas Maskvoje, tačiau transliacija tęsiama:

VIDEO: Transliacija iš A.Navalno būstinės Maskvoje

Transliacija tęsėsi ir vėliau, kai protestams įsibėgėjus A.Navalnas pagaliau buvo sulaikytas. Jis pats apie tai pranešė tinkle „Twitter“.

Aktyvistas prieš tai kelias minutes keliavo su protestuotojais numatytos mitingo vietos Maskvoje link, tačiau netrukus buvo įstumtas į policijos autobusiuką. Arešto akimirkos užfiksuotos šiame vaizdo įraše:

„Mane sulaikė, tai neturi reikšmės, – parašė A.Navalnas tviteryje. – Ateikite į Tverės gatvę. Jūs ne dėl manęs ateinate, o dėl savęs ir savo ateities.“

Kelios demonstracijos Tolimuosiuose Rytuose jau įvyko. Skelbiama, kad žmonės į mitingus Irkutske ir Novosibirske susitiko net spaudžiant 45 laipsnių šalčiui.

Pats A.Navalnas sekmadienį tviteryje paskelbė, kad policija kartu su Federalinės saugumo tarnybos agentais jau išlaužė biuro duris ir kad „netrukus lauš studijos duris“. Vaizdas iš tikrųjų neįtikėtinas:

Pranešta, kad areštuoti biure buvę darbuotojai.

Pats aktyvistas ir jo šalininkai pranešė, kad pareigūnai biure neva ieško sprogmens, o šis tariamai paslėptas vieno tiesioginės laidos vedėjo telefone. Tokie įtarimai A.Navalną nustebino.

Opozicionierius kelias savaites kvietė rusus sausio 28-ąją rinktis į protestus prieš „vagis ir iškrypėlius valdžioje“ bei boikotuoti artėjančius prezidento rinkimus.

Balsavimą, kurį kovo 18 dieną laimės dabartinis Rusijos lyderis V.Putinas, A.Navalnas vadina „pseudorinkimais“.

Mitingai suplanuoti daugiau nei 100 miestų visoje Rusijoje. Daugelyje gyvenviečių buvo gauti leidimai rengti protesto akcijas.

Maskvoje policininkai ragino Triumfo aikštėje susirinkusius žmones skirstytis.

„Gerbiamieji piliečiai, jūsų akcija nesuderinta su vykdomosios valdžios organais; prašoma skirstytis“, – per megafonus skelbė policininkai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Policija ragino maskviečius skirstytis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Policija ragino maskviečius skirstytis

Apie pietus aikštėje buvo vos kelios dešimtys žmonių, maždaug pusė jų – žurnalistai iš įvairių žiniasklaidos priemonių. Aikštės pakraščiais ir greta jos sutelkta policijos pareigūnų, pastatyti jų automobiliai.

Penktadienį Maskvos prokuratūra perspėjo eitynių Tverės gatve rengėjus, kad už įstatymo pažeidimus teks atsakyti.

Protestai taip pat vyksta Sankt Peterburge, ten policija jau suėmė keliolika demonstrantų. Apie areštus pranešta ir Murmanske, žinoma, Maskvoje.

Rusijoje dirbantys žurnalistai pastebėjo, kad daugelis susirinkusiųjų į mitingus, kaip ir anksčiau, – daugiausia jauni žmonės, kurie yra pagrindiniai A.Navalno rėmėjai.

Per visą Rusiją sulaikyta apie 90 žmonių, nurodė OVD-Info, nepriklausoma organizacija, stebinti demonstracijų vaikymus.

„Čia ne rinkimai, kai mes jau žinome rezultatą. Aš neisiu ir nebalsuosiu“, – sakė naujienų agentūrai AFP 62-ejų Jelena Ružė.

„Čia ne rinkimai, kai mes jau žinome rezultatą. Aš neisiu ir nebalsuosiu“, – sakė naujienų agentūrai AFP 62-ejų Jelena Ružė.

„Aš nebijau protestuoti“, – tarė kitas dalyvis, buvęs kultūros ministerijos darbuotojas.

Kailinius vilkinti Aleksandra Fiodrova pažymėjo, kad neteisinga neleisti A.Navalnui dalyvauti rinkimuose. „Nematau ateities, nėra už ką balsuoti“ – sakė 27-erių moteris.

Panašios nuotaikos tvyrojo ir Sankt Peterburge, gimtajame V.Putino mieste, kur mitingavo mažiausiai 1000 žmonių, kai kurie skandavo „Rusija be Putino“, „Putinas – vagis“.

„Aš noriu permainų, – sakė Andrejus Petrovas buvusioje imperijos sostinėje, – Mes pavargome gyventi šioje klampynėje“.

Ragina boikotuoti rinkimus

„Ant kortos – jūsų gyvenimas. Ar dar daug metų norite gyventi su šiais vagimis, veidmainiais ir iškrypėliais valdžioje? Kenčiame jau 18 metų“, – vaizdo kreipimesi į rėmėjus pareiškė A.Navalnas, įspėjęs, kad policija gali taikytis į jauniausius jo šalininkus.

A.Navalno komanda paskelbė SMS žinutės, kuria tėvai raginamai neišleisti savo vaikų į sekmadienio protestus, nuotrauką.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas įspėjo, kad nesankcionuoti mitingai turės „tam tikras pasekmes“.

Į A.Navalną ir Rusijoje, ir Vakaruose dažniausiai žvelgiama kaip į vienintelį aktyvistą, turintį pakankamai energijos ir paramos, kad jis galėtų mesti iššūkį V.Putinui.

Opozicionierius ir pats bandė iškelti kandidatūrą šių metų prezidento rinkimuose, tačiau valdžia užkirto A.Navalno pavardei kelią balsalapio link dėl teistumo.

A.Navalnas sakė panaudosiantis visą savo kampanijos galią – vien savanorių yra daugiau kaip 200 tūkstančių – organizuoti „rinkėjų streikams“ ir užtikrinti, kad rinkimų dieną kuo daugiau rusų balsuoti neateitų.

V.Putinas vadovauja Rusijai jau 18 metų – prezidento ir premjero postuose, tad šalyje plinta nepasitenkinimas šiuo užsitęsusiu valdymu.

Aktyvumas – svarbus

Kremlius labiausiai nerimauja, kad rinkėjų aktyvumas gali būti mažas ir kad tai pakenktų V. Putino viltims užsitikrinti tvirtą naują mandatą, sako analitikai.

Kampaniją prieš 65 metų prezidentą tęsiantis A.Navalnas tikisi apkartinti prognozuojamą V.Putino pergalę ir pabrėžti rinkėjų apatiją.

„Aktyvumas per šiuos rinkimus Putinui bus itin svarbus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jurijaus Levados analitinio centro, nepriklausomo viešosios nuomonės tyrimo instituto, vadovas Levas Gudkovas.

„Jam reikia sukurti ne vien įtikinamos pergalės įspūdį, bet ir užsitikrinti vienbalsį šalies masto palaikymą, plebiscitą“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Lapkritį Levados centro paskelbta apklausa rodė, kad tik 58 proc. respondentų buvo nusiteikę atiduoti savo balsą. Prieš 2012 metų rinkimus tokių buvo 69 proc., o prieš 2008-ųjų balsavimą – 75 procentai.

Lapkritį Levados centro paskelbta apklausa rodė, kad tik 58 proc. respondentų buvo nusiteikę atiduoti savo balsą. Prieš 2012 metų rinkimus tokių buvo 69 proc., o prieš 2008-ųjų balsavimą – 75 procentai.

Per 2012 metų rinkimus V.Putinas grįžo į Kremlių, esant 65 proc. rinkėjų aktyvumui. Šiemet pareigūnai neriasi iš kailio, kad šis skaičius būtų didesnis.

„Žmonių pasiruošimas eiti į rinkimus buvo žemes prieš Naujuosius metus, bet dabar jis didėja“, – nurodė L.Gudkovas, remdamasis naujai gautais duomenimis, kurių Levados centras neplanuoja skelbti.

Levados centras, priverstas registruotis „užsienio agentu“, pranešė, kad nebeskelbs apklausų apie artėjančių šalies prezidento rinkimų kandidatų populiarumą, nes baiminasi teisinių pasekmių.

„Propagandos mašina dabar smarkiai įsibėgėjusi, – aiškino L.Gudkovas. – Žmonių ryžtas balsuoti iki kovo reikšmingai padidės, tai neabejotina.“

A.Navalnas tvirtina, kad rinkimų pareigūnai planuoja klastoti duomenis apie rinkėjų aktyvumą.

„Norime parodyti, kad jie klastos rinkėjų aktyvumą, ir patikinu jus, kad sugebėsime tai įrodyti“, – šį mėnesį interviu naujienų agentūrai AFP sakė opozicijos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius