Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebėtojai: Rytų Sirijoje per netikėtą „Islamo valstybės“ ataką žuvo 25 režimo pajėgų nariai

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) surengė netikėtą ataką šalia rytų Sirijos miesto, kurį jo kovotojai prarado prieš šešis mėnesius, ir nukovė mažiausiai 25 režimo pajėgų narius, ketvirtadienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.
Sirijos režimo pajėgos
Sirijos režimo pajėgos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per trečiadienio popietę netoli Majadino surengtą išpuolį taip pat žuvo mažiausiai 13 džihadistų, nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Majadinas yra rytinėje Deir az Zoro provincijoje, Eufrato upės vakarų krante. Į vakarus ir į pietus nuo jo plyti didelė Badijos dykuma.

Tačiau vienas šaltinis kariuomenėje paneigė, kad prieš Sirijos armijos pozicija palei Eufrato vakarų krantą buvo surengta kokia nors ataka.

Kita vertus, padrikas kariuomenės pozicijų bombardavimas iš rytinio kranto išprovokavo vyriausybės pajėgų atsaką atitinkamais ginklais, pridūrė šaltinis.

JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), kurdų ir arabų kovotojų aljansas, kontroliuoja didžiąją dalį teritorijos į rytus nuo Eufrato, tačiau kelios gyvenvietės tame rajone tebėra IS rankose.

SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas ketvirtadienio rytą sakė, kad „IS tęsia mėginimus atakuoti Majadino miesto kryptimi“ iš Badijos dykumos.

Pasak jo, ši „Islamo valstybės“ ataka yra didžiausia nuo 2017-ųjų spalio, kai džihadistai buvo išstumti iš miesto režimo pajėgų ir jų sąjungininkų.

2014 metais žaibišką puolimą surengę IS kovotojai užėmė didelę dalį Sirijos ir kaimyninio Irako. Savo kontroliuojamose teritorijose abiejose šalyse grupuotė paskelbė „kalifatą“.

Didžiausios „kalifato“ galios laikotarpiu šios pseudovalstybės teritorija dydžiu prilygo Italijai, bet nuo tada Rusijos remiamos Damasko režimo pajėgos ir JAV remiamos SDF atkovojo didžiąją dalį šių žemių Sirijoje.

Dabar IS kontroliuoja tik apie 5 proc. Sirijos teritorijos, sakė ekspertas Fabrice'as Balanche'as.

Tačiau džihadistai vis dar sugeba surengti pražūtingų atakų. Jie tebekontroliuoja atskiras teritorijas Deir az Zoro provincijas ir yra aktyvūs sostinės pietiniuose rajonuose.

Režimo pajėgos, praeitą savaitę susigrąžinusios sukilėlių kontroliuotą Rytų Gutos anklavą į šiaurės rytus nuo Damasko, dabar sutelkė dėmesį į džihadistų kontroliuojamus rajonus sostinės pietuose.

Per 2011 metais prasidėjusį kruviną Sirijos pilietinį karą žuvo jau daugiau kaip 350 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius