-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Graikija besiginčijanti Makedonija sieks į NATO ir ES stoti laikinu valstybės pavadinimu

Naujasis Makedonijos premjeras pirmadienį pasiūlė, kad jo šalis į NATO ir ES galėtų stoti laikinuoju pavadinimu, – taip būtų nutrauktas seniai vykstantis ir niekaip neišsprendžiamas ginčas su Graikija, kuri blokuoja Makedonijos narystės siekius.
Makedonijos vyriausybės rūmai
Makedonijos vyriausybės rūmai / Kristinos Jugulytės nuotr.

Atėnai tvirtina, kad toji šalis negali vadintis Makedonija, nes taip vadinama provincija Graikijos šiaurėje, ir nuo 2008-ųjų vetuoja Skopjės pastangas tapti NATO karinio aljanso nare.

Nuo birželio 1-osios pareigas pradėjęs eiti Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zaevas Briuselyje apsilankė ir Europos Sąjungos, ir NATO būstinėse, kad vėl būtų imtasi spręsti tą ginčą su Graikija.

„Mes išmėginsime visa įmanomas priemones pastūmėti Makedoniją narystės link“, – sakė Z.Zaevas per spaudos konferenciją kartu su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„NATO nare galėtume tapti FYROM vardu“, – turėdamas omenyje oficialųjį Makedonijos pavadinimą Jungtinėse Tautose: Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija (angl. FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Europos Sąjungoje FYROM pavadinimas taip pat vartojamas, bet nepriklausomybę iškovojusi dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje po kruvino Jugoslavijos žlugimo, Makedonija su šia santrumpa sutinka tik laikinai.

Tuo tarpu Graikija tvirtina turinti istorinę teisę taip vadinti savo šiaurinę provinciją, kuri buvo Aleksandro Makedoniečio karalystės užuomazga.

Reikalus dar labiau sunkina Graikijos gynybos ministras Panas Kamenas, atstovaujantis savo šaliai derybose su NATO. Jis yra nacionalistinės partijos „Nepriklausomieji graikai“ narys. Ši partija griežtai nesutinka, kad kaimyninė šalies vadintųsi Makedonija.

Z.Zaevas sako norįs pamėginti stiprinti ryšius su Graikija, kad būtų rastas stojimui į ES ir NATO trukdančio ginčo sprendimas.

„Žinau, kad sprendimas įmanomas, jei esama draugiškų santykių ir gero požiūrio“, – sakė Z.Zaevas, kai greta jo buvo ES kaimynystės komisaras Johannesas Hahnas.

Vis dėlto, anot J.Stoltenbergo, bet koks šalies pavadinimo sprendimas „turi būti pasiektas JT sistemoje“ per derybas tarp Makedonijos ir Graikijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius