Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Subyrėjo Katalonijos valdančioji separatistų koalicija

Ispanijos šiaurės rytinį Katalonijos regioną valdanti atsiskyrimo šalininkų koalicija trečiadienį subyrėjo, kai radikali kairioji jos narė atsisakė pritarti vyriausybės parengtam biudžeto projektui, priversdama regiono vadovą parlamente paskirti balsavimą dėl nepasitikėjimo kabinetu.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai yra skaudus smūgis koalicijos parengtam kelio į nepriklausomybę gairių planui, kuriame numatyta per pusantrų metų įkurti nepriklausomą Katalonijos valstybę. Šias gaires ji pristatė po to, kai pernai rugsėjį vykusiuose regioniniuose rinkimuose užsitikrino daugumą parlamente.

Katalonija kol kas beveik nepasistūmėjo įgyvendindama šį planą, pagal kurį vyriausybė turi parengti pagrindinius teisės aktus ir sukurti atskirą mokesčių sistemą bei valstybės struktūrą šiam turtingam, pramoniniam regionui, kurio sostinė Barselona yra svarbus turistų traukos centras.

Plano įgyvendinimą dar labiau komplikavo valdančiajai koalicijai priklausančios kraštutinių kairiųjų antikapitalistinės partijos „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP) trečiadienio sprendimas atsukti nugarą partnerėms ir neparemti vyriausybės 2016-ųjų metų biudžeto.

Per balsavimą CUP kartu su opozicinėmis partijomis, nepritariančioms atsiskyrimui nuo Ispanijos, pasisakė prieš biudžeto svarstymą parlamente.

„Toliau dirbti tokiomis sąlygomis negalime, tokia priešprieša niekur nenuves“, – po balsavimo sakė už regiono nepriklausomybę pasisakantis Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as.

„Mano vyriausybė neteko daugumos, kuri reikalinga, kad ji galėtų dirbti ir įgyvendinti mūsų programą“, – sakė jis ir paskelbė, kad rugsėjį bus surengtas balsavimas dėl nepasitikėjimo vyriausybe.

Beveik neabejojama, kad opozicinės partijos balsuos prieš C.Puigdemont'ą. Jei prie jų prisijungtų ir CUP, pakaktų balsų nepasitikėjimui pareikšti. Tokiu atveju regiono lauktų derybos dėl naujos vyriausybės suformavimo arba pirmalaikiai rinkimai, kurie būtų jau ketvirti nuo 2010 metų.

CUP įstatymų leidėjas Joanas Garriga sakė, kad jo partijos sprendimas nepritarti biudžetui dėl jame numatytų taupymo priemonių neblokuoja kelio į nepriklausomybę gairių plano.

Už nepriklausomybę pasisakančios partijos, tarp jų CUP, rugsėjį užsitikrino daugumą 135 vietų Katalonijos parlamente, tačiau jos drauge gavo tik 48 proc. balsų, o tai yra svarus argumentas jų oponentams priešintis atsiskyrimui nuo Ispanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius