-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stiprėja Ch.Steele'o dosjė versija: M.Coheno mobiliojo signalas 2016 m. užfiksuotas Prahoje

Buvusio Donaldo Trumpo advokato Michaelo Coheno mobiliojo telefono signalas užfiksuotas Prahoje 2016-ųjų vasarą. Nors nėra aišku, ką Čekijos sostinėje veikė M.Cohenas, toks vizitas paremia buvusio britų šnipo Christopherio Steele'o dosjė, kurioje teigiama, kad D.Trumpo teisininkas šioje Vidurio Europos šalyje rinkimų kampanijos metu susitiko su Kremliaus atstovais, rašoma mcclatchydc.com tyrime.
Michaelas Cohenas ir Donaldas Trumpas
Michaelas Cohenas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Informaciją apie užfiksuotą M.Coheno mobiliojo telefono signalą mcclatchydc.com tyrėjams perdavė keturi su ja susipažinę asmenys.

Pasak dviejų šaltinių, tų metų rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje Rytų Europos žvalgybos tarnyba, naudodamasi pasiklausymo įranga, užfiksavo pokalbį tarp rusų, kurių vienas minėjo, kad M.Cohenas yra Prahoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Didvyris ar reputacijų žudikas už pinigus? Kaip buvęs britų šnipas tapo centrine „Rusijos tyrimo“ ašimi

Detalės apie galimą M.Coheno kelionę į Prahą pirmą kartą pasirodė buvusio britų šnipų Christopherio Steele'o dosjė. Joje rašoma apie galimą D.Trumpo rinkimų kampanijos sąmokslą su Rusija.

Dokumente cituojamas „informatorius iš Kremliaus“, pasak kurio, 2016 metų rugpjūtį M.Cohenas slapta susitikinėjo su Kremliaus atstovais.

„Informatorius iš Kremliaus leido savo draugui(-ei) suprasti, kad minimi kontaktai vyko Prahoje, Čekijos Respublikoje“, – rašoma dosjė.

„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Kosačiovas
„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Kosačiovas

Dosjė teigiama, kad M.Cohenas susitiko su Rusijos vyriausybe susijusiais asmenimis, įskaitant parlamentarą Konstantiną Kosačiovą ir Olegą Soloduchiną, dirbantį Rusijos mokslo ir kultūros centre.

Pasak Ch.Steele'o parengtos dosjė, M.Cohenas, K.Kosačiovas ir kiti, įskaitant rumunų programišius, tarėsi, kaip grynaisiais sumokėti Europoje esantiems programišiams, kurie, Kremliaus nurodymu, veikė prieš D.Trumpo varžovės Hillary Clinton kampaniją.

Esą M.Cohenas ir K.Kosačiovas ieškojo būdų, ką daryti, „kad jokie ryšiai negalėtų būti visiškai atkurti ar įrodyti“.

Anksčiau šiemet mcclatchydc.com rašė, kad galima M.Coheno kelionė į Prahą patraukė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto dėmesį. Esą buvęs D.Trumpo advokatas nepateikė svarių įrodymų, kad tuo metu jis buvo Niujorke ir Los Andžele.

Pernai M.Cohenas portalo „BuzzFeed News“ žurnalistams parodė savo pasą, kuriame nebuvo Čekijos antspaudo.

Tiesa, pranešama, kad R.Muelleriui dirbantys tyrėjai gavo įrodymų, jog M.Cohenas 2016 metų rugpjūtį ar rugsėjį skrido į Vokietiją, iš kurios galėjo pasiekti Čekiją.

Informacija perduota R.Muelleriui

Anksčiau neatskleista žvalgybinė informacija ir duomenys apie užfiksuotą telefono skandalą suteikia daugiau „svorio“ Ch.Steele'o dosjė, kurią D.Trumpas pavadino „šiukšlių krūva“.

Pasak šaltinių, nauja žvalgybinė medžiaga buvo pateikta specialiajam tyrėjui Robertui Muelleriui, tiriančiam galimą D.Trumpo kampanijos sąmokslą su Rusija ir Maskvos bandymus paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

R.Muelleris taip pat aiškinasi, ar Baltųjų rūmų vadovas bandė užkirsti kelią teisingumui atleisdamas Federalinių tyrimų biuro (FTB) vadovą Jamesą Comey.

Gruodžio pabaigoje M.Cohenas buvo nuteistas kalėti trejus metus už melavimą tyrėjams apie kampanijos finansavimo pažeidimus ir mokesčių slėpimą. Jis taip pat nuteistas už melavimą Kongrese.

Teisme M.Cohenas negailėjo kritikos buvusiam savo bosui. Jis pareiškė: „Neseniai prezidentas pavadino mane silpnu ir buvo teisus, bet dėl visai kitos priežasties – dėl to, kad aš vis jaučiau pareigą dangstyti jo purvinus darbelius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius