-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su nacių kolaborantais kolegę palyginęs EP vicepirmininkas neteko posto

Kolegės palyginimas su nacių kolaborantais Europos Parlamento (EP) vicepirmininkui lenkui Ryszardui Czarneckiui kainavo postą. Trečiadienį europarlamentarai pritarė, kad liežuvio nesuvaldęs politikas būtų atleistas, tiesa, EP mandato jis neprarado.
Ryszardas Czarneckis
Ryszardas Czarneckis / EP nuotr.

Už tai, kad R.Czarneckio įgaliojimai būtų nutraukti, per slaptą balsavimą pritarė 447 europarlamentarai, 196 balsavo „prieš“, dar 30 susilaikė. Bet tai nereiškia, kad politikas kartu prarado ir europarlamentaro mandatą – jis galės toliau darbuotis EP.

Įžeidė už kritiką

Nutraukti R.Czarneckio, atstovaujančio Europos konservatorių ir reformistų frakcijai, įgaliojimus pasiūlė EP Seniūnų sueiga, manydama, kad jis padarė rimtą nusižengimą – viešai palygino kitą Lenkijos europarlamentarę, Europos liaudies partijos atstovę Różą Thun su nacių kolaborantais. Seniūnų sueigos nuomone, tai užkerta kelią bet kuriam EP nariui atstovauti kitiems europarlamentarams.

R.Czarneckis pavartojo menkinamąjį atspalvį turintį žodį szmalcownik (nacių okupacijos metais taip buvo vadinami žmonės, šantažuodavę besislepiančius žydus ar juos slepiančius lenkus arba išduodavę žydus vokiečiams ir gaudavę už tai pinigų. Dabar kriminaliniame žargone szmalec, szmalc vadinami „pinigai“. Šis žodis kildinamas iš vokiško Schmalz, kuris reiškia „taukai“).

EP nuotr./Roza Thun
EP nuotr./Roza Thun

„Per Antrąjį pasaulinį karą turėjome szmalcownicy, o šiandien turime Różą von Thun und Hohenstein“, – tinklalapiui niezalezna.pl pareiškė R.Czarneckis, reaguodamas į kritines pastabas apie politinę situaciją Lenkijoje ir ypač jo atstovaujamą valdančiąją partiją „Teisė ir teisingumas“.

Įžeista europarlamentarė ironiškai atkirto, esą R.Czarneckis visoje Europoje išpopuliarino žodį szmalcownik. Ji pažymėjo neturinti kitos išeities, kaip kreiptis į teismą – tai esanti pilietinė pareiga.

Apeliavo į žodžio laisvę

Įvertinti savo pavaduotojo leksiką EP pirmininko Antonio Tajani prieš mėnesį paprašė kelių frakcijų seniūnai. R.Czarneckis pateikė raštišką paaiškinimą, o vėliau dar susitiko su pačiu EP vadovu. „Neišgirdau jokio atsiprašymo“, – europarlamentarams posėdyje tvirtino A.Tajani.

Užstodamas lenkų politiką, Prancūzijos Nacionalinio fronto narys Nicolas Bay pareiškė, nors ir nepritariantis užgauliems žodžiams, jie esą nuskambėjo karštuose debatuose, replikuojant į kaltinimus diktatūra.

EP nuotr./Ryszardas Czarneckis
EP nuotr./Ryszardas Czarneckis

Jei Europos Sąjungos institucijos nepriimtinu būdu lyginamos su Sovietų Sąjunga, peržengiama raudona linija.

Tačiau gerokai daugiau EP narių pasmerkė tokį elgesį. R.Thun frakcijos kolega vokietis Manfredas Weberis atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju kalbama ne šiaip apie žodžio laisvę ar eilinį europarlamentarą, o apie EP vicepirmininką: „Jei vicepirmininkas užgaulioja demokratiškai išrinktą kolegą lygindamas jį su naciais, jei Europos Sąjungos institucijos nepriimtinu būdu lyginamos su Sovietų Sąjunga, peržengiama raudona linija.“

Kito vokiečio Udo Bullmanno žodžiais, EP privalo išlaikyti orumą. Jis priminė, kad Europos vienijimosi procesą paskatino karo ir nacionalsocializmo neigimas. „Mes – Socialistų frakcija – nenorime, kad ši institucija būtų atstovaujama asmens, naudojančio palyginimus su naciais“, – pareiškė jis ir sulaukė garsių plojimų.

„Man labai priimtinas faktas, kad dalyvaujame debatuose ir dalijamės priešingomis idėjomis, tai visiškai normalu, – kalbėjo Žaliųjų frakcijos narys belgas Philippe’as Lamberts’as. – Bet kai kas nors pereina prie asmeninių įžeidinėjimų ir pažeminimo, kaip pasielgė R.Czarneckis, peržengiamos visos ribos.“ Anot jo, negalima paminti pagarbos kitam žmogui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius