-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 07 /2017 04 08

Stokholmo centre į žmonių minią įvažiavo sunkvežimis – 4 žmonės žuvo, 12 sužeista, du įtariamieji sulaikyti

Švedijos žiniasklaida praneša, kad šalyje įvykdytas teroro išpuolis. Stokholmo centre, Karalienės bulvare, kuriame gausu parduotuvių ir kurią mėgsta pėstieji, sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią, pranešta apie šūvius. Tiesa, vėliau policija savo interneto svetainėje paneigė, kad buvo šaudoma.
Stokholme sunkvežimis rėžėsi į minią žmonių
Stokholme sunkvežimis rėžėsi į minią žmonių / „Twitter“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Sunkvežimis į pilną pėsčiųjų gatvę įvažiavo prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos laiku) ir sustojo tik atsitrenkęs „Ahlens“ prekybos centro sieną
  • Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, 4 žmonės žuvo, 12 buvo sužeista
  • Iš pradžių buvo pasirodžiusi informacija, kad buvo girdimi ir šūviai. Švedijos policija tai paneigė
  • Sulaikyti du įtariamieji
  • Alaus gamintoja „Spendrups“ anksčiau penktadienį pranešė, kad buvo pavogtas jai priklausantis sunkvežimis

Šis incidentas įvyko prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku prie didžiausio mieste pėsčiųjų bulvaro. Sunkvežimio vairuotojas dideliu greičiu įvažiavo į pėsčiųjų pilną gatvę ir sustojo tik atsitrenkęs į „Ahlens“ prekybos centro sieną.

Iš pradžių pranešta, kad incidento metu buvo girdimi šūviai. Dėl to baimintasi, kad užpuolikas turi ginklą, o aukų gali būti daugiau. Tačiau vėliau policija informaciją apie šūvius paneigė. Policija mano, kad tai galėjo būti teroristinis aktas. Liudininkų teigimu, sunkvežimio vairuotojas šaukė: „Atgal, atgal, tai ne juokai.“

Žuvo 4 žmonės

Švedijos policijos vadovas Danas Eliassonas surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad pareigūnai padarys viską, kad kalti asmenys būtų surasti. Dvi Stokholmo ligoninės patvirtino, kad jose gydomos atakos aukos. Oficialiai žinoma, per ataką žuvo 4 žmonės, 12 sužeista.

Švedijos žiniasklaida skelbė, kad sulaikytas vienas įtariamasis, tačiau policijos pareigūnai oficialiai to patvirtinti per penktadienio pavakarę vykusią spaudos konferenciją negalėjo. Jie nurodė, kad vyksta tyrimas ir situacijos analizė. Vėliau policija pripažino apklaususi du asmenis. Taip pat paskelbė vieno vyriškio nuotrauką su prašymu atvykti į policiją. Mačiusių šį vyrą prašoma suteikti informacijos apie galimas jo buvimo vietas.

Švedijos policijos nuotr./Švedijos policija išplatino šio vyriškio nuotrauką.
Švedijos policijos nuotr./Švedijos policija išplatino šio vyriškio nuotrauką.

Po spaudos konferencijos praėjus kelioms valandoms pasirodė informacija, kad įtariamasis sulaikytas.

Pareigūnai perspėjo Stokholme esančius žmones nevykti į Senamiestį ir Sodermalmės rajoną. Šalia incidento vietos esančių parduotuvių darbuotojai evakuoti padedant policijos pareigūnams. Šimtai žmonių namo eina pėsčiomis, nes viešasis transportas sustabdytas. Taip pat mieste atidarytos prieglobsčio vietos tiems, kad grįžti namo negali.

Du įtariamieji

Per vėlų penktadienio vakarą surengtą spaudos konferenciją patvirtinta, kad sulaikyti du įtariamieji. Neatmetama galimybė, kad įtariamųjų gali būti ir daugiau, tačiau tokią galimybę parodys atliekamas tyrimas.

Policijos atstovas Larsas Bystromas nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, jog vienas iš sulaikytųjų prisipažino. Policija nekomentuoja, ar sulaikytasis yra tas pats asmuo, kurio nuotrauka paieškos tikslais buvo išplatinta anksčiau.

VIDEO: Švedijos sostinėje sunkvežimis įvažiavo į minią

Vis dar šoko būsenos

Kaip 15min pasakojo Stokholme gyvenantis Michaelis, žmonės vis dar šoko būsenos.

„Man liūdna ir pikta. Visi mano pažįstami socialiniuose tinkluose rašo, kad jiems viskas gerai ir mes tiesiog bandome suvokti, kas atsitiko. Buvo pasklidusi melaginga informacija apie šaudymus kitoje Stokholmo dalyje. Tai kelia įtampą.

Dabar mes žinome, kad tai gali nutikti bet kur pasaulyje ir kartais tai nutinka šalia mūsų. Man vis dar sunku susitaikyti su tuo. Mąstau apie visus žmones, kurie gyvena tokiose vietovėse, kaip Kabulas, Islamabadas ir pan., kur šis smurtas būtų tiesiog nepastebėtas. Aš galvoju apie Stambulą, Paryžių, Londoną ir daugybę kitų vietų, kuriose nutiko panašūs dalykai. Taip pat mąstau apie asmenis, kurie tai padarė. Koks tai turi būti žmogus, kad jis taip padarytų kitiems žmonėms? Koks turi būti to žmogaus gyvenimas, kad jis manytų, kad žudyti kitus žmones yra geriausias būdas savo tikslui pasiekti? Ko jis tikisi? Kas jį paskatina tai daryti? Spėju, kad taip gali pasielgti tik psichiškai nesveikas žmogus“, – teigė jaunas vyras.

Šis įvykis, jį paskatino užjausti ne tik šio teroro akto aukas ir jų šeimas, bet visus žmones, kurių gyvenimai buvo paveikti panašių išpuolių.

„Esu tikras, kad visi šie smurtautojai – teroristai. Tačiau mes ir toliau liksime atvira visuomenė ir jie pralaimės, kas jie bebūtų“, – įsitikinęs pašnekovas.

Liudininkų pasakojimuose – baimė

„Aftonbladet“ teigimu, keli šimtai žmonių pasileido bėgti iš išpuolio vietos.

Vienas iš liudininkų sakė: „Išėjau į pagrindinę gatvę, kai iš niekur išskriejo didelis sunkvežimis. Nemačiau, kas buvo už jo vairo, bet jis pervažiavo mažiausiai du žmones. Atrodė, kad sunkvežimis buvo nevaldomas. Sprukau, kiek galėdamas.“

„Mes stovėjome batų parduotuvėje ir negirdėjome jokio triukšmo, bet paskui pradėjo rėkti žmonės. Vėliau aš pamačiau didžiulį sunkvežimį, įsirėžusį į sieną priešais“, – „Aftonbladet“ pasakojo vienas liudininkas, išsigavęs iš parduotuvės per avarinį išėjimą.

Į įvykio vietą atskubėjo policijos pareigūnai ir gelbėjimo tarnybos, danguje ratus suka sraigtasparnis. Paralyžiuotas visas viešojo transporto judėjimas Stokholme. Uždaryta ir Švedijos vyriausybė Rosenbade bei parlamento rūmai (Riksdagas).

Švedijos premjeras Stefanas Löfvenas pranešė, kad visos aplinkybės rodo, jog šis incidentas yra teroro išpuolis.

Alų gaminanti įmonė „Spendrups“ anksčiau šiandien pranešė, kad buvo pavogtas, jai priklausantis sunkvežimis. Neatpažintas asmuo įšoko į vairuotojo kabiną, šiam iškraunant prekes, ir nulėkė į miesto centro pusę.

Kovo 22 dieną Jungtinėje Karalystėje, Londone, užpuolikas nukreipė visureigį į žmones ant Vestminsterio tilto, paskui sudaužė automobilį ir mirtinai subadė parlamento rūmus saugojusį policininką, kol galiausiai buvo nukautas. Per šį teroro aktą žuvo iš viso penki žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius