-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 20 /15:43

Strasbūro teismas pasmerkė „gėjų propagandą“ draudžiantį Rusijos įstatymą

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį pasmerkė diskriminuojantį Rusijos įstatymą, draudžiantį skleisti informaciją apie homoseksualumą nepilnamečiams.
Rusijoje uždrausta dalintis Putiną pašiepiančia nuotrauka
Rusijoje uždrausta dalytis Putiną pašiepiančia nuotrauka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

EŽTT nurodė, kad tokie įstatymai „didina stigmą ir išankstinį nusistatymą bei skatina homofobiją“.

Minėtas Rusijos įstatymas numato, kad „netradicinių seksualinių santykių propagavimas“ tarp nepilnamečių užtraukia administracinę atsakomybę.

EŽTT nurodė, kad tokie įstatymai „didina stigmą ir išankstinį nusistatymą bei skatina homofobiją“.

Trys gėjų aktyvistai – Nikolajus Bajevas, Aleksejus Kiseliovas ir Nikolajus Aleksejevas – surengė protestus prie mokyklos, vaikų bibliotekos ir vyriausybinio pastato. Protestų metų vyrai laikė plakatus, kuriuose sakoma, kad homoseksualumas nėra iškrypimas.

Protestuotojams buvo skirtos baudos, dėl kurių jie kreipėsi į Rusijos teismus ir net pasiekė šalies Konstitucinį Teismą, tačiau visi teismai paliko galioti jiems skirtą nuobaudą.

Konstitucinis Teismas išaiškino, kad žemesnių institucijų teismų sprendimai buvo pagrįsti moralės normų apsauga ir sakė, kad pažeidėjų veiksmai gali „sudaryti iškraipytą įspūdį apie tradicinių ir netradicinių vedybinių santykių atitikmenį visuomenėje“.

Tada aktyvistai 2009 ir 2012 metais pateikė apeliacijas Europos Žmogaus Teisių Teismui.

Strasbūro teismas nusprendė, kad skirtomis baudomis buvo pažeisti 10-asis ir 14-asis Europos žmogaus teisių konvencijos straipsniai, kurie užtikrina išraiškos laisvę ir draudžia diskriminaciją.

Rusijai buvo nurodyta N.Bajevui sumokėti 8 tūkst. eurų, A.Kiselevui – 15 tūkst. eurų, o N.Aleksejevui – 20 tūkst. eurų kompensacijas.

Nors homoseksualumas Rusijoje yra dekriminalizuotas nuo 1993 metų, visuomenė dažnai yra neigiamai nusiteikusi prieš gėjus; žmogaus teisių gynėjai praneša apie dažnus jų teisių pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius