Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Filipu Kirkorovu priešakyje balsuojantys Lietuvos rusai renkasi Vladimirą Putiną

Šį sekmadienį naujas Rusijos prezidentas renkamas ir Lietuvoje – prie balsadėžių penkiuose miestuose skuba čia gyvenantys arba šalį lankantys rusai. Dauguma jų teigia norintys pokyčių, tačiau vis tik balsuoja už dabartinį prezidentą Vladimirą Putiną – „kad tik nebūtų blogiau“.
Filipas Kirkorovas
Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sostinės Žvėryno rajone įsikūrusioje Rusijos ambasadoje rinkimų sekmadienį nuotaika – šventinė: skaisčiai šviečia saulė, vestibiulyje balsavusiesiems dalinama arbata, jaunesni rinkėjai pozuoja su biuleteniais ir žymiais visuomenės veikėjais.

Rusijos piliečius pasitinka ambasadorius Aleksandras Udalcovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rusijos Federacijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rusijos Federacijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas

„Rinkimai vyksta labai intensyviai, bet sėkmingai. Mūsų duomenimis, iki 12 val. Vilniuje balsavo apie 750 žmonių, daugiau nei 2016-ųjų rudenį vykusiuose parlamento rinkimuose. Akivaizdu, kad prezidento rinkimai domina rinkėjus, tačiau to buvo galima tikėtis, prezidento rinkimai visuomet sulaukia daugiau dėmesio“, – BNS sakė diplomatas.

„Jokių incidentų neužfiksavome, mes jų ir neplanuojame“, – pridūrė jis.

Dauguma balsuojančiųjų yra gyvenantys Lietuvoje, tai dažniausiai pensininkai, Lietuvoje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos gyvenantys sovietų kariai, kuriems Rusija moka pensijas, ir jų šeimos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje

Didžiausią šurmulį sukėlė į ambasadą užsukęs garsus rusų dainininkas Filipas Kirkorovas, šiomis dienomis koncertuojantis didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Paklaustas, už ką balsavo, F.Kirkorovas atsigręžia į Rusijos ambasadorių Lietuvoje A.Udalcovą – konkretaus asmens įvardijimas būtų laikomas neteisėta agitacija.

„Už stiprų prezidentą, už stiprią Rusiją, už tikrą Rusiją, kurioje gimiau!“, – teigė dainininkas, omeny greičiausiai turėdamas ketvirtąją kadenciją pradėsiantį V.Putiną.

F.Kirkorovas: „Už stiprų prezidentą, už stiprią Rusiją, už tikrą Rusiją, kurioje gimiau!“

„Nuotaika – labai šventiška: esu užsienyje, tačiau teritorijoje, kuri kažkada vadinosi Sovietų Sąjunga, buvome viena valstybė. Dabar esame šiek tiek atskirti, esame skirtingose teritorijose ir turime skirtingas valiutas. Tačiau kai atvykstu į gastroles, suprantu, kad muzika neturi sienų“, – sakė F.Kirkorovas.

Dainininkas teigė balsuosiantis už savo gražią šalį, kuri „niekada niekam nieko blogo nelinkėjo ir pirmoji niekada nieko neužpuolė“.

Nuo 2014-ųjų Rytų Ukrainoje Ukrainos pajėgos kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Konflikto metu žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Nori pokyčių, renka V.Putiną

Kiti susirinkusieji balsuoti – kur kas kuklesni. Prie Rusijos vėliavos su sūnumis įsiamžinęs verslininkas Aleksejus teigia balsavęs už socialdemokratų partijos „Jabloko“ kandidatą Grigorijų Javlinskį – „kad būtų kokia nors alternatyva“.

Tiesa, iš Maskvos į Druskininkus pailsėti atvykęs Aleksejus palaiko ir V.Putiną.

„Jokių pokyčių nenorime – pas mus ir taip viskas sutvarkyta. Tiesiog reikia naujų žmonių, kurie dirbtų tėvynės labui“, – teigė pašnekovas ir pridūrė, kad šiuo metu Rusijoje visos problemos kyla dėl sankcijų.

Rinkėjas Vladimiras: „Nežinau, viskas kaip buvo, tegu ir būna. Sobčak man kaip moteris nors ir simpatiška, neaišku, kaip ji vadovautų šaliai.“

Lietuvoje gimęs ir visą gyvenimą čia praleidęs inžinierius Vladimiras taip pat balsavo už V.Putiną.

„Nežinau, viskas kaip buvo, tegu ir būna. Sobčak man kaip moteris nors ir simpatiška, neaišku, kaip ji vadovautų šaliai“, – 15min sakė Vladimiras.

Anot pašnekovo, svarbu, „kad tik nebūtų blogiau“, vis dėlto pokyčių norėtųsi.

„Kad žmonės turtingesni būtų. Kodėl su Rusija dabar niekas nedraugauja, kodėl gyvename tokioje izoliacijoje? Norėtųsi, kad ir rusai dažniau čia atvažiuotų, ir jūs dažniau važiuotumėte į Rusiją“, – tikino Vladimiras.

Lietuvoje gyvenanti Andželika sako taip pat balsavusi už V.Putiną.

„Nežinau, man jis tiesiog simpatiškas. Ir kaip žmogus, ir kaip politikas. Jis – geras lyderis“, – šypsodamasi teigė moteris.

„Žinoma, norėtųsi pokyčių. Ir kad daugiau apie vaikus pagalvotų, ir kad apie senelius – mano mamos pensija maža. Na, ir neįgalieji šiek tiek atskirti“, – pridūrė Andželika.

Šalia ambasados – rinkimų cirkas

Kiek tolėliau nuo ambasados stūkso balta palapinė – čia akciją vykdo Rusijos Europos Judėjimas.

Opozicionieriai įrengė alternatyvią rinkimų vietą – su biuleteniais ir urna. Tiesa, visi biuleteniai – užpildyti, o vietoj VRK RF (Vyriausioji Rinkimų Komisija – ЦИК) veikia CIRKAS (ЦИРК).

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje

Biuleteniai gerokai skiriasi nuo gaunamų ambasados viduje: kiekvienam iš aštuonių kandidatų čia suteiktas Vladimiro Vladimirovičiaus vardas ir tėvavardis.

Anot organizatoriaus, Lietuvoje prieglobsčio prašančio rusų žurnalisto Jevgenijaus Titovo, ši akcija skirta atkreipti dėmesį į iš anksto nulemtus rezultatus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prezidento rinkimai Rusijos ambasadoje Lietuvoje

„Savaime aišku, kad tai – falsifikacija. Aš 15 metų Rusijoje rinkimuose dirbau žurnalistu ir stebėtoju, net buvau komisijos, skaičiuojančios balsus, narys. Todėl puikiai suprantu, kaip viskas vyksta. Apie tai Rusijoje žino visi.

J.Titovas: „Todėl šie rinkimai – paprasčiausia Putino vitrina. Jie paprasčiausiai skirti tam, kad (Putinas – red.) dar kartą įrodytų savo legitimumą. Šiandieninė mūsų pozicija – nebalsuok, nepadėk Kremliui.“

Todėl šie rinkimai – paprasčiausia Putino vitrina. Jie paprasčiausiai skirti tam, kad (Putinas – red.) dar kartą įrodytų savo legitimumą. Šiandieninė mūsų pozicija – nebalsuok, nepadėk Kremliui“, – 15min sakė J.Titovas.

Paklaustas, ar daug vis dėlto žmonių Rusijoje palaiko V.Putiną, Lietuvoje gyvenantis opozicionierius atsiduso: „Sakyčiau, kad net per daug.“

Anot analitikų, Kremlius siekia, kad rinkimuose sudalyvautų mažiausiai 70 proc. balsavimo teisę turinčių rusų, iš jų bent 70 proc. turėtų balsuoti už V.Putiną. Tokiu būdu būtų sustiprintas dabartinio Kremliaus vadovo legitimumas.

Prieš rinkimus Kremliui nerimą kėlė opozicionieriaus Aleksejaus Navalno raginimai boikotuoti rinkimus. Jam pačiam juose iškelti kandidatūros neleista dėl kaltinimų sukčiavimu.

A.Navalnas juos vadina politiškai motyvuotais.

„Youtube.com“ stop kadras/Aleksejus Navalnas
„Youtube.com“ stop kadras/Aleksejus Navalnas

Pažeidimų nenustatyta

Lietuvoje vykstantį balsavimą prižiūri G.Javlinskio ir K.Sobčak stebėtojai. Pastarajai atstovaujantis Michailas Voronkovas sakė, kad rinkimų procesas yra organizuotas gerai ir vyksta sklandžiai, nors balsuojančiųjų skaičius yra didelis.

„Rinkimai vyksta aktyviai, mūsų nepriklausomais skaičiavimais, balsuojančiųjų skaičius jau viršijo 600 (...) Rinkimų komisija yra geranoriška mūsų atžvilgiu, atsižvelgė į išsakytas pastabas ir pasiūlymus dėl rinkimų proceso organizavimo. Mūsų tikslas bendras – kad rinkimai vyktų teisėtai, be pažeidimų ir šioje apylinkėje balsavimo rezultatai nekeltų abejonių“, – BNS sakė M.Voronkovas.

Jis teigė neįžvelgęs pažeidimų, taip pat pateisino ir tai, jog dalis rinkėjų į balsavimo punktą organizuotai atvežami autobusais. Jis taip pat pabrėžė, kad šiemet yra pakankamai didelis balsuojančiųjų namuose skaičius.

„Pagal įstatymą, suteikti galimybę balsuoti namuose galima tik tiems, kurie dėl sveikatos būklės negali atvykti į balsavimo apylinkę. Mano duomenimis, tokios galimybės iš anksto paprašė apie 60 žmonių, tačiau prašymus atvežti balsavimo urną į namus dar galima pateikti iki 14 valandos“, – tvirtino M.Voronkovas.

Rusijoje rinkimus stebi apie 145 tūkst. stebėtojų, tarp kurių yra 1500 užsieniečių bei opozicijos lyderio A.Navalno politinio judėjimo atstovų.

VIDEO: Putino rinkimų cirkas: spektaklis, kurio baigtis buvo aiški iš anksto

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius