Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambule susitikę Vokietijos ir Turkijos diplomatijos vadovai įsitraukė į atvirą ginčą

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock penktadienį ragino Turkiją gerbti žmogaus teises per įtemptą vizitą Stambule, kurio metu ji atvirai ginčijosi su Turkijos diplomatijos vadovu Mevlutu Cavusoglu.
Annalena Baerbock ir Mevlutas Cavusoglu
Annalena Baerbock ir Mevlutas Cavusoglu / „Scenpix“/dpa/picture-alliance nuotr.

Buvusi Vokietijos žaliųjų partijos gretutinė pirmininkė taip pat atmetė Turkijos teritorines pretenzijas į Graikijos salas Egėjo jūroje ir ragino Ankarą nerengti naujos karinės intervencijos į šiaurės Siriją.

Pirmasis A.Baerbock vizitas Turkijoje buvo surengtas po jos derybų Graikijoje. Kelionę temdė vėl didėjanti sena įtampa tarp abiejų kaimyninių Viduržemio jūros regiono šalių, kurios taip pat yra NATO narės.

Ankara kaltina Graikiją neteisėtai stiprinant karinius kontingentus savo salose, kurių dalis yra matomos nuo Turkijos krantų.

Graikija savo ruožtu skundžiasi, kad Turkija regione rengia provokuojamus kariuomenės manevrus ir grasina karu.

„Graikų salos – Lesbas, Chijas, Rodas ir daugelis kitų – yra Graikijos teritorijos, ir niekas neturi teisės tuo abejoti“, – viešėdama Atėnuose A.Baerbock sakė per spaudos konferenciją su graikų užsienio reikalų ministru Niku Dendiju.

„Problemų Viduržemio jūros rytuose negalime išspręsti eskaluodami įtampą“, – vėliau pridūrė ji per bendrą spaudos konferenciją su M.Cavusoglu.

Turkų diplomatijos vadovas atkirto: „Kodėl jūs užsimerkiate prieš Graikijos neteisėtus veiksmus?“

Vokietijoje vadovaujant ankstesnei kanclerei Angelai Merkel Berlynas ir Ankara plėtojo draugiškus ryšius.

Vokietija yra priėmusi milijonus darbininkų iš Turkijos, taip pat ragino plėsti Europos Sąjungos pagalbą Ankarai, priėmusiai daug pabėgėlių iš karo krečiamos Sirijos ir kitų konfliktų zonų.

Tačiau būdama kairiosios Žaliųjų partijos lydere A.Baerbock labiau kritikavo Turkiją. Viešėdama Stambule ji taip pat kalbėjo apie įvairius „sudėtingus“ klausimus.

Merkel ilgesys

A.Baerbock perspėjo, kad Turkijos planuojamas naujas puolimas prieš kurdų kovotojus šiaurės Sirijoje „tik sukels daugiau skausmo žmonėms“ ir padės džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) užverbuoti naujų kovotojų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Annalena Baerbock
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Annalena Baerbock

Ji taip pat ragino paleisti pilietinės visuomenės lyderį Osmaną Kavalą, šiais metais nuteistą kalėti iki gyvos galvos pagal, daugelio Vakarų vyriausybių nuomone, išgalvotus kaltinamus. A.Baerbock pabrėžė, kad „persekiojamų žmonių teisės turėtų būti ginamos“.

M.Cavusoglu atsigręžė ir, žiūrėdamas A.Baerbock į akis, pareiškė: „Kodėl minite Kavalą? Nes jūs juo naudojotės. Žinome, kad finansavote Gezio įvykius.“

O.Kavala buvo nuteistas už vadinamųjų Gezio parko protestų, 2013 metais įsiplieskusių prieš tuomečio premjero Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybę, organizavimą ir finansavimą.

„Merkel laikais Vokietijos pozicija buvo subalansuota, – teigė M.Cavusoglu. – Ji galėdavo tarpininkauti.“

Vokietija atliko svarbų vaidmenį, pernai padėjusi išsklaidyti ankstesnį įtampos tarp Ankaros ir Atėnų pliūpsnį.

Per A.Baerbock vizitą Atėnuose Nikas Dendijas ragino Vokietiją nutraukti bendrą projektą su Ankara, pagal kurį Turkija turėtų būti aprūpinta naujais moderniais povandeniniais laivais.

Šie povandeniniai laivai „grasina pakeisti jėgų pusiausvyrą Viduržemio jūros rytuose“, perspėjo graikų diplomatijos vadovas.

„Revizionizmo paradigma negali pavykti“, – pridūrė jis.

Berlynas anksčiau argumentavo negalintis nutraukti komercinės sutarties, pasirašytos su Turkija Vokietijos įmonės „Thyssen Krupp Marine Systems“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius